Височината на Еверест е намаляла след труса

Теренът около Катманду също се е променил
Обновена: 4 май 2015 06:49 | 3 май 2015 19:18,
25
Височината на Еверест е намаляла след труса
Снимка: Reuters, архив

Спътникови снимки показаха, че теренът край Катманду се е повдигнал с около 1 м, а височината на вр. Еверест е намаляла след опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, съобщи Лайв сайънс.

Снимките са направени с европейския спътник "Сетинъл-1".

Учените интерпретират данните, за да идентифицират най-пострадалите зони. Те са регистрирали промяната във височината, като са сравнили нови и стари радарни снимки с метод, създаващ образ, наречен интерферограма. Тя показва с цветове районите, където земята се е раздвижила. Резултатите ще бъдат уточнени през следващите седмици след допълнителни анализи.

Височината на връх Еверест е намаляла с около 2,5 см, защото земната кора се е отпуснала в районите северно от Катманду след земетресението. Район с размери 120 км на 50 км се е издигнал с цял метър. Максимумът е бил само на 17 км от Катманду, макар и градът да е бил сравнително далече от епицентъра, каза Том Райт от университета на Лийдс. Това обяснява големите щети.

Хималаите обаче продължават да се издигат, като някои части от тях нарастват с 1 см годишно заради продължаващото триене между Индийската и Евразийската тектонични плочи.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Бугарин преди 8 години
До македонацКога ми седне макя ти на ПИЛИСТЕР у скуто, тогай ке стане по-висок ! Ова е цееелата вистина !
13
3
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
Попова да отиде да обруши ската , има свлачище на Еверест
12
2
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
е , Мусала настига Еверест , айларипииии
11
2
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Мозъкът ти също се е смалил
10
8
 
5
 
! Отговори
македонац преди 8 години
Ей най накраю да излезе вистината най високият врх е МУСАЛА другият е ПИЛИСТЕР ова е вистината .Мусала и ПИЛИСТЕР са еднакови ама бугарирете са носили камъни и са го надстроили малце да е по висок но ово е вистината по високо от македонско немаа.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами нали обясняват земетресението с приплъзване на едната плоча под друтагата ако първата е била тази върху коята се намира еверест нормално е да намляла височината ,но това не омаловажава трагедията на живеещите обикновенни хора там
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми той колкото Мусала бре
7
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин също се е смалил.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хт
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Mnogo losh vkus za shega, ili si prosto sul i losh po dusha.Kavoto Prodanov napravi e Mujka postupka, a ti samo se ligavish zad komputara. Ako mojeshe da postignesh i 1/1000 ot izvurvianoto ot nego togava imash pravo da sudish i to smurtnik.Trai si na toplo i ne drazni
4
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Планетата си заминава заради тъпите кравари, които са изградилиедни от най-енергоемките икономики в света. Като махнем 5-6 големиграда в САЩ, всичко останало представлява мукавени къщи разпожени вселски райони, които обаче са съединени с добри пътища. За да отиде единкравар на работа трябва да измине дневно 50 мили само в едната посока, катодобавим жена му, плюс оставяне и вземане на децатаот училище, пазаруване - дневно за едно семейство 200 мили са малко.Не се насмукаха на нефт.
3
15
 
14
 
! Отговори
знайко преди 8 години
не може ли след некой подобен инцидент височината на Б.Б.да намалее,а в парламента да настъпят промени?!?!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който се качил- качил.
1
4
 
9
 
! Отговори
SD преди 8 години
Ха добър вечер .Сутринта го споделих.А Анапурна се е увеличила с 20 см.