Чужденците на Острова – без право на глас за излизането от ЕС

Камерън иска да се срещне с всички лидери на страни-членки на съюза
25 май 2015 12:50,
8
Чужденците на Острова – без право на глас за излизането от ЕС
Снимка: bgonair.bg

Голям брой чужденци, живеещи във Великобритания, няма да имат шанс да участват в референдума за излизане от Европейския съюз. Tова е официалната позиция на правителството в Лондон. Само жителите, които имат право да гласуват на британските национални избори, членовете на горната камара на парламента и гражданите на британската общност в Гибралтар, ще имат право на глас в референдума.

Британските, ирландските, малтийските и кипърските граждани на възраст над 18 г. и живеещи във Великобритания, както и британските граждани, които са живели извън границите на страната за по-малко от 15 г., също ще могат да гласуват. Гражданите на други европейски държави, които живеят във Великобритания, имат право да гласуват за местна власт и на изборите за Европейски парламент.

В четвъртък тази седмица правителството ще представи проектозакона за референдума пред британския парламент. Премиерът Дейвид Камерън, който обеща да предоговори членството на Великобритания преди решаващия вот, ще посети пет европейски столици тази седмица, за да преговаря с ключови европейски лидери относно плановете си за реформи. До края на седмицата Камерън ще се срещне с премиера на Дания – Хеле Торнинг-Шмит, на Холандия – Марк Руте, на Франция – Франсоа Оланд, Полша – Ева Копач и с германския канцлер Ангела Меркел.

Британският премиер обяви намеренията си да се срещне лично с всички лидери на държавите членки на ЕС преди да се проведе Европейският съвет през юни, където той ще представи подробно плана си за реформи.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.