Едни закони за властта, други – да плашат хората

Руската преса с коментар за забраната на "нежелателни" НПО
25 май 2015 21:39,
88
Едни закони за властта, други – да плашат хората
Снимка: Reuters, архив

Руският вестник "Ведомости" е посветил коментар на приетия миналата седмица закон за "нежеланите организации" и президентския указ за държавния сегмент от руския интернет.

Законът за "нежеланите организации" и указът за държавния сегмент на интернет бяха подписани от президента с разлика от един ден. Законът разширява репресивната база по отношение на гражданското общество, а указът има за цел да засили информационната безопасност на органите на властта. Въпреки различните цели на закона и указа, в тях може да се забележи общ мотив - борба с опасностите. Обект на тези опасности е самата власт, която трябва да бъде удържана, каквото и да стане, пише днес руският вестник "Ведомости".

Още по темата

Защитеният държавен интернет е необходим, за да не използват чиновниците общодостъпните електронни канали - понякога написаното от тях попада в медиите и стават скандали. Логично е, че за държавния интернет ще се грижи Федералната служба за охрана - кой по-добре контролира служителите?

"Институцията нежеланост", въведена с новия закон, е нова юридическа висота, нова качествена неопределеност при определянето на опасността, пише "Ведомости". Той позволява да привличаш под отговорност когото си пожелаеш. Юристите казват, че прилича на допълнение към закона за "чуждестранните агенти": сега могат да бъдат изолирани не само неправителствените организации, получаващи чуждестранна помощ, но да се подвеждат под отговорност и гражданите, които сътрудничат на чуждестранни организации, признати за "нежелани". Правомощията са дадени на генералната прокуратура, съд не е необходим, допълва "Ведомости".
 
В законодателната борба с опасностите има известно разграничение на аудиториите. Част от новите норми са предназначени за "дисциплиниране на своите" - държавния апарат, олигарсите. Това са нормите, отнасящи се до "национализацията на елита" - амнистията на капиталите, контрола на доходите и разходите, осигуровките, затягането на правилата за използване на държавните контракти, наказания за нарушаването на етиката на държавния служител и т. н.

Другата част от законите е посветена на дисциплиниране на останалите поданици, в чиито глави все още може да витаят мисли за човешки права. Те въвеждат ограничения за неправителствените организации, медиите, митингите и пр. Законодателят се е стремил към максимална неопределеност на понятията и кръга на попадащите под регулацията на тези закони лица и организации.

Ако в законите за "нашите хора" задачата е да се защитят контролираните ресурси, то в законите за другите - да се ограничат възможните действия, коментира вестникът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: РусиязабраназаконНПО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Ха-ха-ха 75Умнико Т-34 е първия в света танк с наклонена противоснарядна броняПървия танк който независимо от производство в няколко завода е с ВЗАИМОЗМЕНЯЕМИ части на основните компонентиПървия танк който е ремонтопригоден в полеви условияПървия танк в който има роботизирано прахово завяаряванеПървия среден танк който има адекватна огнева мощ както в началото на войната така и по късно - винаги адекватна противопехотна и частично адекватна противотанкова(1940-42(т-34-76) и 44(Т-34-85))
53
3
 
2
 
! Отговори
ми да преди 8 години
Законът за "нежелателни" още повече усложнява действие на благотворителни организации. Следователно още по-зле ще живеят онкоболни, деца с тежки заболявания и т.н. Също така под заплахата културни и просветителски организации.
52
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Много са зле,горките 72Умнико и на олимпиадата и Танка са прототипи в единични бройки. Само не ми казвай че ако сега ти дам една кола от ВРЦ Форд Фокус и ти примерно същия този Фокус си го карал като личен автомобил 10 години като се качиш на ВРЦ такива пируети и други грешки ще направиш че нямам думи. Значи ето погледни отработените във войната до съвършенство (тогава)Т-34 и Су-100 на 70 години са танковете а вървят наравно с модерните им събратя. Що нищо не каза за старците?
51
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До НФБ 70Аз ако се заям мога да кажа че съм Комунист. И ако ме спрат по тази причина веднага съм ги Осъдил в международен съд. Прави разлика между идеалогия и принадлежност към тоталитарна система криеща се зад идеите на Комунизма. Само ми кажи че депутатите от френския парламент от Френската Компартия не могат да посещават САЩ.
50
8
 
12
 
! Отговори
Много са зле,горките преди 8 години
Сещате ли се на олимпиадата в Сочи ,как не им се отвори единия кръг на откриването.Танковете им се развалят по парадите,хладилници,перални и коли са им пълен смях ..... мобилни телефони и компютри само могат да мечтаят да направят. Абсолютно деградирала държава! Добре ,че е нефта и рудата....Арабите поне строят курорти и развиват туризъм освен петрола, тъпите руснаци нищо друго не правят.
49
5
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Бобисъщите закони действат и в сащ така че няма нищо странно че и руснаците ги въвеждат...кажи че си комунист в сащ и няма да получеш виза а след теб ще има опашка ако случайно ти дадат....
48
8
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Айде стига плямпане, а да видим фактите. При арабите няма НПО но там има племена и чрез племенни, етнически и религиозни начини стават цветните революции започнати знаете от КОЙ(САЩ).В САЩ са забранени НПО с чуждестранно участие - да се пита човек страната дето ползва най-много НПО по света у дома това действие им е забранено.Китай и други тоталитарни страни също не се влияят от НПО.Русия направи постъпки да стане като САЩ и Целия западен свят се РАЗСМЪРДЯ, че това не е демократическо ...
47
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето когато се е водила ,,испанската гражданска война е станал популярен изразът пета колона"Та тези организации са официалните диверсанти на врага.Какво искате да ги черпят с кафе...?Западът сега пищи защото ликвидираха официалната заплаха,сега им остава само възможността с подривни средства а те попадат под ударите на други закони.
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 68Напълно съгласен. Така трябва да изрежем и "българите" със савецко самосъзнание. Първо се скопяват, а после чемодан-воказл-магадан.
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: 98% от пишещите по политическите форуми са НПО служители , те нямат никакви други задължения освен да пропагандират идеите на "работодателите" си или да плюят по Русия !
44
9
 
21
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Руските джджета най-високите джуджета на света! :) Скапана азиатска номенклатурна държавица!!Дори и водката им не струва!
43
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешна кочинка е Руската Федерация, дори най-високо технологичния им танк се развали на парада, а комплексираната власт обяви, че било планирано - пълен Смях. Ама когато руснаците са си глупави и така възпитани, ще си живеят в мизерията и тва е.
42
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин. Това е правилното решение в борбата срещу бъгавите еничари,които явно ражда почти всеки народ и се използват от чужди сили.
41
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко хубаво е да живееш в концлагер Русия .
40
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61 - Обява е абсолютно прав ! Трябва само да смени думите "руски" с "американски" и "копейки" с "центове " !
39
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Антируските *** бяха в затишие ден-два, но явно е пристигнал транша с хонорарите и отнова започнаха канонадата !
38
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бай МиткоАми да забраним и русофилистичните организации ?
37
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рф = стандартна тоталитарна държавичка
36
5
 
18
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
Одобрението на Путин било 99.99%! Ха ха, като нищо ще мине и 100-те процента! Ако това беше истина, нямаше да се страхува от интернет, вестници, телевизии и някакви си организации! Диктаторите забраняват това или онова, от страх да не ги разобличат!Като се хвалиш че можеш да плуваш, няма да те е страх да се хвърлиш във водата! ;)
35
14
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
-За НПОтата. Представете си само за момент неправителствена организация финансирана от руснаците да организира протести срещу американския президент и да иска оставката му или да "редактира" външната или вътрешната политика. Обама подписа закон с който се арестуват хора по необходимост -без съд, без присъда. Такива хора не само са задържани, но и измъчвани , заплашвани с разстрел, удавяния и пр.-Интернет ограниченията-ами след като видяхме корспонденцията на Хилъри, US генерал в мрежата???