Париж дал нападателни оръжия на сирийските бунтовници?

Това твърди в своя книга френски журналист
6 май 2015 18:45, Елка Василева
33
Париж дал нападателни оръжия на сирийските бунтовници?
Снимка: архив, Reuters

През 2012 г. Франция е доставила на сирийските бунтовници нападателни оръжия в нарушение на европейското ембарго, влязло в сила предходната година. Това се твърди в книга, озаглавена "Зад кулисите на френската дипломация", която ще бъде пусната в продажба на 13 май, съобщи Франс прес.

 "Започнахме, щом се уверихме, че ще попаднат в сигурни ръце. Доставката на смъртоносните оръжия бе поета от нашите служби", заявил през май 2014 г. френският президент Франсоа Оланд пред Ксавие Панон, автора на книгата, издадена от "Л'Аршипел".

Според журналиста, наречен от АФП експерт по дипломатически и военни въпроси, Франция е доставила на сирийските бунтовници, воюващи срещу режима на Башар Асад, 20-милиметрови оръдия, картечници калибър 12,7 милиметра, гранатомети и противотанкови ракети.

Започнали през второто полугодие на 2012 г., нередовните доставки са имали за цел по-скоро да подпомогнат бунта, отколкото да осигурят прелом в хода на войната.

Европейското оръжейно ембарго бе въведено през юни 2011 г. и вдигнато през май 2013 г. До момента Франция е признала официално само, че е изпращала на бунтовниците нелетално оборудване като бронежилетки и уреди за нощно виждане.

За тайните оръжейни доставки "се наложи да осигурим максимални гаранции", заявил пред автора очевидец, пожелал анонимност, според когото били заличени всички следи, сочещи произхода на оръжията. Създадена била и военнополитическа верига, която да гарантира "цялостен контрол и сигурен краен получател".

Книгата описва събития от управлението на Никола Саркози (2007-2012) и на Франсоа Оланд, поел висшия пост през 2012 г., в поредица от военнодипломатически ходове - ту напредване, ту отстъпление. Изложението е оцветено с цитати от изявления на хора от военните и дипломатическите среди на Франция - държавния глава, министри, съветници и др.

Сред епизодите в това повествование АФП споменава неуспялата подготовка на въздушни удари срещу сирийския режим през лятото  на 2013 г.

В книгата се посочва като евентуална мишена примерно "разузнаването на сирийските военновъздушни сили, което контролира химическата система". Цитиран в нея съветник заявява, че въздушната акция, отхвърлена в крайна сметка от САЩ, имала двояка цел: да промени "политическото разположение на силите" в Сирия и да дестабилизира Русия, подкрепяща Дамаск, с оглед Москва да промени своя подход към конфликта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 8 години
Е за това си заслужават терора мръсните гадове, всички не само франсетата. Пращат оръжие и подклаждат оганя за да си постигнат целите и изобщо не мислят за хилядите обикновенни хора дето страдат от тези оръжия. И като излезе нещо подобно и някое малко сириче осъзнае , че е станал сирак зада може да се промени "политическото разположение на силите" нищо не може да го спре да стане радикален елемент и в извесна степен са прави.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия праща оръжия на Сирия, а Франция праща на ислямистите, това ще създаде проблеми, няма да ги реши...
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,яя! Открили топлата вода. Ами нещичко за изпратеното българско оръжие в края на месец февруари от правителството на другаря Борисов и ГЕРБ,малко преди да го свали Народа , за ролята на координатора Николай Младенов ,синът на ДС.Пак ли журналюгите ,не знаят нищо,ама нищичко. Сладури!
10
1
 
15
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
И дьомнето Саркози и *** хОланд са евреи и естествено тяхната мисия е да се избиват неевреи и да се правят пари за компаниите , които после ги финансират за избори и т. н . Жалкото е , че българската военна индустрия отдавна не е фактор в старите си пазари , един от които бе точно Сирия . На фона на войната там , където даже ИДИЛ използват безпилотни самолети , нашия хеликоптер днес над София бе подигравка с нацията ....................
9
1
 
28
 
! Отговори
... преди 8 години
Това е ясно на всеки с повече от 2 грама мозък в главата. Западняците създадоха Ислямска държава, въоръжиха я и сега гледат като наакани, защото вече нямат контрол над откачените ***. Искаха да махнат Асад и да прецакат рашките, но прецакаха Европа, която ще се напълни с още няколко милиона араби.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз льольо Ольонд не ми се види много читав.Май му требе една бяла ризка с по-длъжки ръкави.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един свестен журналист се казва Джон Пилгер и защото е журналист, а не писалка под наем, няма вече телевизия, която да му излъчва интервютата и документалните филми. Той е военен журналист , и филните и книгите му са много разтърсващи и пробуждащи. Не сме толкова малко хората, които знаят, че истината не е по телевизията, проблемът е че сме си всеки за себе си....
6
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"Париж дал нападателни оръжия на сирийските бунтовници?"Те за това германците ги "пердашат"през 30 -40 години ,защото се "бъркат" там където не им е работа.
5
3
 
27
 
! Отговори
Свестен журналист преди 8 години
Един свестен журналист ще обясни на читателите си, че това според международните закони си е спонсориране и въоръжаване на терористични организации. Същият този журналист ще обясни на читателите си, че в днешния свят международните закони за задължителни за едни, докато други са си присвоили правото да ги прилагат избирателно, най-вече според интереса си.Да, обаче, остава въпросът: къде да намерим такъв журналист?
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ ще се закълнат в бога и в света че техните са само отбранителни...за мир.
3
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците от Сирия да ходят там и трябва да им помагаме да стигнат до Париж.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали съвсем му се разсъхна дъската на Ольонд? Преди малко чета, че бил готов да потопи мистралите в океана, но да не ги даде на законния собственик Русия. Тежка е кралската корона.
1
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм Шарли и съм напълно невинен.