Докато Русия ръмжи, ЕС се въздържа да дава обещания

Ройтерс: Призракът на Москва беше надвиснал над срещата в Рига!
68
Докато Русия ръмжи, ЕС се въздържа да дава обещания
Снимка: архив, Ройтерс

Лидерите на ЕС, които се срещнаха миналата седмица в латвийската столица Рига, едва ли са обърнали голямо внимание на занемарената сграда на отсрещната страна на улицата, която изглежда не е била боядисвана от дните на Брежнев. Нито на избледнелия лозунг, нацапотен върху покрива й на руски език: "Вие не сте сами!"

Това вероятно е бил и рефренът, повтарян от европейците пред шестте бивши съветски съседа от т. нар. "Източно партньорство" на срещата на високо равнище, които си тръгнаха с обещания от ЕС за помощ и търговия, се посочва в коментар от Ройтерс.

Но ако човек прочете уродливия графит по друг начин, ще долови намек от заплахата от непоканен зрител - лозунг за отказа на президента Владимир Путин да остави бившите сателити на Москва сами в прегръдката на западния блок, който той смята за враждебен.

Защото първата среща на високо равнище на "Източното партньорство" след избухването на конфликта в Украйна миналата година беше доминирана от Русия. А преговорите показаха колко неловко е за много от членовете на Европейския съюз да се конфронтират с Москва, което накара Украйна и други партньори като Грузия и Молдова да усетят хладината.

Декларацията от срещата, изпълнена с баналности за икономическо сътрудничество и демокрация, разочарова онези, които искаха да чуят твърдо обещание за членство в ЕС. И въпреки че "Русия" бе спомената само веднъж в текста от 5 хиляди думи, нейният призрак бе надвиснал над събирането.

Само 18 месеца по-рано на предишната среща на високо равнище тогавашният украински президент предизвика криза между Изтока и Запада, като отказа споразумение с ЕС. Това доведе до протестите на "Евромайдана" в Киев, принудили го да избяга в Русия, която скоро след това заграби контрола над Кримския полуостров и подкрепи промосковските бойци, водещи сепаратистка война в източната част на страната.

"Има много добри неща в декларацията", каза един високопоставен европейски дипломат, участвал в изработването на комюникето от Рига. "Но те са засенчени от твърдението на Русия, което не ние сме създали, че това е игра, насочена срещу нея."

Сериозни разделения

Има ясно разделение между шестте страни, поканени през 2009 г. в "Източното партньорство": Украйна, Грузия и Молдова чукат на вратата на ЕС, търсейки убежище от руската мечка; Армения, Азербайджан и Беларус са по-раздвоени, така както Брюксел се отнася по-хладно към тях, не на последно място заради правата на човека. Увеличава се обаче и разединението между самите страни-членки.

Някои от изтока искат по-твърда политика на ЕС към Москва и отворени врати за съседите. Премиерът на Естония, 35-годишният Таави Рийвас, заяви, че не трябва да има "повече пречки" за членство в ЕС, след като тези страни достигнат политическите стандарти на Брюксел. Грузинският външен министър Тамар Беручашвили каза за Ройтерс, че "обстановката на несигурност прави партньорството още по-важно".

Но заради опасенията на западните данъкоплатци от цената на разширяването на ЕС, особено от допускане на задлъжнялата до уши Украйна с 45-милионното й население, други лидери са склонни към намаляване на икономически задушаващото напрежение с Путин и разсейване на "фалшивите надежди" - по думите на германския канцлер Ангела Меркел - за членство в ЕС.

Френският президент Франсоа Оланд, партньор на Меркел в заставянето на Путин да се придържа към все по-нестабилното примирие в Източна Украйна, подчерта, че членството в ЕС не е "предрешен въпрос". Отбелязвайки проблемите на Европа на южния й фланг, в Близкия изток и с миграцията през Средиземно море, той наблегна на необходимостта от глобално сътрудничество с Москва.

"Ние не трябва да превръщаме Източното партньорство в пореден конфликт с Русия, каза той. Сигурен съм, че ЕС и Русия могат да имат дискусии за бъдещето."

Взаимен гняв

На фона на продължаващото насилие в Източна Украйна Москва поднови възраженията си срещу политиката на ЕС на изток. Посланикът й в Европейския съюз заяви, че "целият този проект преследва една цел - да отдалечи тези страни от нас" и да ги принуди "да бъдат с ЕС или с Русия".

Този аргумент вбесява представителите на Европейския съюз, които настояват, че Москва, а не те, предлага подобен избор на съседите си.

"Източното партньорство" не е конкурс за красота между Русия и ЕС", заяви на срещата в Рига председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш полски премиер, преди да насочи гнева си към Путин. "Красотата обаче е от значение", продължи той. "Ако Русия беше малко по-мека, по-чаровна, по-привлекателна, вероятно нямаше да се наложи да компенсира недостатъците си с деструктивни и агресивни тактики на тормоз над своите съседи."

Тези тактики обаче може да проработят. В Рига разединеният ЕС попари надеждите на Украйна, Молдова и Грузия за обещание за бъдещо членство. Комюникето не стигна по-далеч от заключителната декларация във Вилнюс, признавайки само техните "европейски аспирации".

Туск, чиято собствена бивша комунистическа страна се присъедини към ЕС преди десетилетие, прикани към разбиране на "деликатните различия между нашите обещания и очакванията на партньорите ни".

"Вие имате приятели и врагове, ентусиасти и скептици в Европа", добави той. "При сегашните геополитически обстоятелства в нашия регион това може би е максимумът, който можем да постигнем днес."

Украинският президент Петро Порошенко се въздържа да критикува ЕС, приемайки предложените заеми и хвалейки солидарността му. Той и грузинският му колега подчертаха пред аудиториите си у дома перспективата като молдовците скоро да могат да пътуват без визи в ЕС.

Брюксел беше шокиран след Вилнюс как един скромен в очите на ЕС проект доведе до реторика от времето на Студената война и истинско кръвопролитие. Така че въпреки топлите думи в Рига източните партньори сега може да се чувстват по-самотни.

"Никой не е казал на висок глас, че трябва да сложим край на този проект", каза дипломат от ЕС, участвал в подготовката на срещата на високо равнище. "Но ЕС се чувства доста неловко. Русия показа на думи и на дела, че смята "Източното партньорство" за геополитически проект, насочен срещу нея. А ЕС не се занимава с геополитика."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До калвача 55САЩ си защитава икономиката с висок стандарт, ЕС със сертифициране, Китай с вътрешен и външен ЮАН. Русия за сега си защитава икономиката с Мита и такси.юПреди всики от соц лагера имаха преференции към СССР/РФ след като влезнат в ЕС кооперацията към тази страна е разрушена един път от мита и такси втори път от сертифициране на производството което може и да фалираЕ като ти отрежат клончето на което седиш как ще се си доволен.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Уродливия графит", "заграби контрола над Кримския полуостров и подкрепи промосковските бойци, водещи сепаратистка война"... - гнусна подлизурска реторика на продала г.за си на американците медия. Есинствената истина е, че Петро Порошенко "се въздържа да критикува ЕС, приемайки предложените заеми и хвалейки солидарността му". Само че "заемите" са просто цената на противопоставянето на този по същество един народ. Не че Порошенко или фашагите му някога ще връщат тези "заеми", ние ще ги връщаме.
45
5
 
13
 
! Отговори
калвача преди 8 години
Интересно! защо всяка страна която запада е приюти в ЕС и НАТО е превръщат във враг на Русия.Да вземем България президент, външен министър а и останалите не прекъснато плюят против Русия.Друга е работата, запада изгуби своите империи няма вече дойни крави, сега и трябват богатствата на Русия и е обграждат от всякъде и се приближават до границите и . Да ама тя не ги дава,ръмжи и предупреждава че мечката излезели от бърлогата никой не може да е върне обратно.
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не си струва заради Украйна да се запали Света! В края на краищата Украйна и да бъде поделена няма да е голяма беда И Югославия се разпадна и Австрийската империя се разпадна и СССР се разпадна не дойде края на Света. Трябва да се търсят компромиси взаимни остъпки другото е контрапродуктивно. Еднополюсния модел на Света приключва САЩ ще трябва да се договорят с новите центрове на сила както е било преди 1990 а не както беше последните 25 години без САЩ да се съобразяват с остания Свят
43
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Обещали на Порошенко нови заеми....За какво? Чии пари?Хора, някой някога питал ли ни е дали да заемаме на Украйна? Куче влачи рейс, диря няма...Усмихват ни се по снимките. С чужди пари. И нашия, матовия, и той ...
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45Не танковете, а икономиките ще решат кой ще доминира в днешният свят. Практиката показва, че огромните природни богатства на Русия дефакто принадлежат на тези които могат да ги използват, а не на този който ги притежават.---Точно така говори Хитлер в началото. След подобни мисловни проблясъци е логично да се пратят танкове за да "възнаградят" добрите икономики с чужди природни богатства.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dobroto ku4e ramji kogato kradecat priblijavadobroto ku4e hape kogato kradeca presko4i ogradata inakraiadobroto ku4e podkarva tankovete i po4va da gazi nared.ako Rusia ramji, vaprosat e koi e kradecat- nevervam Budkata s osobennoto koli4estvo na mozaka si e zapo4nal i da krade, on samo menti, luje i mami- ama da krade?
40
4
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Боко, и той бараба Петко с мъжете / и една п...ка/, Убавци,...да отиде човек и да ги пощипва по бузките...убавци....
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
открито танте Меркел им каза , слушайте ни , но няма да имате придобивки от нас , до като не си направите "рефермите" , които както в България , ще унищожат родното производство , ще допуснат чужди фирми , да им изкупят на безценица предприятията и стратегическите важни дейности , или ще ги унищожат или продадат на "стратегически" инвеститори , като чез , е.он и други подобни
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да застанат на тая снимка путин и медведев , ехееее ще ги съсипят тея еврейски джуджета с ръста си...
37
6
 
37
 
! Отговори
Цървуля преди 8 години
Кви са тия куфари и тюфлеци на снимката.Тая гей дружинка просто е за панделата.Това са най големите престъпници,,
36
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не танковете, а икономиките ще решат кой ще доминира в днешният свят. Практиката показва, че огромните природни богатства на Русия дефакто принадлежат на тези които могат да ги използват, а не на този който ги притежават.
35
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната му на ЕС!-нали така каза преди година в Киев молдованката Виктория Нуланд?А какво да кажем за демокрацията в САЩ? През гугъла: ГУЛАГ ИНКОРПОРЕЙТЕД
34
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на страха очите са големи , скоро ще лазят в краката на путин и ще молят за прошка
33
7
 
47
 
! Отговори
декадентна Европа преди 8 години
Поведението на ЕС ме кара, още по-рязко да намразя зависимата от Обамата, корумпирана и декадентна, Европейска общност и още по-бързо да обикна православните ценности на Русия.
32
6
 
49
 
! Отговори
без стойност преди 8 години
Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста профанна и примитивна антируска пропаганда!
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na Putin ne mu se nalaga fa ramgi...toi samo s malchanieto si kara EC da se trese.. ne naprazno e nai vliatelnia mag na planetata
30
6
 
46
 
! Отговори
да на Европа преди 8 години
Да на Европа, НЕ на Европейския съюз! ЕС е създаден, за да обслужва на първо място интересите на международните монополи и на техните слуги - бюрократите от т.н. "правителства" на страните-членки. Еврокомисарите никой не ги е (демократично) избирал и не представляват никого. Взимат огромни пари, над 400 000 евро годишно, и не вършат никаква работа!
29
9
 
55
 
! Отговори
Русия не е враг преди 8 години
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Сащ, Нато, Деформаторския блок и ЕС!
28
4
 
38
 
! Отговори
да-м преди 8 години
Порошенко се е върнал с нови заеми, с които да поздрави украинците. Ами това е ЕС другари.