Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!

Хаосът в американския град започна от гневната реакция на обществото
3 май 2015 19:57,
102
Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!
Снимка: архив Reuters

Последният път, когато американският град Балтимор беше арена на гражданско неподчинение, каквото видяхме през последната седмица, е през далечната 1968-ма година след убийството на Мартин Лутър Кинг.

Както тогава, така и сега, хаосът започва от гневната реакция на обществото – този път заради поведението на полицията при ареста на 25-годишния Фреди Грей, който издъхва при съмнителни обстоятелства на 19-ти април.

Разбира се, както посочва сп. “Нюзуик”, разликата е, че инцидентът не се случва във времената, когато чернокожото население е репресирано повсеместно. 63% от жителите на Балтимор са афроамериканци. Кметът на града Стефани Роулингс-Блейк също е с афроамерикански произход и печели изборите през 2011-та година с 87% от гласовете.

Още по темата

Шефът на полицията Антъни Батс също е чернокож, както и повечето полицаи. Балтимор, както Вашингтон, Филаделфия и Детройт, е политически център на афроамериканците. На този фон възниква въпросът къде всъщност е проблемът?

Според “Нюзуик” причините не са малко. Институциите, например, не се променят лесно и бързо, независимо кой е начело. Проблемите за чернокожите рядко са свързани с расистките възгледи на отделни властимащи личности, а по-скоро със структурни проблеми като бедност, разбити семейства и училища, предлагащи изключително лошо образование.

От друга страна Балтимор е един от най-опасните градове в САЩ. Процентът на убийствата през 2013-та година е 37 жертви на 100 хиляди души – това е повече от процента в Южна Африка.

Само в рамките на една седмица през юни преди 2 години са регистрирани 10 убийства и 28 престрелки в град с общо население 622 хиляди души. В Балтимор младите чернокожи често падат в жертва на полицейски куршуми, но в същото време много млади чернокожи падат в жертва от пистолетите на други млади чернокожи.

Това, естествено, не може да служи като извинение за балтиморската полиция, която през годините добива слава като извънредно насилствена.

Много млади афроамериканци негодуват срещу полицията, която непрекъснато ги спира за внезапни проверки, третира ги като престъпници, а не като съграждани. В същото време обаче на редовните обществени сбирки в най-проблемните квартали се чуват постоянни оплаквания, че органите на реда не са достатъчно твърди в борбата с престъпността.

В исторически план, през голямата част от 20-ти век, усилията на американската полиция са насочени върху опазването на бялото население и неговото имущество от чернокожите, но не и за предотвратяване на насилието между афроамериканците.

Според наблюдатели именно това е една от основните причини кварталите с чернокожи жители да страдат от толкова висока престъпност. Защото престъпниците не чакат втора покана, когато не са преследвани от закона.

Споровете не са решават с разговори или съдилища, когато се налага, а с юмруци, ножове и куршуми. Свидетелстването е позор. Така всеки опит на полицията да разреши някой случай завършва с неуспех при намирането на свидетели.

Убийствата в Балтимор са намалели с близо 1/5 от пика през 90-те, но това е далеч от средното ниво за страната. Полицията просто не смогва с ресурсите – около 3 хиляди полицаи трябва да се справят с всички ежедневни задължения и около 200 убийства на година.

Това претоварване бързо води до неудовлетвореност, липса на положителни резултати и драстично падане на доверието в цялата институция.

През 2005-та година “белият” кмет Мартин О'Майли залага на политика на нулева толерантност и настоява полицаите да спират и претърсват всеки подозрителен младеж за притежание на наркотици или незаконно оръжие. В същата година са извършени над 100 хиляди ареста.

Впоследствие тази практика е прекратена, но конфликтът между чернокожото население и полицията вече е налице. Бездната в доверието е огромна.

За успешна борба с организираната престъпност е нужен дългосрочен план, нужна е среда, в която хората да са убедени, че законът ги пази. И да са готови да сътрудничат с полицията.

Само така може да се изгради мрежа от информатори, която да даде предимство на органите на реда и да помогне за идентифицирането на “големите риби”.

Проблемът с тези дългосрочни планове е, че за реализирането им са нужни време, пари и късмет. И промени в мисленето, каквито са доста трудни за постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
И У НАС БЕЗДНАТА МЕЖДУ НАРОД И УПРАВЛЯВАЩИ Е ОГРОМНА НО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТОВА
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$$тралияЕвтина реклама!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До наблюдателБезпричинното русофобство се *** в американско гъзоблизство!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е , че това става в цяла Европа , а ние как сме се навели с хванати палци ще берем ядове . Тази толерастия и гейщина която ни наложиха ще ни изяде главата .
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ = обикновен фашизъм
55
6
 
6
 
! Отговори
от Сидни Ав$$тралия преди 8 години
и на тоя в USA поздрависамо дано не се наложи да влезеш в болница да се чудиш кой бъбрек да си продеш. За 2-3 дена да отидеш в болница си приготви едно 5-6к. Здравните застраховки в USA са пълен *** и парлама само гледай да не опреш сериозно на тях че си загиналТук обществената здравна системата всичко е безплатно. Мой познат се разболя 3 месеца по болници 3-4 операции плати само няква смешна такса $36Заплатите ни от край време са 10-15% над американските в почти всички сектори
54
4
 
17
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Въпрос - как така не става такова мазало с китайците в Калифорния, или с мексиканците в Тексас? Как така от всички възможни етнически малцинства в Щатите, само *** не са се научили на цивилизация?Това дето става в Щатите не е расизъм. А е прагматизъм!
53
1
 
13
 
! Отговори
Pilot преди 8 години
Защо не ги интегрират тези ! Както нас ни поучават за ромите. Няма ли там неправителствени организации да информират световната общественост, къде е демокрацията ?Даже може да приемат малко бежанци от ИДИЛ !
52
2
 
15
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Нашите познати повечето са пред пенсия и самите те го казват, че там са умрели с тези пенсии. Едните ни познати са от 1993 година в Чикаго и все казваха, че като минават покрай българската църква се кръстят да не се разболеят, защото е ужасно скъпо всичко. А те не могат да си позволят големи здравни застраховки.
51
4
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 65Забележете, че Природата е разнообразна но по географски пояси и континенти!!!Белите мечки не делят мегдан с лъвовете в Африка и т.н.... Ние не сме против разнообразието на култури и раси, но нека си става като не местят хората от Африка в Европа... Нека не строим Вавилонска кула за сетен път...
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7Много точно казано! С избирането на католика и толераста Кенеди, Америка престава да бъде бяла протестантска страна на фермери и работници и всички виждаме на какво прилича днес.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така ! Светът е многообразен и благодарение на разнообразието в природата е оцелял. Не може християните да казват как да живеят другите етноси и религии и обратното. Но ако няма търпимост и разум, ще важат законите на джунглата. По-слабите ще изчезнат.
48
3
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 61Това за пенсиите ще важи за ранните американофили...За днешните такива не се предвиждат!!!20 000 000 000 000$ имат да плащат и то при днешна лихва от 1%, а колко ще стане този дълг при предстоящото вдигане на лихвите, един Бог знае... И Путин!!!
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една част обаче от американофилите не могат да си позволят да си дойдат поради липса на средства, а всички заедно са потънали в кредити и ако не ги покриват и тука ще ги намерят да ги осъдят.
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще почнат да се прибират американофилите да си харчат пенсиите в България. Защото там ще са социално бедни. Въпреки ,че всички разправят колко са "добре".
45
3
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 57Спор няма! Шапки долу и поклон пред американците отпреди 1960 година!!!В последвалите десетилетия, не е много ясно кай точно е представител на американския народ!!! И какви са неговите характеристики.... Щото тези дето ни го пробутват по просташките филми, говорителите размахващи ръце по ТВ, едва ли имат нещо общо с фермерите, стоманолеярите, машиностроителите...
44
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние американците сме велик и горд народ и никога няма да допуснем да се разпадне америка или да се предадем!
43
6
 
26
 
! Отговори
буквално преди 8 години
Вчера говорих с е познат от Калифорния Санта Моника и между другото го попитах какво не е наред в щатите,а той буквално каза;нищо,тотална безработица,бедност и беззаконие,а корпорациите и политиците говорят в медиите ,че всичко е розово и весело все едно е бейзболният финал фак демократи фак ю мафия е това беше и прекъсна линията незнайно защо!
42
0
 
21
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Надявам се Песков да отиде скоро и да раздава мъфини и чай на протестиращите, а Жириновски да им изнесе реч.
41
0
 
43
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Надявам се Русия и Китай да осъдят остро безредиците в Балтимор и да предложат консултации за справяне със ситуацията.