Европа отбелязва 70 г. от края на войната

Съдбата на 1,3 млн. души, изчезнали безследно, остава неизвестна
Обновена: 8 май 2015 11:43 | 8 май 2015 11:27, Анисия Иванова
101
Европа отбелязва 70 г. от края на войната
Снимка: БТА

Европа отбелязва 70 години от края на Втората световна война. С тържествени събития и двуминутно мълчание европейските лидери ще почетат паметта на загиналите.

Във Великобритания 200 фара ще бъдат запалени, а Бъкингамският дворец за първи път от 1939 година ще бъде осветен.

Европейските лидери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун снощи се събраха в Гданск, за да отбележат съюзническата победа над нацистка Германия. Лидерите поставиха акцент върху бъдещето на Европа след Втората световна война.

Украинският президент Петро Порошенко призова да не се повтаря историята. Той подчерта, че всеки ден умират украински военнослужещи, въпреки прекратяването на огъня в бившата съветска република.

Руският президент Владимир Путин пък използва годишнината, за да привлече патриотизъм и враждебност по отношение на Украйна и заяви, че вижда опитите на много страни да пренапишат историята.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се сложи край на продължаващите конфликти и убийства на хора. 70 години след края на Втората световна война съдбата на 1,3 милиона души, изчезнали безследно през Втората световна война, остава неизвестна.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
ukraininform преди 8 години
До 1234------------------Нормалните хора по света не ходят да честват победа над агресор от преди 70 години във държава,която е окупирала голяма част от територията на съседа си и същия такъв агресор като този който уж е победила па макар и заедно с още 26 държави с население милиард и половина.
36
0
 
0
 
! Отговори
ukraininform преди 8 години
Това е защото германския президент е германец,а германците са се били с руснаците,а нашия си е българин ,а българите не са се били с руснаците.Освен 1916,когато генерал Колев ги намачка в Добруджа.
35
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Нормалните хора по света празнуват края на Втората Световна Война на 09-ти май, заедно с главната страна-победител: Русия.
34
11
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
Само Путин и Комунистите имат бюджет за ***.Очевидно не работи за тях.Просто си казва истината
33
11
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Ако не бяха американците да изпращат помощ (военна и хуманитарна на руснаците) войната е щяла да завърши в полза на немците. Русия е била на прага на силите си и единствената причина Хитлер да загуби е, че има за съюзник Япония. Точно този съюзник въвлича във войната САЩ, чрез нападението над Пърл Харбър. Нямам намерение да анализирам дали е добре, че Русия и САЩ печелят. И сами можете да си направите извода, като видите кой на какво дередже е сега.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ЕВРОПА" НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА ОТБЕЛЕЖИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО СИ НА КАРТАТА, АКО НЕ ВЕЛИКАТА, НЕПОБЕДИМА СЪВЕТСКА АРМИЯ
31
14
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Благодарение на НАТО, празнуваме денят на победата.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гурбетчия ( и още двама трима) , при кой си на заплата , ***?
29
5
 
13
 
! Отговори
до гурбетчия преди 8 години
Лъжеш,винаги на 9 май в Москва се споменават съюзниците.Не говори лъжи и не манипулирай.Това го можете само вие ,с евроатлантическите ценности.Не ви е срам.Колкото и да се напъвате,никога,ама никога няма да ни настроите срещу руския народ.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ---ставаш за смях и резил вече--даже неможеш да лъжеш грамотно.....хептен се оплете
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯКакви французи са "помагали", след като Франция е била окупирана, бе... Бъди поне малко обективен, а не като кон с капаците!? А Германия "въобще" не е имала помоща на цели армии от Италия, Румъния, Унгария, Финландия и няколко стотин хиляди доброволци от бившия СССР, нали... Дори от Борис са искали да изпрати български войници на източния фронт, но е отказал, защото е знаел че български войник няма да се изправи срещу руснаци! Поклони се пред загиналите и не ръси "бисери"!?
26
1
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
До Анонимен---Такива договори са имали всички европейски държави.Казва се-"Пакт за ненападение и дружба"---така известният пакт ***--с който се манипулира много.....
25
1
 
11
 
! Отговори
истината е преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ...не лъжи--на всеки парад в Москва Путин споменава съюзниците и помоща им--гледай утре....А друг е въпроса че помощите са плащани със злато,даже кръстовете са сваляли от църквите--дай да бъдем обективни пред паметта на мил.жертви......имай съвест.
24
3
 
4
 
! Отговори
до гурбетчия преди 8 години
Когато съюзниците почетат 22 млн. ,тогава може и Путин да почете приноса им.
23
10
 
5
 
! Отговори
за маските преди 8 години
Маската си я свали Путин - докато Украйна беше ядрена, никой не каза, че Крим е руски. В момента в който Украйна стана слаба, нещастника заграби Крим, използвайки същите аргументи като Хитлер при заграбването на Судетска област. И после се цупи, че никой не иска да ходи на парадчето му.
22
2
 
6
 
! Отговори
сс преди 8 години
До ТУРБЕТЧИЯ:А защо "съюзниците" не направиха това, примерно, в началото на войната, а ЧАК през Месец ЮЛИ 1944 г ????
21
1
 
11
 
! Отговори
кк преди 8 години
С начина, по който се отбелязва 70-ата год. от края на Втората Св. война, както в Европа, така и у нас, е ни повече, ни по-малко сваляне на маските. Най-после си признаха целта - да бъде унищожен СССР, а с него и Русия. И до ден днешен не могат да простят на Червената армия, че пречупи врата на Хитлер. И веднага след Войната започнаха с номерата, а днес вече свалиха и маските. Подкрепят една хунта в Украйна, само защото е против Русия. Който забравя Историята, рискува да я преживее отново!!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата поука от Втората световна война.Национализмът-най-големия бич за човечеството.
19
11
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
Вместо Русия да празнува заедно с своите бивши съюзници, тя ще си прави парадче в присъствието на Африкански и Азиатски държавни глави. Всичко заради алчния за чужда земя ***.
18
0
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
можеш утре само да чакаш да ти плати шефа ти за това ,че добре си измил чиниите и тоалетната в заведението дето работиш като гЮрбетчия