Седем сценария за бъдещето на Гърция

Независимо дали Гърция ще остане в еврозоната, Европа ще плати сериозна сума
Обновена: 6 май 2015 14:03 | 6 май 2015 14:02, Бойчо Попов
75
Седем сценария за бъдещето на Гърция
Снимка: архив, Reuters

Ако всичко зависеше само от германския министър на финансите Волфганг Шойбле, то гърците биха били изметени от еврозоната – поне докато не се решат скоро на реални и трудни реформи. Точно пет години след първите спасителни трансакции на германския финансов министър му е повече от писнало, пише в свой анализ „Ди Велт“.

Само че в Германия се слуша думата не на Шойбле, а на шефа му - канцлера. A Ангела Меркел иска да задържи Гърция във валутния съюз. Твърде много тя се страхува от неконтролируемите последици от възможния "Grexit" за останалата част от еврозоната. И вече обясни това ясно на своя финансов министър.

Въпреки това канцлерът знае, че не може да продължи да дава нови милиарди на гърците просто така... Защото новите заеми за Атина трябва да бъдат подпечатани от Бундестага. А точно собствената фракция на Меркел, Съюзът, е скептичен. Все по-висок е и броят на противниците.

"Меркел няма да изпрати Шойбле с празни ръце пред парламента и да иска още повече помощ за Атина", казва високопоставен член на правителството. Ако собствената ѝ фракция не я последва, бързо ще бъде повдигнат въпросът за способността ѝ да управлява.  Сблъсквайки се с въпроса дали да запази Атина в еврозоната, или да си осигури своето канцлерство, отговорът е ясен: властта е за предпочитане.

Но това превръща Grexit-а в реална алтернатива. Гърците изчерпват времето си. На 11 май те трябва да прехвърлят още 700 милиона евро към Международния валутен фонд. Пари, които в най-добрия случай ще съберат с мъка. Краят на ликвидността на страната е предвидим.

И в момента несигурното положение коства икономически ръст. Изглежда така сякаш Гърция отново поема към рецесията. Все по-нестабилно е положението, ако гръцкият премиер Алексис Ципрас не се споразумее с кредиторите за реформите, които са предпоставка за последващите помощи.

Така Grexit става наистина реална алтернатива. Какви опции има Гърция за близките месеци? „Ди Велт“ проверява всички възможности. Не всеки вариант е еднакво възможен. Нито един от тях обаче няма да е евтин за Европа. Независимо дали Гърция ще остане в еврозоната, или ще я напусне, Европа ще плати сериозна сума.

Вижте всички възможни сценарии в
Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само със сиртаки по таверните не става, трябва и да се поработва по малко! Тук в САЩ не познавам един Грък да е потхванал тежка работа, все магазинче отварят, все ресторантче! Отврат нация!
50
0
 
2
 
! Отговори
do 60 преди 8 години
Mnogo seriozna analiza....
49
2
 
4
 
! Отговори
ВЕЛИКАТА РУСИЯ преди 8 години
100-руб.=2.50-лв!!!!!!!!!!!!!!!
48
4
 
0
 
! Отговори
за 66.... преди 8 години
.....и в Люлин ,Дружба , Надежда Факултето и Филипопулис ,ли....имат такъв стандарт....ха,ха,хаааааааааааааа...??!!А, София , дали е ....България??!
47
10
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 8 години
"гърците са ***"---АМА ВИНАГИ ЩЕ ЖИВЕЯТ ПОНЕ 10-ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБЕ-За теб не знам, но повечето софиянци имаме стандарт като на средните гърци.
46
1
 
16
 
! Отговори
Китай не е рай преди 8 години
В Китай масата хора живеят много бедно, а има и милиони китайци, които живеят в животинска беднотия. Има разбира се и милиардери, но това не топли народа, който блъска като работен *** за смешни заплати. Там рядко има добри заплати. Там БВП на глава е колкото в БГ - т.е. няма откъде да има големи заплати. Там е капитализъм в същата изродска форма като в БГ - свръхбогати и много бедни.
45
3
 
5
 
! Отговори
ДА ,БЕ... преди 8 години
"гърците са ***"---АМА ВИНАГИ ЩЕ ЖИВЕЯТ ПОНЕ 10-ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБЕ , ЗАЩОТО НЕ РАЗЧИТАТ НА ДЪРЖАВАТА , А СИ ИМАТ ИМОТИ И ПАРИ!А , ТИ ПОНЕЖЕ СИ "немна работна ръка "--без работа /и с гол ***/----ще си киснеш в соц-***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
44
1
 
9
 
! Отговори
ЗА 59... преди 8 години
КАТО СИ ИСКАШ РОДИНАТА....Отиваш на село и почваш да призвеждаш , всичко ТОВА---от което се нуждае Родината ти..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!агнешкото е 15лв/кг....направи го 6-7..лв.доматите са 3,50лв.....направи ги по 0,20 ст..хляба е 1-лв......направи го 0,25ст.....и т.н.Аз --няма да го правя --ЗАЩОТО СЪМ ГО ПРАВИЛ , ДОКАТО ТИ ВЕЕШЕ ЗНАМЕТО НА БКП У СОФИЯ...
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в крайна сметка никой не отговори на пост 53 на въпроса"Живеете/живеем/ли по-добре СЕГА??".Знаем какво беше преди 25 години,виждаме какво става сега!!!!!!Ако за някой най-голямата ценност е да бърше европейски и американски ***,да бъде роб за мен това не е ценност!!!Искам си Родината каквато беше преди 25 години!!!!Регионална сила и икономическият тигър на Балканите,не като сега е......ни гургули,блюдолизци и натегач до натегача на господарите!!!!!А ЗА КАКВО????
42
3
 
10
 
! Отговори
за 53.... преди 8 години
ЕС ...е "измама и утопия"---щото искаш друг да те храни и пои --а ти само "да се водиш на работа"--като някога ,в някое Държавно предприятие и да взимаш по една капа пари, като допълнително си краднеш от Предприятието ....и си въртиш бизнес.Е...НЕМА ДА СТАНЕ!Бегай у Русия -там може и да стане все-още...
41
5
 
8
 
! Отговори
за 53.... преди 8 години
ТИ СИ ЖИВЯЛ ДОБРЕ ПРИ СОЦИАЛИЗъМА ....ЗАЩОТО АЗ ТЕ ХРАНЕХ ОТ СЕЛО---А ТИ ВЕЕШЕ ЗНАМЕТО НА ПАРТИЯТА БКП , У ГРАДО.....!!!!!!!!!!!КАТО БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО ПРИ "СОЦА"---що избега от село ,бе *** ...ЗА ДА НЕ БАЧКАШ В ТКЗС-то , за 0,20-ст./трудоден ,ли...????!!!!!НАЛИ ЗНАМ КСАК МАСОВО *** СТАНАХТЕ МИЛИЦИОНЕРИ И ОТРЯДНИЦИ --ТА ДА ПОЛУЧИТЕ "софийско жителство" и "държавно жилище"!1НАЛИ ЗА МОНТАНСКО ГОВЕРАХА, ЧЕ СТАВАТ САМО ЗА "свинари по 61МП" и "полицаи"....??!
40
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО Карл Маркс---само че,при това недоносче-социализма,народът ни живееше много по-добре от сега.....а сега кажи тогава каква е демокрацията??? ------измама и утопия--която е рекламирана от най-агресивната страна на света--САЩ.....Само слатки приказки и потупване по рамото не ни хранят--това си е чист популизъм.....
39
2
 
5
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Обикновено, щом се обсъждат седем сценария, ще се случи осмият. Пожелавам им всичко най-добро на комшиите, сърдечни хора са, малко мързеливи, но не са надути. И пак ще си го вмъкна - трябваше още отначало Гърция да излезе от ЕС, сега вече е късно. Меркел се хвана на хорото, наляха се едни пари, и вече е доста по-сложно. Гърците ще го отнесат най-много, но целият ЕС, в частност ние, също ще им плащаме масрафа!
38
8
 
11
 
! Отговори
Карл Маркс преди 8 години
Докато вярвате в социализма ще сте бедни.Бай Тодор каза: Съциализъма е едно недоносче! - поне на бившия си вожд вярвайте.
37
2
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Ще предположа, че си искал да напишеш "просперираща" и ще отговоря - Китай.-Нещо си се заблудил, драги! В Китай предприятията са частни. Там е капитализъм та дрънка.
36
6
 
6
 
! Отговори
отговор преди 8 години
Тук някои се опитват да ни убедят колко велик бил соца. В коя просперища страна има социализъм? В никоя. Всички соц страни фалираха и оставиха разруха и беден народ. Това са фактите. Останалото са мокри фантазии на изветрели ***.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 42Не ми задавай на мене тези въпроси,макар че си имам мнение!!!!Задай ги на батковците в парламента и на тези с хотелите по морето и приватизираните с хартия за задни нужди/бонови книжки/предприятия от бълг.икономика!!!!!Съмнявам се обаче,че ще ти дадат сносен отговор къде е отишла българската икономика!!!
34
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
България не трябва да напуска ЕС . Трябва да променим отношението на ЕС към нас. Помощите от ЕС са от полза но едновременно с това действат и като социални помощи на дългортайно безработен. Не трябва да искаме риба, трябва да искаме мрежа и то не една а много. България трябва да иска място в разделението на труда в ЕС а не помощи.
33
12
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Социализмът разрушил държавата?!?!?!?!?!?!Защо ни остави икономика,индусТрия,безплатно образование и здравеопазване????-И къде е тази икономика? На Марс ли?
32
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
до Циц маняка. Завършилите в България държавна поръчка -трябваше да бъдат задължени да се осигуряват и в България поне 7-8г. независимо от това къде работят и живеят. Ценностите и морала дето се проповядва 25 г. също допринесоха за обезбългаряването. Липсата на държава /така било при либералната демокрация/ също допринесоха за обезбългаряването на България. А НАТО от Турция ли ще ни брани или от албанците дето след някоя година ще имат обща граница не знам - надали НАТО обича Албанците и турците