Американската армия влиза в действие в Непал

Военни самолети ще летят до отдалечените райони
4 май 2015 14:16, Елка Василева
33
Американската армия влиза в действие в Непал
Снимка: Reuters

Очаква се от днес самолети на американската армия да започнат да превозват спасители и хуманитарни товари за отдалечените райони на Непал, където помощта се очаква с нетърпение девет дни след опустошителното земетресение, взело над 7250 жертви в страната, предаде Франс прес.

Военнотранспортен самолет C-17 на ВВС на САЩ и четири самолета с вертикално излитане и кацане "Оспри" пристигнаха снощи в Непал за подсилване на спасителните екипи.

"Присъствието им веднага ще се усети. Имаме издирвателно-спасителни екипи, които чакат да заминат за отдалечените райони, имаме хуманитарни материали, по-специално сглобяеми жилища", заяви американският бригаден генерал Пол Кенеди, който подчерта, че най-спешна е нуждата именно от сглобяеми жилища.

Още по темата

Непалски представител съобщи, че американските летателни апарати освен това ще евакуират пострадали от най-засегнатите отдалечени зони.

Непал прикани чуждестранните спасители да се завърнат в страните си или да отидат в селските райони и заяви, че по-голямата част от спасителните дейности е приключила и каквото остава, може да се извършва от местните спасители, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на информацията Минендра Риджал заяви, че повечето спасителни дейности в столицата Катманду и околните райони са завършили и вече няма нужда от чуждестранни експерти.

След земетресението от 25 април 4050 спасители от 34 страни пристигнаха в Непал да помагат за издирването на оцелели, да оказват първа помощ на пострадали, да разпределят храна и други продукти.

До момента по официални данни земетресението от 25 април е взело в Непал най-малко 7276 жертви, а 14 267 са ранени. Отделно над 100 души са загинали в Индия и Китай. Сред загиналите има 57 чужденци, а 109 продължават да са в неизвестност, включително 12 руснаци и девет американци.

Днес стотици души посетиха будистки храмове и манастири в пострадалия от земетресението Катманду, за да отбележат рождения ден на Буда и да се помолят за страната.

Фестивалът Буда Пурнима отбелязва трите основни събития в живота на Буда: раждането му, просветлението му и достигането му на състояние на нирвана, което освобождава вярващите от кръговрата на смъртта и прераждането.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците винаги помагат. А *** ще се перчи на красная плошад, ама няма кой да го гледа. *** ще плюят разбира се, такива са опорните точки от пасоля. Ама да не им се налага на тях или потомството им, след природно бедствие да чакат *** да ги спасява,
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Африка заразиха хората с ебола, за да имат причина да влязат там, а тук земетресение им спретнаха! Тия американски *** побъркаха света!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските хора винаги помагат на тези, които страдат. Независимо от това, че след тази помощ ще бъде много обвинен в нещо ужасно... Няма значение за нас!
23
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Още един "умник"... На 26-ти, изпратиха първите самооети Ил-76 само няколко часа след труса.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24Руснаците още на мига изпратиха хуманитарна помощ за Непалдаже преди земетресението я пратиха.
21
2
 
8
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
Руснаците още на мига изпратиха хуманитарна помощ за Непал, пак се изказа неподготвен мойто момче.
20
1
 
11
 
! Отговори
Сельотка преди 8 години
И какво правят янките в Непал, доубиват ранените ли
19
3
 
7
 
! Отговори
до гурбетчия преди 8 години
Ами убедих се в разликата, руснаците помогнаха на източна Украйна, а САЩ изобщ.
18
8
 
5
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 8 години
До ivoГосподин Иво, напълно съм съгласен с вашия коментар - да, обграждането на Русия и Китай продължава. Това, което на мен лично не ми харесва, е че това обграждане става прекалено бавно. Новият Световен Ред, при който руснаци, китайци, индийци, араби и пр. нямат думата и в който Америка определя нещата е един много хубав ред. Руснаците и китайците в цялата им история показаха пълна негодност да създадат общество различно от концлагер. Нищо хубаво за човечеството не са създали!
17
4
 
4
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 8 години
До До ОТ ЮАРТия квалификации си ги пази за теб и себеподобните. Какъв Спартан, какъв Ту-134, какви пет лева. Това са прашинки в сравнение с това, което американската армия носи на хората. Кацането на такива самолети изисква съгласие на Непалската страна, както и подготвеност на терена. Става дума за реална помощ за стотици хиляди хора. Това не ти е руската армия, дето уж носи хуманитарна помощ, а захранва бандитите в Донбас. Това е истинска държава и истинска армия, а не полубандитска формация!
16
6
 
6
 
! Отговори
ДО -ТЧИЯ преди 8 години
РУСНАЦИТЕ ДАВАТ ПОМОЩИ НА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НУЖДА. ЖАЛКО, ЧЕ ИМА ТАКИВА ***, КОИТО НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ НА БЯЛОТО "БЯЛО"! НАУЧЕНИ ДА НЕ СВАЛЯТ ЧЕРНИТЕ ОЧИЛА, СТЕ ЖАЛКИ, НЕБЛАГОДАРНИ, НЕБЛАГОРОДНИ, ГНИЛИ ПАРЧЕТА ОРГАНИКА БЕЗ ЧОВЕШКИ ОБРАЗ!
15
2
 
8
 
! Отговори
ivo преди 8 години
Не се чудете,просто продължава обграждането на Китай и Русия от новия световен ред.Какъв ще бъде крайният резултат не се знае,но това са фактите за незомбираните.За останалите:да се радват на американската мечта,кока кола,пържени яица с бекон и пуканки.
14
4
 
5
 
! Отговори
До ОТ ЮАР преди 8 години
Бабуин с червен *** и синя муцуна, ти не си този, който да даваш квалификации на хората! Ама ти еволюционно си много далеч от хората и от човещината. Казаха ти, как реагираха на бедствието някои държави. Защо САЩ се забавиха толкова? Защо ние не изпратихме веднага "Спартана" със спасители, кучета, медикаменти? Чакали сме да ни поканят! Брей, че деликатни ***! Котато стана земетресението в Спитак, Армения, България незабавно изпрати Ту-134 със спасители, а тук се събираха дрехи и помощи.
13
5
 
8
 
! Отговори
Риторичен ? преди 8 години
А, КГБто няма ли да изпрати "хуманитарна помощ" както в Донбас ?
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един път да има полза от американската армия за обикновените хора. Браво за помощта!
11
14
 
6
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 8 години
Тук виждам, от 9 коментара - 8 тъпака с анти-американски идиотизми от реквизита на ДС-пропагандата от соца. Ами я да ви попитам бе *** скапани, могат ли Русия и Китай взети заедно да направят и една десета от работата, която американската армия може да върши и е вършила при спасителни операции в природни бедствия? Изгубена кауза сте, дори внуците ви не ви се връзват на антиамериканизма и русофилията. Тъпотата няма граници!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, да страшна помощ ще им окажат, точно както в Хаити след земетресението, когато САЩ изсипа 22 хилядна армия... В Уикилийкс малко след това публикуваха кореспонденцията на американското посолство в столицата на Хаити, сред която и незабравимото изказване на американския посланик Кенет Мертен по повод земетресението, цитирам: "Златната треска започна!", след което разбира започнаха да се подписват договори (само с американски компании разбира се)... Гадове прокарват интересите си дори в бедствия
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчни до безобразие, без извинение.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8 Иронията е неуместна.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - Горките непалци, нещастията нямат край.Накрая ще дойде руската армия и ще ги освободи.