Спасиха 3700 нелегални мигранти в Средиземно море

Каналджиите прибирали по 80 хил. евро от всяка лодка с бежанци
3 май 2015 15:19,
10
Спасиха 3700 нелегални мигранти в Средиземно море
Снимка: Reuters, архив

Италианската брегова охрана спаси близо 3700 нелегални мигранти от малки лодки край бреговете на Либия вчера и рано тази сутрин, като през деня вероятно ще има още спасителни операции, защото се очаква каналджиите да се възползват от хубавото време и спокойното море, предаде Ройтерс.

Всички спасени бяха качени на италиански съдове на път за италианския бряг, съобщи говорител на бреговата охрана. Някои от тях вече пристигнаха на южния италиански остров Лампедуза през нощта.

Още не са определени националностите на спасените, но се предполага, че повечето са от африкански страни южно от Сахара.

В операцията участваха общо 13 съда на италианския военноморски флот, бреговата охрана и финансовата полиция, както и френски кораб, действащ под егидата на Европейската агенция за граничен контрол.

Ройтерс цитира италиански служители, според които се очаква тази година в Италия да пристигнат 200 000 мигранти увеличение от 30 000 спрямо м.г. Растящото беззаконие и анархията в Либия развързват ръцете на каналджиите, които печелят средно по около 80 000 евро от всяка лодка с мигранти, според протичащо в момента разследване на съд в Южна Италия.

След незапомнената трагедия от миналия месец, при която лодка с мигранти се обърна и загинаха до 900 души, лидерите на ЕС се съгласиха да утроят финансирането на специалната мисия за морско патрулиране "Тритон".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
италианците защо си правят труда да ходят и да ги прибират...те така или иначе ги карат в италия като ги хванат а не обратно....така и така са си платили...да ги закарат каналджиите поне до италия...почти всички черни в европа разбират или говорят италиански...защо ли?а иначе ние и румънците сме голям проблем за европа!!!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре де, кво правиме - почваме да пълниме Европа с *** ли. нещо не върви май.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nemoga da gi ponasiam - samo myje. da si stoiat v gyrjavite i se biiat za svobodata si myrzelivzi takiva.
5
0
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
То и Вавилон е била голяма държава преди да дойдат мигрантите. В Египет преди мигрантите са строели пирамиди. В Рим преди мигрантите са имали големи сгради и напояване. Ще видим сега на какво ще заприлича Европа. След като дойдат мигрантите.....Сега се правят машини, коли, строят се сгради. а след мигрантите ще се правят деца. Много деца.
4
0
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Италианските власти що не вземат да пуснат обяви из африканските и държавите от близкия изток "Набираме бежанци и нелегални имигранти....превозът е за наша сметка ...настаняването е Европа също безплатно"
3
0
 
23
 
! Отговори
Xxx преди 8 години
А от какво са спасени тия нелегални мигранти,че не ми стана ясно ?
2
0
 
22
 
! Отговори
Рачо преди 8 години
... от малки лодки край бреговете на Либия...А ако са излезли само за риба, или просто на разходка? Или щом е край брега на Либия, значи е мигрант - прибирай го на кораба!
1
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ПОСЛЕДНО--3700 ИЛИ 1200----СТИГА ЛЬЖИ БРЕ 1 АПРИЛ МИНА---ИСТИНСКАТА БРОЙКА Е 270