Финландия засече тайнствен подводен обект

Открит е бил предупредителен огън по него
28 апр 2015 16:29, Елка Василева
108
Финландия засече тайнствен подводен обект
Снимка: Reuters

Финландските военноморски сили са забелязали неизвестен подводен обект във финландски териториални води и са открили предупредителен огън по него, предадоха световните агенции.

Подводният обект, за който се предполага, че може би е подводница, е бил забелязан в Балтийско море близо до финландската столица Хелсинки на два пъти - първо вчера по обед, а после в нощта на понеделник срещу вторник.

Военноморските сили решили да изстрелят предупредително подводни бомби в три часа през нощта. Финландският министър на отбраната Карл Хаглунд обясни, че става дума за бомби, които не нанасят преки повреди, но издават глух тътен. "Чрез тях ние даваме сигнал, че сме разкрили, че се върши нещо подозрително", добави министърът.

След предупредителната стрелба тайнственият обект не е бил видян повече.

Инцидентът става в контекста на засилена руска военна дейност в Балтийско море. Това подтикна Финландия да обяви, че задълбочава сътрудничеството с другите скандинавски страни, по-специално със Швеция.

Миналия октомври Швеция напразно издирваше цяла седмица чужда подводница, забелязана на няколко пъти в териториалните й води близо до Стокхолм. Накрая се оказа, че това е бил малък кораб, който не бил руски.

Финландия има 1340-километрова граница с Русия, с която се опитва да поддържа добри отношения от края на Втората световна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАК ЛИ БЕ????
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-малко водка, по-малко шум в ушите.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финландците съвсем изперкаха.Преди време започнаха да четат корана на финландски,за да можели местните да разберат хилядите прииждащи ислямисти и да ги интегрират по добре към специфичните местни условия.Статията сама по себе си е изключително ***.Видели не видели гърмели не гърмели и нещото си отишло.Обаче страхът останал.
74
0
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
Братушки, братушки, братушки, братушки, братушки.....................................
73
0
 
4
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 8 години
А бе руснаците да не са, толкова ***, като американците? Нали Финландия изкупи огромно количиство руско оръжие 98-***, за да помогне на Русия да се справи с кризата, а месец назад президента им обяви че руската армия, по-никакъв не застрашава Финландия!
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подводният обект от миналата година се оказал малък кораб?!!! Тези определено не са в чбас нито с морското ни то с военното дело.
71
9
 
4
 
! Отговори
Путлер капут преди 8 години
До Некой си...руските варвари не са ни братушки на нас българите , те са братушки само за антибългарската продажна *** като тебе
70
1
 
9
 
! Отговори
АКУЛОВ преди 8 години
ТО АКО ВСЕКИ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВО Е,КАКВИ ПОДВОДНИЦИ СА.КОЛКО ЛИ ИМА ОКОЛО БРЕГОВЕТЕ НА ХАМЕРИКА.НЯКОИ МИСЛЯТ,ЧЕ КАТО ИМАТ ЦЕНТРОВЕ В СОФИЯ И НА ДРУГИ МЕСТА,СА ВЪРЗАЛИ МЕЧКАТА,ХА,ХА,ХА
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейСкандинавия: Швеция, Дания и Норвегия - 3 държави свързани чрез обща култура, история и подобни езициФинландия има съвзем различна историческа идентичност (свързана дори повече с Русия, а от лингвистична гледна точка с Унгария).
68
0
 
13
 
! Отговори
до 80 брей преди 8 години
Какъв радар те гони бе човек? Става въпрос за Сонар-устройства които хващат звуци под водата. А подводниците имат много специфичен резонанс и звук които със сигурност не могат да бъдат объркани с "китове" ... Тя подводницита може да седи мирно на дъното докато мине разправията. Никакъв подводен радар не го гони.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като нямат факти да не обвиняват ;)
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейНе може да става въпрос за скандинавски номера при положение, че Финландия не е скандинавска държава. География - втори клас. Какво повече да те коментирам. А пък за цирковите номера - точно пък от северняци най-малко можеш да очакваш подобни.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исторически факт е, че който е тръгнал да воюва срещу финландците доста е съжалявал след това, в това число и СССР на Сталин. Малка, но изключително горда нация. Като унгарците. Не случайно са от една и съща кръв. Известен респект трябва да има към такива държави.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейГолям си разбирач без всъщност нищо да разбираш. Особено Финландия (за разлика дори от Швеция) никога в историята си не е повдигнала фалшива тревога. Знаят много добре какво правят и какво говорят. Щом се е стигнало до откриване на предупредетелен огън, можеш да бъдеш абсолютно сигурен, че става въпрос за подводница. И никой във Финландия не е казал, че става въпрос за руска подводница. За гонене на китове можеш да питаш нашите смешни военноморски.
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележете разликата между шведите и финландците. Шведите 2 месеца лаеха по медиите заради някакви си "снимки" и чакаха 3 дни преди да пускат военноморските си в "търсене". Финландците директно стрелят на секундата без много коментари. А и финландците за разлика от шведите не са обвинили "руснаците" а се говори за "чужд обект във водите".Май не случайно се говори, че Финландия е спасила кожата на шведите от Сталин.
62
22
 
18
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Понеже се пишат доста абсурдни коментари, ще уточня, че ВСИЧКИ нормални държави си идентифицират морските съдове най-малко па системата "СВОЙ-ЧУЖД". Швеция и Финландия не са членове на НАТО, но имат тясно сътрудничество. Единствения *** в региона е русия! Знам каква ще бъде реакцията на русофилите от коментара ми, но това е реалния живот, а не опорно-точковия:)
61
6
 
11
 
! Отговори
до руски картон и по преди 8 години
Е сега ще ви цьфнат американски качествени ГМОта, дано да сте щастливи,нали е американско и е "много качествено",,,
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайнственият обект е от Русия, а вътре лично Путин ги е шпионирал.
59
28
 
9
 
! Отговори
Руски картон преди 8 години
Руска подводница, направена от мукава. Просто се е разкашкала докато стигне до целта и е изчезнала от радарите. Руско качествено нема.
58
6
 
25
 
! Отговори
Чекист. преди 8 години
Докато русофилите си правят гаргара, русофобите яко се надъхват, че лодката е руска... Прочетете статията е шимпанзета.