Двойната трагедия на комшиите от Атина

Часовникът за следващото плащане по кредита тиктака
4 май 2015 16:13, Бойчо Попов
49
Двойната трагедия на комшиите от Атина
Снимка: архив, Ройтерс

На мнозина може наистина да им е мъчно за Гърция. Първо, след 2009 г. страната стана експериментално поле за политиката на строги икономии на Тройката (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) – политика, която още повече засили икономическата криза. А след това самите гърци си избраха правителство, което очевидно е сериозно решено да вкара окончателно страната в бездната, пише в свой анализ за Project-Syndicate бившият германски външен министър Йошка Фишер.

При това в началото на своя мандат новоизбраното правителство на премиера Алексис Ципрас имаше много голям шанс, но го проигра за кратък период от време в шума на изборната победа. Дори сред консерваторите в Берлин по това време имаше промяна на настроението към преразглеждане и облекчаване на политиките за икономии на Тройката. Нов компромис, насочен към по-висок растеж и по-малко икономии, бе възможен. Дори хардкор политиците по отношение на икономиите в редиците на германските консерватори и самият канцлер Ангела Меркел се замислиха предвид вече непредсказуемите негативни последици на своята политика за икономии в европейския Юг.

Новото правителство в Атина можеше с известно основание да се представи в Брюксел и столиците като големия шанс на Европа, който сериозно ще се захване с една задълбочена реформа и програма за модернизация на страната. Дори и необходимите социални корекции в полза на най-бедните сред бедните срещнаха в Европа много съчувствие и разбиране, които можеше да бъдат засилени, ако Атина бе започнала да съкращава от раздутия бюджет за отбрана, което можеше да се очаква от едно обявено за "ляво правителство".

Но тази възможност бе пропусната от новото правителство в Атина, защото то очевидно не разбра разликата между предизборната кампания и управлението, или не искаше да я разбере. Защото в рамките на радикалния политически партиен хоризонт на Сириза едно отклонение към реалността се считаше за измяна.

Точно в този момент обаче е същностната разлика между правителството и опозицията: опозиция може да желае и обещава, и дори да мечтае. Правителството трябва да действа съгласно дадените условия (а не в света на фантазията или в теоретични системи). И колкото по-успешно една опозиция дава обещания, толкова по-голяма е пропастта между обещанията и реалността. А ако накрая при демократични избори тази опозиция се увенчае с успех, тогава ще има сериозен проблем. Марксистите наричат тази разлика разликата между теорията и практиката.

Ако искате да преговаряте с международните кредитори, чиито пари са незаменими за Гърция, за да избегне неплатежоспособността, нов курс и нов план са малко вероятно да се случат чрез унищожаването на собствения авторитет и злословене спрямо кредиторите. Поне на това ни учи общият житейски опит.

С тази смесица от его, идеология и неопитност се обяснява катастрофалната реторика на новото правителство в Атина, но не и защо обединената левица в партията Сириза сключи коалиция с дяснорадикална партия, а не с една от възможните проевропейски центристки партии, които бяха готови на това. Дали зад това не се крие една обща националистическа платформа във вътрешната и външната политика, която е поделена тайно? Дори промяна на съюзите? Фишер се надява това да не е така, защото би било еднакво лошо и за Гърция, и за Европа.

Скептицизмът се засилва обаче от две тежки външнополитически грешки, които Ципрас извършва в началото на своето управление – флиртът му с Путин и опитът да изолира Германия от еврогрупата – нещо, което не може да се случи никога.

Междувременно в паричния съюз надделя консенсусът, че трябва да се направи всичко, за да се запази Гърция в еврозоната и в ЕС. Но и в Атина трябва да бъде разбирано, че редица страни в криза, или дори по-бедните страни членки на еврозоната, няма да бъдат готови да делегитимират по-рано започнатите болезнени реформи в страните си чрез решения в полза на Гърция.

По този начин се маркира и рамката за гръцката трагедия. Часовникът тиктака, защото следващите дати за плащане са строго определени. Хаотичните разговори един с друг няма да помогнат да се предотврати най-сериозната засега опасност - страната да се препъне извън еврозоната. Това може да бъде избегнато само ако и двете страни категорично започнат да действат на основата, че Гърция ще остане в групата на еврото, а не да се изхожда от гледната точка на това, че едната страна в спора ще е победител, а друга – губещ.

Гърция спешно се нуждае от дълбоки реформи, независимо от Тройката и паричния съюз, когато страната се изправи на крака отново, а това ще отнеме време. И Гърция се нуждае от пари - и то спешно. И ЕС като цяло се нуждае най-накрая от перспектива за растежа. В допълнение всички участващи в този конфликт страни са под силен вътрешен натиск, който трябва да бъде компенсиран по компромисен начин. И при това всички участващи страни ще трябва да платят нещо в този компромис. Тоест, ще трябва да дават обяснения в своите страни.

И сега всички следва да се сбогуват с една илюзия. Гръцката финансова криза няма да доведе автоматично до победа над европейските консерватори и промяна на баланса на силите в рамките на ЕС, нито пък финансовата криза в Гърция е инструментът за отстраняване на гръцката левица от властта.

Става дума преди всичко за бъдещето на Гърция в Европа и бъдещето на общия европейски проект. Да се закрепи Гърция на крака и да се запази еврозоната е в интерес на Европа, както в политически, така и в икономически аспект. Точно в това се състои спорът. И точно това трябва да се реши стъпка по стъпка, за да се избегнат хаотичните последици.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: еврозонаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите масово си държат парите в гръцки банки.Българските жени работят в Гърция.Гледат възрастни хора.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 88ще ни минат много по мизерия скоро ако карат така преди 1944 са просили хляб по границата сега пак на там отива
32
4
 
6
 
! Отговори
лихвар преди 8 години
Вие дето пишете по форумите дали си имате представа че робувате не на извънземни а на хора като вас .РОБИ продажни гъзъ си дадохте за жълти стотинки !!!
31
3
 
13
 
! Отговори
88 преди 8 години
Във всеки случай са много далеч от нашата безпределна мизерия!
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДИВИ БАБАЙТИ ОТ ПАМИР, *** НА ЕВРОПА!
29
2
 
11
 
! Отговори
предлагам преди 8 години
Гръцките банки в България заемат една трета от банковия сектор.Предлагам всеки който има кредит във Гръцка банка и има някакви затруднения или неразположение да изплаща заема си да спре да си го плаща или да иска да му го опростят или удължат срока без лихва.
28
0
 
9
 
! Отговори
КИР МАЛАКА преди 8 години
Те малаките да не се сетят 4е и ние ги окупирахме Впро4ем Италия окупира към 70 процента от гърция през войната . ДА се стягат и макетата Филип македонски как разграби атина А персите колко им дължат горкия Иран Русия да не се ослушва а да ПЛАЩА за варягите 6 нашествия се пак
27
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Или както го е казал лирическият герой Имали бол пари-дали!.
26
3
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 23Не ми се вярва!С танкове ли ще стегне да Атина МВФ!???Мен колкото и да ме управлява МВФ, от джоба ми милион долара няма да извади!Умряла работа е този гръцки дълг, умряла!
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СССР дължи 6 милиарда златни лева на България по Брест-Литовския договор да си ги искаме и ние ДОКУМЕНТА Е В СИЛА
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е да взимаш българска заплата, друго е да си взимал гръцка, а после българска.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 19 .Гърците имат и друг стойностен филм"Дългорация=дългове +власт.Издигат си и в днешно време лозунги"САЩ ни лъже ,Гермния ни граби,а да ни спаси може само Русия"Естествено е чуждите медии да плюят по Гърция,но тя ще се оправи.Германия дължала на Гърция над 200 милиарда евро.в периода на Втората световна война ,разрушена инфраструктора,икономика избити хора.Запада е бил включен в плана Маршал,Гърция не.Русия не случайно прекарва газопровода през Гърция,ще печелят от това.
22
1
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Макар, че не съм фен на гърците, това е опит за намеса в чужда държавна дейност.-Ако гърците си връщаха заемите, никой нямаше да им се меси. Цялата работа е в това, че те не искат и не могат да си връщат заемите без да вземат нови заеми.
21
1
 
10
 
! Отговори
бардакаджия преди 8 години
До Кестелве4е ги изнасят ама са грозни освен тези от северна гърция
20
4
 
9
 
! Отговори
Кестел преди 8 години
Гъркини първо качество за износ. Промоция
19
3
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
*** плашат велика Византия-Тази бедна държавица с огромни дългове ли е велика Византия? Смех!
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СССР дължи на БГ 6 милиарда златни лева по Брест Литовския договор ДАЙ ДА СИ ГИ ИСКАМЕ КАТО гърците
17
3
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Просто тогава тия стотици милиарди дето уж ги дължат няма да ги плащат.-Кой те е излъгал, че Гърция като фалира няма да си плаща заемите? Каквото и да се случи - заемите ще се връщат, ако ще гърците камъни да ядат и да пият само морска вода! На никой не му пука за гърчолята.
16
4
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
И като не платят, какво ще стане!-Фалират и управлението на Гърция директно се поема от МВФ, Световната банка и Германия, които провеждат жестоки реформи, доката страната започне на функционира нормално като икономика. А това означава 30 г. мизерия за всички гърци. Ето това става.
15
4
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Трагедия ама продължават да взимат 5 пъти повече от нас.-Вземат 5 пъти повече от нас - ама другия път! На повечето софиянци стандартът им се изравни с този на гърците. Скоро и заплатите в провинцията ще се изравнят с тези на гърчолята. Сега на гърците им гласят такава секира, че ще се радват на български заплати.