Един червен килим сред разрухата... Кан в Газа!

"За нас червеното е символ на кръвта", казаха организаторите
22 май 2015 12:07,
19
Един червен килим сред разрухата... Кан в Газа!
Снимка: Youtube

И на двете места има червен килим и филмов екран, но до там приликите свършват. Докато холивудските знаменитости, облечени в бляскави дизайнерски тоалети, вървят по емблематичния килим в Кан, в Ивицата Газа се проведе един малко по-различен фестивал.

И подобно на френския оригинал, палестинците решиха да опънат червен килим между сградите, сринати от миналогодишните израелски бомбардировки.

"Нашия 70-метров червен килим бе опънат там, където няма нищо друго освен разрушени домове. Поканихме всички жители да се разходят по червения килим на премиерата. Това беше нашият начин да им кажем, че всеки един от тях е важен за нас", каза пред "Дейли мейл" организаторът Сауд Абурамадан.

На голям екран на стената на една от разрушените сгради бяха показани редица късометражни филми.

Повечето от звездите в Кан използват червения килим като моден подиум, но Газа фестивалът има много по-различна цел. "За нас червеното е преди всичко цветът на толкова много кръв, която бе пролята тук. Кръвта на жени, мъже и деца", разказа Абурамадан.

Участниците във фестивала извървяха близо половин километър сред пълна разруха. В рамките на проявата бяха показани около 20 филма. Повечето на тема нарушения на човешките права и ужасите на войната. Почти цялата публика беше съставена от жители на квартала "Шуая", който пострада най-тежко от израелската офанзива.

Над 2200 палестинци и 66 израелски войници загинаха миналото лято при бомбардировките и наземната операция, продължила месец и половина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
V преди 8 години
Лицето на тероризма,същата терористично ционистко чудовище крие няколкостотин ядрени бомби.И не,няма санкции нито за повече от 500-те деца избити при последния Холокост над концлагер Газа,нито за скритото ядрено оръжие.Човек би казал,че едва ли има надежда виждайки как света се превръща в една огромна Газа и как лъжата,която е от сатаната царува,но има един Спасител-Господ Исус Христос ,който ще унищожи злото в света.
12
2
 
5
 
! Отговори
дсададс преди 8 години
Свобода за Палестина! Евреите да се махат от свещената земя на палестинците
11
3
 
12
 
! Отговори
wtff преди 8 години
Интересно...в уж агресивно анексираният Крим няма разрушени сгради.А в Газа и други части на Палестина е пълно с разруха и трупове от бомбандировките на Израел...но санкции за тях няма...
10
2
 
10
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
А нещо да кажете за виновниците за тази картинка от видеото или палестинците сами са ги разрушили къщите и инфраструктурата.Мазна двуличност,която крие и премълчава фактите,че да не обиди евреите!
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Коментирай с лекотаТова че сме купени е ясно но не ми е ясно защо се заблуждаваме че за нас са платили американците ? Америка *** не купува, Паите са от богатите ***. Тези които раждат много деца им трябват земи.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSИзраелци и палестинци са братя от две майки и един баща. Така че кой от двамата братя е по-мръсен е спорен въпрос. Единия с високо IQ другия с ниско IQ . Недоразумение на природата.Молете се нито един от тях да не ви влиза в къщата. Единия ще ви измами а другия ще ви убие
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Некъф Ужъс Некъф АтАко на това му викаш робско мислене ми е жал за тебе. Факт!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става, нали лидера на Хамас Ахмад Деф от Газа и техния задграничен лидер Халед Машал от Катар казаха че ще унищожат Израел и миналото лято хвърлиха над 10 000 ракети над Израелските територии. Подготовката на Хамас беше подкрепена от ислямския джихад в Газа но им липсваше организация. Дърпаха фитила на ракетите от покривите на къщите и бягааха. Израел след тях бомбардира всяка сграда от която излетя ракета . В езултат за 2 месеца 2000 палесинци и 70 израелци си отидоха от този свят. Защо ?
5
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 години
Е не са ли *** Израелците.
4
4
 
4
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Защо робска работа? Нима си останал гладен, нима стрелят по тебе? Не, просто искаш да караш мерцедес, да ходиш по 4-пъти на почивка на някой остров и да си нион-стоп по дискотеки. Ти имаш ли си и на идея от 7 млрд. население, ни е на кое място по стандарт на живота сме? и както обичате платените драскачи да завършвате постовете си : " ФАКТ!" Иначе имаш + от мен за пост номер 3
3
3
 
5
 
! Отговори
Коментирай с лекота преди 8 години
До ФХНие сме НОВАТА ПАЛЕСТИНА вече ни купиха ако не си разбрал !
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трабва да сме благодарни, че са смешни суми годишно сме в НАТО!!!!Етоя я Украйна тя не е в Нато и коментара по-натам е излишен!!!Руските националисти като Волен искат да убия България и да я дадат на Русия и Турция затова му е мерака да се махнем от НАТО щели сме сами да се пазиме колкото се упазиха и Украйна :D
1
2
 
27
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Трябва да сме благодарни, че живеем в сравнително спокойни територии.