Гневни непалци сами търсят близките си сред развалините

Недоволстват от властите: На улицата сме без храна и вода
Обновена: 28 апр 2015 14:38 | 28 апр 2015 12:52, Елка Василева
2
Гневни непалци сами търсят близките си сред развалините
Снимка: Reuters

Стотици непалци, разгневени от бавната реакция на правителството след опустошителното земетресение, започнаха сами да търсят близките си сред отломките на разрушените си домове, съобщи Ройтерс.

Много хора в непалската столица Катманду пренощуваха на открито на обществени места, паркове и край пътища след бедствието, което отне живота на 4347 души, съобщи ДПА.

Хората се оплакват, че им привършват провизиите и газа - "магазините почти не работят, но дори и да отворят, всичко свършва за минути", каза местен жител.

Още по темата

Обвиняват правителството, че не прави достатъчно да им осигури продукти от първа необходимост. "На улицата сме без храна и вода и за три дни още не сме видели представител на властите", каза човек, който лагерува със семейството си край автомобилен път.

Серията вторични трусове, сериозните поражения върху инфраструктурата и липсата на пари забавят спасителните операции в бедната планинска държава, заключена между Китай и Индия.

Електричеството бе възстановено на места, но остана непостоянно. Спиранията на тока възпрепятстват хората да си изтеглят пари от банките.

Всички алпинисти, които бяха блокирани в лагери близо до Еверест, са били превозени с хеликоптер на безопасни места.

Международното летище в Катманду е претоварено до такава степен, че няколко чуждестранни спасителни екипа се върнаха у дома или кацнаха на летища в съседни държави, като това в Банкок, съобщи ДПА.

Единственото международно летище в Непал, което може да обслужва само по осем големи самолета наведнъж, трудно успява да поеме пристигащите граждански полети и полети с хуманитарна помощ и спасителни екипи.

Самолет с японски спасителен екип, идващ от Тайланд, бе принуден да кръжи няколко часа над непалското летище, след което кацна в Индия да презареди. Но и вторият опит да кацне в Катманду бе неуспешен и самолетът се върна в Тайланд.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: непалземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Недай си бое и тук да стане и тук ще сме така, но дори и по-зле ще е защото бъмзиата ще грабят от живита и от мъртвите и полиция няма да има.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог да им на помощ на тия хорица!