Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО

Затвор грози служителите на организациите
24 май 2015 08:37,
280
Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за "нежелателни" от страната, предаде вчера Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвам огромна опашка пред руското посолство, дали за визи чакат или за парче пица все още не е ясно.
143
2
 
2
 
! Отговори
Защо да се бърза преди 8 години
242, Човекът който води сдържаност по отношение на Щатите е Путин. Кери много добре знае, че ако Русия удари по двата свръхВулкана в Щатите, Северна Америка се разцепва на острови.На Путин много добре му е ясно, че времето работи срещу Щатите, не само финансово, но и природно. Йелоустоун се очаква да изригне, Океанът да навлезе в територията на Щатите, Сан Андреас да се разцепи и отдели Калифорния. Но главното, е че след три години е вероятна смяната на Полюсите. Тогава, защо да се бърза.
142
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кери към Путин Е това е изявление на дипломат, а не като Лавров мрън-мрън. И веднага путиняците почнаха да отстрелват непослушните лугандонски поети.
141
4
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Ъц Трупайте се, трупайте се, и без вас обойдемся.
140
2
 
3
 
! Отговори
Ъц преди 8 години
Вдявам Шопе, вдявааам, ама не дай си Боже да се стигне да се трупаме пред руското посолство за визи - значи Бг изчезва.Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне!!!
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И САЩ няма чужди НПО!
138
2
 
8
 
! Отговори
Ъц преди 8 години
Нема страшно Шопе, аверчитата ти от НПО-тата нема да пропаднат, Расимчо и Буда шъ ги приютят у нас, пък ти шъ ги посрещаш с Макдоналд, Кентъки и Пепси/Кока-Кола.Нъл знаеш, " говното не потъва", не им бери кахър, няма да пропаднат, в днешно време политическата проституция яко се котира "по света и у нас"!!!!!
137
10
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Какво толкова казах, няма ли да емигрирате при тия условия? Аз мислех, че всички, които мразят НПО-тата, ще се затичат накъде Московията?
136
16
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Е, това вече със сигурност трябва да доведе до блъсканица за визи пред руското посолство. Нали, путиноидчета?
135
10
 
2
 
! Отговори
za 230 преди 8 години
Чемодан, вокзал, масква !че и ''зелена карта за'' за Сибир ще ти дадат :))
134
6
 
19
 
! Отговори
Е това е закон преди 8 години
Какви са условията за придобиване на руско гражданство? Писна ми да живея в бутафорният ЕС и още по-бутафорната България, а телевизията вместо да ме развлича да се дразня като излъчват само Гристалина Георгиева, Бойко и Плевнелиев!
133
3
 
10
 
! Отговори
neo преди 8 години
Na tozi sviat ima samo edin istinski lider u muj......Putin.Nikoi drug ne smee da se opul4i na *** okupirali Zemiata.BRAVO !!!!
132
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ отдавна са спрени, там полицията бие ***, бие протестуиращите и "оставка" могат да искат единствено милиардерите конгресмени, не народа.
131
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НПО - Неидентифицирани Платени Обекти. Идат от съзвездието: ***.
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НПО - Неиндефицирани Платени Обекти(организации).
129
7
 
24
 
! Отговори
до 218 преди 8 години
Изгубен евро-атлантически ***. Отличителни черти: Обезкосмен, нежен с женственна походка, начервен, гримиран , с силиконови гърди, облечен в розови женски дрехи. Ценораспис: 10 лева за "пушене" с поглъщане на евро-атлантически ценности и 15 лева за "задно интегриране ". Ако го срещнете ,бягайте има спин.
128
4
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Волгин и БайкалинМоже да те приемат в някой индиански резерват..те си човек а редки изкопаемо..под защита на американ интернешинъл ще си..
127
3
 
15
 
! Отговори
Ееееей, Бойкооооо! преди 8 години
Знаеш ли какво ще му се случи на БХК, ако и ти се престрашиш да подпишеш такава заповед?Не подобава на генерал с претенции, че е голям мъжкар, да не забелязва какви ги вършат някои НПО-та!
126
5
 
14
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Правилно, бой по краварските манерки. Препоръчвам на новите демократи да потърсят за ролята на national endowment for democraty в Украйна. Чисто намеса във вътрешните работи на суверенни страни
125
14
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Същата мярка да бъде приложена срещу представителите на "ПЕТАТА КОЛОНА" на Русия в България!