Ще проработи ли заплахата с фалит на Гърция?

Може не Атина да напусне еврозоната, а СИРИЗА – правителството
22 май 2015 21:16, Бойчо Попов
63
Ще проработи ли заплахата с фалит на Гърция?
Снимка: архив, Reuters

За пореден път Гърция чувства финансовата примка около врата си. Чрез извличане на участието си в резервната сметка на Международния валутен фонд (МВФ) страната успя да изплати точно навреме 750 милиона евро - по ирония на съдбата на самата МВФ.

Този авантюризъм не е случаен, пише в свой анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gacekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Откакто дойде на власт през януари, гръцкото правителство под ръководството на партията СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас осъзна, че заплахата от фалит - и по този начин за финансова криза, която може да унищожи еврото, засилва позицията за преговори на Гърция и компенсира липсата на икономическа и политическа власт на страната.

Месеци по-късно изглежда, че Ципрас и неговият финансов министър Янис Варуфакис - експерт в теорията на игрите, все още вярват в тази теория въпреки липсата на доказателства за достоверността ѝ.

Но сметката им се основава на погрешно предположение. Ципрас и Варуфакис вярват, че един държавен фалит ще принуди Европа да избира между две алтернативи: изключването на Гърция от еврозоната или безусловна отмяна на дълга на страната.

Но европейските власти имат и трети вариант. Вместо да се наложи Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), ЕС би могъл да изолира Гърция в рамките на еврозоната и да спре да предоставя пари на страната. След това Брюксел може просто да седне удобно и да наблюдава как политическата подкрепа за правителството на Ципрас се срива.

Една подобна обсадна стратегия, да се изчака Гърция да свърши парите, изглежда в момента е най-обещаващата тактика за ЕС за пробив на гръцката съпротива. И вероятно ще проработи, защото гръцкото правителство изпитва все повече затруднения при събирането на пари в края на всеки месец за плащане на заплатите и пенсиите.

При това Варуфакис прибягва до все по-отчаяни мерки, като „ограбването“ на банковите сметки на общините и болниците. Очевидно е, че данъчните приходи са толкова силно засегнати от икономическия хаос след изборите през януари, че постъпленията в бюджета вече не са достатъчни за покриване на ежедневните разходи. Ако това е вярно, което не може да потвърди поради липсата на надеждност на гръцката фискална статистика, то стратегията на гръцкото правителство е обречена на неуспех.

Стратегията на Ципрас и Варуфакис предполага, че заплахата на Гърция с национален банкрут е надеждна. Това означава, че в случай на сериозна криза все пак ще се намерят достатъчно пари, за да се плащат заплати, пенсии и обществените услуги. През януари тази хипотеза все още бе правдоподобна. Правителството тогава планира висок първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 4% от БВП.

Ако Гърция бе фалирала през януари, този първичен излишък (на теория) би могъл да се използва вместо лихвените плащания за финансиране на по-високи заплати, пенсии и публичните разходи, които СИРИЗА обеща по време на предизборната си кампания. Предвид тази възможност Варуфакис може би е вярвал, че предложението му да не намалява първичния излишък от 4% до нула, а само до 1% от БВП, е щедра оферта към другите финансови министри на ЕС. Ако ЕС откаже да допусне това, имплицитната му заплаха би била да спре плащанията на лихви и да използва целия първичен излишък за допълнителни публични разходи.

Но какво се случва, ако този първичен излишък - козът на конфронтационната стратегия за преговори на гръцкото правителство, сега е напълно изчезнал? В този случай заплахата с национален банкрут вече не е надеждна. A един фалит не би могъл да помогне на СИРИЗА да изпълни своите предизборни обещания. Тогава ще има още по-големи съкращения на заплатите, пенсиите и публичните разходи от тези, които в момента изисква "тройката" кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

За ЕС обаче един гръцки фалит ще представлява много по-малък проблем, отколкото се смяташе досега. Той вече няма да заплашва страната, че в този случай трябва да напусне еврозоната. Вместо това сега ЕС може да бъде сигурен, че с невъзможността да плаща заплати, пенсии и банкови гаранции гръцкото правителство ще накаже своите граждани.

Ципрас и Варуфакис може би знаят какво може да се случи, след като преди две години Кипър се опита в разгара на банковата криза да натрие носа на ЕС. Тогавашният опит на Кипър показва, че след провала на заплахата от фалит ЕС може да принуди Гърция да остане в еврозоната, но може да наложи производство по несъстоятелност, подобно на това на американски град като Детройт.

Правните и политическите основания за такъв подход са ясни. Европейските договори ясно посочват, че членството в еврозоната е необратимо, освен ако една страна не напусне не само зоната на единната валута, а директно ЕС като цяло. Това е политическото послание, което правителствата на ЕС искат да предадат на своите собствени граждани и на финансовите инвеститори.

Ако Гърция фалира, ЕС би имал правни и политически мотиви да настоява, че еврото трябва да остане единственото законно платежно средство в страната. Дори ако гръцкото правителство трябва да плаща заплати и пенсии със свои собствени пари или "нови драхми", Европейският съд ще реши, че публичният дълг и банковите депозити следва да бъдат изплатени в евро. Това от своя страна ще има за последица фалит на гръцките граждани и чуждестранни инвеститори, тъй като правителството вече няма да бъде в състояние да изплати стойността на еврото за осигурените гръцки банкови депозити.

Така че един гръцки фалит при запазване на Гърция в еврозоната няма да доведе до това СИРИЗА да изпълни своите предизборни обещания, а до още по-строги икономии за гръцките избиратели, отколкото в рамките на програмата на "тройката".

И в този момент падането на правителството ще бъде неизбежно. И не Гърция ще напусне еврозоната, а СИРИЗА ще напусне гръцкото правителство. В момента, в който Ципрас осъзнае, че правилата на играта между Гърция и Европа са се променили, неговата капитулация ще бъде само въпрос на време.


Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГърцияЕСфалитсириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Червени сладури,Това се случи след 89г, син ***. Капитализма е временен строй, както феодалния и преди. Защото дори и да си конкурентно способен на пазара ти трябва пазар за да си продадеш стоката. Да не би да твърдиш, че европейските ГМОта са били по-добри от наште, но ние нямахме пазар за тях или ми твърдиш, че човек за да си спасява живота трябва да има пари за лекар, че хартията е по-ценна от човаешкия живот. Това е капитализма Западния свят на всеки 15-20г е в тежка криза
39
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До tsotsomanski53 СИГУРНО НЕ СИ РАЗБРАЛ ЧЕ РУСИЯА Е ГОТОВА ДА ДАДЕ ЗАЕМ НА ГЬРЦИЯ НО ОТ МВФ НАСТОЯХА ГЬРЦИЯ ДА ИЗЧАКА РЕШЕНИЕТО ИМ НА 25 АЙ--ТОЕС РЕФИНАНСИРАЩ ЗАЕМ ОТ--70 МИЛЯРДА---ЯСТРЕБА НЕ ИЗПУСКА ЛЕСНО ЖЕРТВАТА СИ
38
6
 
9
 
! Отговори
IMK преди 8 години
ЕС няма да оцелее още дълго понеже се превърнала в някаква дарителска организация.От отдавна трябваше да им спре всякакви плащния за гърците и да ги пусне по нанадолнището. Да не говорим че повечето европейски държави са на път да изградят комунизма. В някой от тях данъците да толкова виоки че преразпределят 70% от брутния продукт - и това го раздават на бедни , безработни и емигранти и прочее.
37
8
 
23
 
! Отговори
(^_^) преди 8 години
Разберете най-после, че ЕС е пирамида. Има няколко основни играчи, които определят какво да се случи. Идеята не е всички да са добре, а едните за сметка на другите. Просто няма как да е по друг начин. Така е било в миналото, така е и сега с разликата, че средствата и методите са по-различни. Защо се заблуждавате с демокрации и илюзорни ценности? Всичко е монополи и картели, в които по-бедните държави заемат мястото на пазари и обслужващ персонал. Какво мислите, че бившите робовладелци са днес??
36
15
 
21
 
! Отговори
Червени сладури, преди 8 години
През 1945-1950 г. комунистите ограбиха парите на българските граждани, земята на земеделците, фабриките и магазините на хората, и построиха една ялова икономика, която фалира неведнъж дори в плановата икономическа среда на СИВ. Тогава руснаците тихомълком спасяваха това икономическо грандоманско недоносче.После, като влезнахме в реалния икономически свят, съвсем логично фалирахме. Айде стига носталгия по фалшивата стара соц. икономика. Забравихте празните рафтове, опашките за хляб и маслини, и режима на тока!
35
5
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не, не е вярно 49. Просто това е резултат от двойните стандарти на ЕС, МВФ и компания. След световната финансова криза, трябваше някой да изгори.. Решиха да жертват тези, които проявяват някаква независима политика. Що се отнася до Люксембург на пример те са абсолютен финансов балон и резултат от спекулация. От къде тоя стандарт, при условие, че не произвеждат нищо? Помисли малко върху това..
34
17
 
17
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
когато хранехме 110 000 БЪЛГАРСКА армия да не би да сме умирали от глад?-При соца хората не измряха от глад, но фалираха държавата. Още при бай Тодор в началото на 80-те години започнаха масови уволнения, защото държавата нямаше пари да плаща заплати. Започна режим на тока, защото нямаше пари за горива за ТЕЦовете, магазините бяха празни, месо не можеше да се купи. Държавната хазна бе опразнена от БКП напълно и БГ фалира. Пенсионните и здравните фондове бяха празни и сега няма пари за пенсии.
33
6
 
14
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
По-малките икономики се превръщат в финансови зависими територии и в крайна сметка фалират.-Грешиш, много малки държави в ЕС са проспериращи, дори имат най-високите доходи в съюза - Люксембург, Дания, Холандия, Австрия и т.н. Гърция фалира не защото е малка територия и икономика, а поради това, че взеха огромни непосилни заеми и изядоха и изпиха парите, вместо да ги вложат в допотоната си икономика.
32
5
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Така става, когато се остави ЕС да решава кой какво и как. По-малките икономики се превръщат в финансови зависими територии и в крайна сметка фалират. Точно това ни чака и нас, и всички останали, които си въобразяват, че ЕС е рай и благодат. В тоя съюз едни печелят, а други плащат сметката!
31
14
 
10
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Червения *** пак се изказа неподготвен както винаги. Народа е този , който казва кой е най добрия политик , а не червените ***. След като ГЕРБ е победител във всички избори досега е ясно кой е най добрия . Но от такива като тебе какво да очакваш , само тъпни и простотии .
30
8
 
13
 
! Отговори
ко преди 8 години
Ко речи...ха ха ха, Баце бил най добрия министър председател....Теб още "белото" ли те държи рано сутрин...??? Ха ха ха, голем виц рано сутринта....!!!
29
18
 
13
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Малии..и..и....и червения *** рано сутринта е изпушил. Другари искате или не България е член на ЕС и НАТО и има най-добрия Министър-председател през последните 25 години г-н Борисов се казва . След този мандат народа ще го избере пак , защото БСП свърши като партия, и сега е мини партийка и никой не я бръсне за слива .
28
10
 
20
 
! Отговори
Слави преди 8 години
Браво Бойчо, браво Попов, браво за лобистката статия възхваляваща и издигаща до небесата ТКЗС -то наречено ЕС.Вместо да пишеш какво прави Боко тук, и как сме ние, той тръгнал гърците да "оправя".Гърците ги остави, ние да си гледаме в нашата паничка, те са били по добре от нас, и бъди сигурен че до нашето ниво на "благоденствие" няма да стигнат......
27
3
 
7
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
гърция ще се уплаши и ще загуби,въпреки че на всички е ясно че този живот на заем води до бедност и робство,най вероштно пак ще вземат заема
26
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До tsotsomanski53Заводи и селско стопанство за 200 милиарда евро бяха бастисани от седесарите и реформаторите на ГЕРБ след 1989 г. по заповед на на САЩ и ЕС и сега България внася ***, а 2 милиона българи поробени в чужбина.
25
14
 
17
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 29Нали Ципрас пробва почвата в Русия. Върна се с празни ръце! Как Русия да осинови Гърция, като гърците са с пъти по-висок жизнен стандарт от руснаците и не са съгласни да отстъпват от него? Гърция го кара на кредити, а Русия на продажби на природни дадености. И двете икономики са неконкурентоспособни. Като се огледаш, да виждаш Руски или Гръцки производ около себе си? Айде, пий едно узо, или една водка, вместо да мъдруваш.
24
20
 
14
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 30Вас все някой ви краде! От голтаци може ли да се краде, бе? И Гърция и нас ни има благодарение на това, че сме част от общия Европейски дом! Бедните деца на Европа! До момента за инфраструктура в България са похарчени 20 милиарда Европейски пари. Чети, интересувай се преди да говориш глупости. Ако не бяхме влезли в НАТО и се налагаше да подържаме боеспособна армия, досега да сме измрели от глад! Ползваш интернет, чети, вместо да говориш 5 за 4. Храни куче да те лае!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито Гърция има някаква полза от такъв ЕС нито ЕС има някаква полза от такава Гърция и развода е нормален. Въпрос на време е да се разделят на време и да не се разпаднат.
22
19
 
21
 
! Отговори
Танг преди 8 години
Червените *** пак списвате пропаганда и говорите глупости. Никой не държи Гърция на сила в ЕС - ако искат, могат да излязат сами. Друг е въпросът, как ще им се отрази това на икономиката и на жизненият стандарт.А за носталгичните забележки по повод комунистическа България - някои още помним режимите на ток, нямането, камионите и апартаментите, в които се продаваше контрабандно месо, специалните курорти и магазини за номенклатура и т.н. Предатели! Всичките сте за пред наказателният взвод!
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалитът на Гърция се превърна във виц.