Бъдещето на програмата за следене на телефоните в САЩ под въпрос

Гласуване в Сената на САЩ я блокира
Обновена: 23 май 2015 12:48 | 23 май 2015 12:47, Веселина Йорданова
3
Бъдещето на програмата за следене на телефоните в САЩ под въпрос
Снимка: архив, Ройтерс

Законопроект, предназначен да удължи пълномощията на американските спецслужби да събират "на едро" данни за телефонните разговори на американците, бе блокиран в Сената на САЩ рано тази сутрин, което поставя под въпрос бъдещето на т.нар. "Програма за събиране на данни" дни преди тя да изтече на 1 юни, предаде Ройтерс.

Законопроектът, който трябваше да удължи с два месеца съответните пълномощия, предвидени с т.нар. "Патриотичен закон", събра 54 гласа "за" срещу 45 "против", но за приемането му бяха необходими 60 гласа.

"Програмата за събиране на данни", според която Агенцията за национална сигурност (АНС) трупа огромни количества информация за проведени от американците телефонни разговори, бе разкрита преди две години от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, който сега се крие в Русия.

До гласуването срещу продължаването й се стигна, след като Сенатът пак с минимален брой гласове успя да блокира друг законопроект, наречен "Американски закон за свободата". Той би отменил регистрирането "на едро" на данни за телефонните разговори и би го заменил с по-прицелна програма за следене на отделни разговори, които могат да представляват интерес за спецслужбите.

Този законопроект бе одобрен с 57 гласа срещу 42, но пак не достигна необходимите за приемането му 60 гласа. Администрацията на президента Барак Обама положи много усилия за прокара този законопроект, но не успя в Сената, макар че в Камарата на представителите на 13 май той получи силна двупартийна подкрепа.

Тази сутрин поддръжниците на "законопроекта за свободата" с огорчение заявиха, че провалянето му в Сената крие риск САЩ да останат без всякаква програма за контрол върху телефонните разговори, тъй като Конгресът излиза в едноседмична ваканция до 1 юни. През това време пълномощията на АНС, предвидени с Патриотичния закон, ще изтекат и няма никаква яснота дали и с каква по-ограничена програма може да бъде заменена досегашната.

"Сенатът не успя да приеме необходимите промени, с което застрашава гражданските свободи и нашата национална сигурност", заявиха те в обща декларация.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза след последните гласувания, че ще свика Сената във Вашингтон на 31 май - ден по-рано от предвиденото, за да се потърси начин да се предотврати изтичането на програмата за следене на телефонните разговори на 1 юни.

Дали усилията му обаче ще постигнат резултат, остава неясно, тъй като законодателите очевидно са разделени - едни смятат, че програмата трябва да бъда продължена в досегашния си вид, други - че трябва да бъде реформирана и да стане по-умерена, а трети са изобщо за прекратяването й, защото ограничавала личната свобода на американците. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
САЩ спира да слухти телефоните ми звучи като: зарекла се *** да не яде л-на
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следене,подслушване,затвори на ЦРу--май Кремъл правилно е предупредил гражданите си за отвличания