Опасно е държави да бъдат третирани като периферия на великите сили

Плевнелиев: Никоя нация не може да се справи сама с предизвикателствата!
28 апр 2015 12:09, Елка Василева
28
Опасно е държави да бъдат третирани като периферия на великите сили
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Политиката на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние и периферия между тях предизвиква съществуването на замразени конфликти. Да си затваряме очите за тази заплаха не е устойчиво политическо решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на встъпителната сесия на Третия глобален форум в Баку, организиран от Международния център "Низами Ганджеви" и Световния форум на лидерите – Мадридския клуб,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Глобалният форум тази година е посветен на „Изграждането на доверие в новосформиращия се световен ред“ и беше открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На форума присъстват участници от близо 60 страни.
 
Българският държавен глава беше специален гост за откриването на встъпителната сесия на дискусията. В изказването си Росен Плевнелиев очерта ключовите предизвикателства пред световния ред и отбеляза, че кризите по света са достигнали рекорден брой, което изисква неотложни действия.

„Не можем да си позволим да бъдем пасивни“, посочи президентът и уточни, че когато не се предприемат действия, се навлиза в „опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност“. „Безразличието не е алтернатива днес“, категоричен беше президентът Плевнелиев.
 
„Само заедно, спазвайки върховенството на закона и водейки принципна политика, базирана на универсалните и общочовешки ценности, ще успеем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви президентът.

Държавният глава изтъкна, че никоя нация не може да се справи сама, независимо от размера на своята икономика и военната си мощ. „Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост“, допълни президентът. Росен Плевнелиев посочи, че светът не трябва да се връща към времето на Велики сили, които си разпределят сфери на влияние.
 
Държавният глава изтъкна растящия брой замразени конфликти като предизвикателство пред световния ред и изрази опасения, че Източна Украйна може да се превърне в зона на поредния замразен конфликт.

„Ако  наистина ни е грижа за хората и за правото им да живеят в мир и благополучие, е необходимо да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и народи да бъдат държани нестабилни и зависими от интересите на една или друга велика сила, решила, че те попадат в периферията й“, подчерта президентът. 
 
Росен Плевнелиев застъпи тезата, че в основата на всяка една криза стои потъпкването на правилата и призова за ефикасни механизми, които да гарантират върховенството на закона.

Президентът подчерта, че мирът може да бъде запазен само ако правилата важат за всички. Същевременно държавният глава изтъкна и необходимостта от система за ранно идентифициране на кризите, която да бъде задействана, когато основни  човешки ценности са нарушени.

Президентът припомни, че вследствие на украинската криза навлизаме в нова фаза на „студен мир“ в Европа. „Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връщаме обратно във времето на Студената война. Но мирът е студен, тъй като Русия и Западът, за съжаление, днес се противопоставят един на друг, докато Европейският съюз се опитва да остане единен за налагането на санкции“, обясни президентът Плевнелиев.

„ЕС е уникален проект за мир, в който водените от консенсус политики правят всяка една страна еднакво важна“, добави президентът и апелира за търсене на съгласие в глобален план. „Надяваме се на световната сцена да видим глобални интереси, които отразяват водещите принципи и ценности на световния ред, а не ги разрушават“, каза държавният глава.
 
Президентът изрази безпокойство от надигналата се нова вълна на национализъм в Европа, който се възползва от страховете на хората, свързани с миграцията, липсата на икономическа перспектива, висока безработица и други. „Днес повече от всякога ни е необходим модерен патриотизъм, а не национализъм“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът очерта климатичните промени, миграцията, тероризма, заплахите за сигурността  като предизвикателства пред световния ред, които изискват обединени усилия. „Сблъскваме се с предизвикателства, произтичащи от ненаучените уроци от миналото и от грешната интерпретация, дори манипулация на историята“, подчерта държавният глава.
 
В заключение президентът посочи, че колкото и да са тежки глобалните предизвикателства, с които се сблъскваме, решенията не могат да бъдат отлагани за следващите правителства или поколения. „Необходимо е отговорно да се изправим пред проблемите – да не ги крием или отлагаме, а да вземем заедно устойчиви решения, за да ускорим изграждането на един интегриран, мирен, хуманен и стабилен световен ред“, заяви президентът Плевнелиев при откриването на форума в Баку.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Росен ПлевнелиевБаку
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ПРЕЗИДЕНТА ПАК СЕ ИЗХОДИ ПО ВЪПРОСА. ЗАЩО ГО ПРАЩАТ ТОЯ ЧОВЕК НА ТАКИВА СРЕЩИ ТА ДА СЕ ИЗЛАГА И ПРЕДИЗВИКВА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ. ДА СИ СЕДИ ТУКА И БЕЗ ТОВА НИКОЙ НЕ ГО СМЯТА ЗА ЛИЧНОСТ.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес българския народ е унижен, предаден, беден !и кой е виновния?ааа, ПУТИН !!!! нали един виновен за всичко!! аз пък тъкмо си помислих, че виновни са нашите политици, ама навреме се усетих!!
19
1
 
12
 
! Отговори
мисъл преди 8 години
Русия и запада господинчо се противопоставят един на друг, защото Русия защитава собствените си интереси и не иска да е васал на Америка.А ти като не искаш България да бъде периферия, защитавай националните интереси, а не се навеждай за жълти стотинки...Подарихте ни безвъзмездно
18
2
 
11
 
! Отговори
не се сърдете преди 8 години
Не се сърдете на някой си Плевелиев. Текстът на изявлението му е съчинен в американското посолство в София и е превод от английски.
17
2
 
1
 
! Отговори
демократор преди 8 години
Азербайджан се води на Запад като тоталитарна държава, а Илхам Алиев го наричат диктатор.
16
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 8 години
До В. В.САМО ДЕТО НЕ СЕ СЛУЧВА ЧЕСТО, ГОРЕ ДОЛО ПО ВИСОКОСНА.
15
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 8 години
Mного е интересен този Плевнелиев, на думи е като "Атила" обаче като му видиш физиономията на цифльо дето са го спуквали от тормоз в училище и ти изниква една мисъл в главата:Тоя чете ли си речите предварително пред огледалото?Ако ги чете сигурно се смее на себеси! НЯМА ДРУК ТАКЪВ У..О КАТО НЕГО. НЯМА И НЕМОЖЕ ДА ИМА, А АКО СЛУЧАЙНО СЕ РОДИ НЯМА ДА СЕ УЧУВА.
14
0
 
8
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
А не е ли опасно когато третирате българите като лош материал, като грабите безскруполно, като унищожавате предприятия?
13
0
 
6
 
! Отговори
езичник преди 8 години
гусин призимент великите сили не са виновни че вие политиците ни се държите като техни притурки. колкото и слаб да е човек когато се държи достойно бива уважаван и почитан. когато се държи като *** получава каквото е заслужил.
12
5
 
1
 
! Отговори
В. В. преди 8 години
Всеки път, когато *** почнат кръв да с.рат и от постовете им се вужда, че аха да получат удар от злоба, настава Нечовешки Празник в нашето семейство!
11
9
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Тази година ще трепем руски агресори.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Плювналиев, кажете ми как се отнасят с нас нашите евроатлантически партньори? Не е ли като зависими от техния интерес? Ключови енергийни проекти се спряха заради "евроатлантическите ценности"... Въпросните партньори обаче нямаха нищо против да откъснат Косово от Сърбия, за да го направят плацдарм за НАТО, нямаха нищо против да подкрепят сирийските бунтовници, които две години по-късно станаха ИДИЛ-ци, нито пък да си организират един Майдан с жертви...
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се чудиш кой е по-малкото зло - този или шефа му?
8
0
 
20
 
! Отговори
Анили преди 8 години
Не г-н Президент. Опасно е когато държавният глава не се ръководи от интересите на народа, опасно е когато управляващата клика национални предатели гледат личния си интерес, опасно е когато държавата липсва, когато икономиката не работи, когато българина обеднява.
7
0
 
21
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И това го казва чуждопоклонника г-жица Плевнелиев. Човекът, който не зачита българския национален интерес, човекът, който е на път да ни вкара във война с Русия, човекът, който предпочита да слугува на Турция, Америка, на кой ли още не само това да не е неговия суверен- БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
6
1
 
18
 
! Отговори
ivan преди 8 години
ПЪЛЕН *** --- КОЙТО НИ И ИЗЛАГА -- МАХАЙТЕ ГО !!!! --УСЕТИХ, ЧЕ НЕ СТАВА ТАКА ---НИЕ ЩЕ ГО МАХНЕМ (между другото - този глагол е силно български, и особен, и............АБЕ - Д0А ИЗРИТАМЕ ТАЗИ ПРЕЗИДЕНТ-ИЗМИСЛИЦА....кой го е избрал ????
5
1
 
24
 
! Отговори
кк преди 8 години
Сблъскваме се с предизвикателства, произтичащи от ненаучените уроци от миналото и от грешната интерпретация, дори манипулация на историята, подчерта държавният глава.Г-н Президент,Вашият отказ да бъдете на Червения площад в Москва на 09.05.2015 г, не говори ли за :-ненаучен урок от миналото?- грешна интерпретация, дори манипулация на историята?Ветропоказателите никой не ги обича, г-н Президент!!!!
4
0
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До някойДо 2 Няма да стане с 50 лева,Офшорко е много гладен!Най-добре да съберем пари колкото му са заплатите до края на мандата и да си ходи!Взе да нанася прекалено големи щети,за да бъде търпян!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента ти-г-н Президенте позволяваш да ни третират като периферия--с твоята угодническа политика към САЩ.....
2
1
 
25
 
! Отговори
някой преди 8 години
Време е Веждито да му даде 50 кинта за да спре да ни излага...