"Бялата вдовица" е отговорна за смъртта на най-малко 400 души

Британката е дясна ръка на сомалийските терористи от "Аш Шабаб"
18 май 2015 16:18, Елка Василева
6
"Бялата вдовица" е отговорна за смъртта на най-малко 400 души
Снимка: архив, Reuters

Британската гражданка Саманта Лутуейт, известна с прозвището "Бялата вдовица", е отговорна за убийството на най-малко 400 души, съобщи вестник "Дейли мирър", цитиран от ТАСС.

По информация на изданието Лютуейт много бързо се издигнала до върхушката на екстремистката групировка "Аш Шабаб" заради това, че редица от лидерите й загинали при атаки с безпилотни самолети. Понастоящем тя е ключова фигура в тази терористична организация, смятана за поделение на Ал Кайда.

"Тази жена е дясна ръка на лидера на "Аш Шабаб" Ахмад Умар - казва източник от ръководството на сомалийските спецслужби, цитиран от "Дейли мирър". - Поради това тя самата не участва в нападения, но ги ръководи. Тя е отговорна за гибелта на няколкостотин души."

Сред последните престъпления, приписвани на "бялата вдовица, е кървавата атака срещу университета в град Хариса в северната част на Кения. Тогава загинаха 148 души. Като цяло на съвестта на британката лежи убийството на най-малко 400 невинни хора", пише вестникът.

Смята се, че тя е изпратила на смърт момчета с промити мозъци - някои от тях на не повече от 15 г., като атентатори самоубийци или живи бомби, като преди това ги е натъпквала с хероин.

32-годишната Лутуейт е етническа англичанка, родена в семейството на британски военнослужещ. На 17-годишна възраст тя се запозната в интернет чат с ислямиста Джърмейн Линдзи и след 3 г. се омъжва за него. Тя е майка на 4 деца.

При серията от атентати в Лондон на 7 юли 2005 г. Линдзи взривява бомба в метрото между станциите "Кингс Крос" и "Ръсел Скуеър". При този взрив освен самият Линдзи загиват 26 души. След терористичните актове Лютуейт заявила пред полицията, че не знае нищо за терористичната дейност на мъжа си и не споделя неговите екстремистки възгледи.

По данни на "Дейли мирър" цялата информация, отнасяща се до "бялата вдовица", сомалийските власти предават на британските агенти в Могадишо.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
12
 
! Отговори
lll преди 8 години
Интересно как АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО има борба срещу тероризма,НИКОГА не се споменават победите на Сирийската армия,която от няколко години води НАЙ-ГОЛЯМАТА В ИСТОРИЯТА война срещу терористи-наемници от 80 държави...sana.sy/en/?p=40562