Новите диктатори – властен юмрук с кадифена ръкавица

Модерният авторитаризъм е адаптиран към технологиите
25 май 2015 21:35,
246
Новите диктатори – властен юмрук с кадифена ръкавица
Снимка: Архив Reuters

Стандартната представа за диктатура е за режим, поддържан с насилие. В тоталитарните системи от 20-и век тирани като Сталин, Хитлер и Мао избиха милиони в името на причудливи идеологии. Диктатори като Мобуту Сесе Секо в Заир оставиха кървави следи.

През последните десетилетия обаче се разви един нов вид авторитарно управление, което е по-добре адаптирано към ерата на глобалните медии, икономическата взаимозависимост и информационните технологии. "Меките" диктатори концентрират власт, подтискайки опозицията и премахвайки пречките пред неограничената власт, без да използват почти никакво насилие, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тези нелиберални лидери - Алберто Фухимори в Перу, Владимир Путин в Русия, Виктор Орбан в Унгария, Реджеп Тайип Ердоган в Турция, Махатхир Мохамад в Малайзия и Уго Чавес във Венецуела - заплашват да променят световния ред по свое подобие, заменяйки принципите на свободата и спазването на закона - макар и неперфектно поддържани от западните сили - с цинизъм и корупция. Западът трябва да разбере как работят тези режими и как да се справя с тях.

Все още се запазват някои кървави или идеологически режими - като например в Сирия и в Северна Корея - но балансът се е променил. През 1982 г. 27 на сто от недемократичните страни са извършили масови убийства. През 2012 г. обаче такива престъпления са извършили само 6 на сто. За същия период делът на недемократичните страни без избираем законодателен орган е спаднал от 31 на 15 процента.

Тази рязка промяна може да е започнала с Ли Куан Ю от Сингапур, който комбинира парламентарни институции със стриктен социален контрол, спорадични политически арести и чести съдебни дела, за да подчини медиите - но освен това прие благоприятни за бизнеса политически мерки, които помогнаха за един астрономически икономически растеж.

Тези нови авторитарни лидери често са стигнали до властта чрез сравнително честни избори. Чавес, например, спечели през 1998 г. на избори, които международните наблюдатели определиха като едни от най-прозрачните в историята на Венецуела.

Високата обществена подкрепа е по-евтин път към влиянието от терора. Ердоган използва популярността си, за да промени конституцията с референдум и да върже ръцете на турския Конституционен съд.

Новите автократи използват пропаганда, цензура и други информационни трикове, за да повишат рейтингите си и да убедят гражданите в своето превъзходство над останалите достъпни алтернативи. Те проповядват неопределено неодобрение към Запада: Орбан се подиграваше с политическата коректност и с намаляващата конкурентоспособност на Европа, докато искаше помощ за развитие от Европейския съюз.

Когато икономиките им вървят добре, подобни лидери обръщат на своя страна потенциални критици с материални придобивки. В по-тежки времена прибягват до цензура. Новите автократи подкупват собствениците на медии с рекламни договори, заплашват с дела за клевета и окуражават подкрепящи режима инвеститори да купуват критични издания.

Те властват над интернет, като блокират достъпа до независими уебсайтове, наемат "тролове" да заливат страниците за коментари със спам в подкрепа на режима и плащат на хакери да подлагат на кибератаки опозиционните медийни сайтове.

Новите диктатури запазват малка демократична опозиция, за да симулират конкуренция. Изборите доказват популярността на боса. В Казахстан президентът Нурсултан Назарбаев наскоро беше преизбран с 97,7 на сто от гласовете.

Рекламната технология, която беше измислена за продажба на автомобили "Форд" и кенове с "Пепси", се прилага за нови цели. Путин нае влиятелна западна компания за връзки с обществеността, "Кечъм", за да лобира за интересите на Кремъл на Запад. Други си осигуряват консултантските услуги на бивши западни лидери - Назарбаев, например, плати на Тони Блеър - или правят дарения на техни фондации.

Преди всичко, новите авторитарни лидери използват насилието пестеливо. Това е ключовото им нововъведение. Хитлер се прочу с ликвидирането на свои врагове. Мобуту бесеше противниците си пред голяма публика, а Иди Амин от Уганда хранеше крокодили с телата на жертвите. Поемането на отговорност беше част от стратегията: то плашеше гражданите.

Новите авторитарни лидери не се гнусят от кръв - те могат да подлагат на ожесточени репресии сепаратисти или да бият с палки невъоръжени демонстранти. Насилието обаче разкрива истинската природа на режима и превръща поддръжниците в противници.

Днешните диктатори внимателно отричат да са замесени, когато бъдат убити опозиционни активисти или журналисти. Да вземем за пример бившия украински президент Леонид Кучма. Запис, на който той, както се твърди, нарежда отвличането на журналиста Георгий Гонгадзе, който по-късно беше открит мъртъв, допринесе за избухването на Оранжевата революция от 2004 г., която доведе на власт съперниците на Кучма.

При това насилието е не само скъпо - то е ненужно. Вместо това новите авторитарни лидери парализират политическите си опоненти с безкрайни съдебни процедури, разпити и други правни формалности. Няма нужда да се създават мъченици, когато можеш да разгромиш опонентите си, като им губиш времето. Агентите на Путин започнаха множество дела срещу опозиционния лидер Алексей Навални: на него бяха повдигнати обвинения в измама на френска козметична компания и кражба на дървен материал и той бе разпитан за убийството на лос.

Западът първо трябва да разгледа собствената си роля в подкрепата за тези авторитарни лидери. Лобирането за диктатори би трябвало да се смята за сериозно нарушение на бизнес етиката. Необходимо е западните демокрации да осигуряват обективни новини, излъчвани на местния език, за да се борят с пропагандата и цензурата. И понеже базираните на информацията диктатури са податливи на натиска на модернизацията и неизбежните икономически проблеми, имаме нужда от търпение.

Освен от пропагандата, гражданите получават информация и чрез своите заплати - според руския израз те могат да изберат "телевизора или хладилника".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма диктатори без насилие, то може само да е добре укрито- с поръчкови убийства, с уволнения, набеждаване с клевети, корупция, конфликт на интереси, съдебно преследване, ограбване, расизъм,несправедлива присъда и съд , убийства и то масови и др.противозаконни дела- престъпления срещу човешките права на живот,свобода на словото и вероизповеданията и др. каквито са вършели всички тоталитарни комунистически,фашистки и ислямистки терористични лидери в света.Така че зад меката ръкавица се крие дявол
108
2
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Новите диктатори може и да са с юмруци в кадифена ръкавица,но новите демократи са все "меки" китки,което нямаше да е проблем,ако не правеха педерастки номера....
107
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишещият статията пропуска да спомене най-големият диктатор президентът на САЩ.Не стига,че страната му се раздира от вълнения заради полицаите му които избиват без причина чернокожото население ами има наглостта да сочи с пръст другите.Тези които се противопоставят на САЩ са неудобни и наричани с най-различни епитети.При такова слагане на обстоятелствата режимът на САЩ е опасен колкото нацисткият а писалият статията се явява като служител в Гьобелсовото министерство на пропагандата.
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия на другарката Пейчева красноречиво казва всичко което ни се случва през последните 25 години. Глад мизерия безпаричие наркомани *** и какво ли не. Другарката искала свобода. Каква свобода бе другарко не виждаш ли че всичко се е обърнало на свободия и анархия? Незнам на колко години е тази другарка обаче по всичко личи че иска да е свободнао за да манипулира тези които са по "умни". Е до някъде успяват такива като нея защото умните и кадърните отдавна се изнесоха.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен142бива те за манипулатор но кой ли ти се връзва изобщо
104
1
 
8
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Хей, забравихме Си Дзинпин и Ким Чен Ун ... или ... опа ... май ще се окаже, че над половината население на земята се управлява "недемократично". Демократичните управления си ги знаем - демократично си решават проблемите като в Балтимор, демократично смъкнаха режимите в Ирак и Либия и сега се правят на ощипани, абе ... важното е демокрация да има, нали така?
103
4
 
16
 
! Отговори
555 преди 8 години
А пък някой диктатори си печатат я зелени хартийки я бюлетини в Костинброд!
102
6
 
28
 
! Отговори
42 преди 8 години
САЩ СЪЩО СА ДИКТАТУРА, НО ТАМ НЕ Е ЕДНОЛИЧНА, А ЮДЕИСКА ПЛУТОКРАЦИЯ, ПОЧТИ СЪЩОТО Е И В ЦЯЛА ЕВРОПА. И ВЪОБЩЕ ЧЕСТНИЯТ И МОЖЕЩ ЧОВЕК НЕ ВИРЕЕ В НИКОЯ СИСТЕМА.
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новите диктатори лъжат хората,че живеят в демокрация,а всъщност държавите им са овладени от шепа хора,които уж хората избират,а те работят за тези нови диктатори,които никой не е виждал и чувал. Тези нови диктатори в момента натъпкват обикновените хора в нещо като лагер,които те са изработили и водят света към еднолична средновековна диктатура използвайки високите технологии.
100
0
 
8
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Човечеството е иэправено пред най-голямото си предиэвикателство от началото на своето съществуване!!!
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 156Хммм, аз не си спомням да е имало банали и портокали 2 месеца в годината. Портокали имаше - кисели, зелени кубински портокали. Гръцките ги пускаха само в показния - 2-3 дена преди Нова година. Коледа при бай Тошо нямаше. Банани за 18 години живот при бай Тошо съм ял точно 4 пъти, общо едва ли са били повече от 10 банана. Провинциалистче ...Сега, бройката и останалите неща едва ли са от голямо значение. По-важното е друго - една малка лъжа ражда едно голямо недоверие.
98
6
 
3
 
! Отговори
вярно е преди 8 години
dnes, чудесна статия. Всичко в нея е вярно-така управляват военните управляват цивилните във цивилни организации, като например военните в БАН.
97
0
 
2
 
! Отговори
стил на фуражки преди 8 години
формалности. Няма нужда да се създават мъченици, когато можеш да разгромиш опонентите си, като им губиш времето.
96
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато отстояваш интереса на народа си,си диктатор.ЕС и САЩ си гледат интереса и няма вечно да ни финансират с магистрали и програми за временна заетост.Без икономика сме само маши на чужди интереси.Помислете какво става с нас след края на ЕС,който вече се вижда.Великобритания вече реши -референдум.Резултатът е известен.
95
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 150 съгласен съм за диктатурата но тя има много лица и вариации ще дам малко отвеян пример :) много хора казваха а и аз го помня преди при Бай Тошо портокали и банани имаше 2 месеца по коледа и нова година сега целогодишно да ама и преди и сега консумирам почти същото количество без коренна разлика но го дават като пример за голям просперитет всичко е въпрос на това как ще ти представят данните а този който се отказва да задава въпроси и мисли си е за него
94
0
 
3
 
! Отговори
Препоръка преди 8 години
154-ти.Не пиши с главни букви и поне буквите недей озлочестява, по три причини.Първата много си нагъл.Втората-много си ***.Третата-толкова си *** , че няма да разбереш и това което ти казвам.
93
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** трябва да бъдат задължени да носят колорадски ленти. Не заради друго, ама да не стават бели. В събота една пенсия като се разпенявил в трамвая - Путин, та Путин. С брат ми го свалихме културно на следващата спирка, за да не смущава пътниците и тъкмо го бях хванал за гушата, а той взе че се напика. Бил полковник, другарите му го подвели, обещали това-онова, той всъщност не бил чак такъв фен на ***, колорадски ленти никога не бил носил ... Пуснахме го, кво да го правиш - мирише
92
2
 
6
 
! Отговори
до 139 преди 8 години
Другарю, да не сте роден след 1989 година?
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 144не е софистика ако ще взимаш отговорни решения трябва да се съобразяваш с обстоятелствата мястото за което става дума природни дадености населението което живее там и неговата нагласа и възможности а не да ги игнорираш прозираш ли втория смисъл и стига с тази софистика изтърка се :)
90
0
 
2
 
! Отговори
h преди 8 години
До Анонимен141но действия от наша страна по отношение на така наречените диктатури не ни прави по различни от тях за хората който живеят там запитал ли си се това как ще изглежда а и след като не изнасят диктатура и не сме канени ние нямаме работа там ако се опитат да изнасят диктат тогава ще ги спрем това е остава да търгуваме и обмен на опит и култура