Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света

"Форбс" я поставя начело за пета поредна година
26 май 2015 19:42, Елка Василева
8
Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света за пета поредна година в класацията на американското списание "Форбс", предаде Франс прес.

Престижният списък за 2015 г. бе публикуван днес. Меркел оглавява класацията на стоте най-влиятелни жени на планетата общо за десети път.

 "Тя спечели през декември 2014 г. трети четиригодишен мандат начело на най-динамичната икономика в Европа, ставайки жената, заемаща от най-дълго време изборен пост в Европейския съюз", аргументира избора си "Форбс".

Американското списание освен това подчертава, че Меркел е "преборила национална рецесия (в Германия) по време на световната икономическа криза" и е "в центъра на усилията да бъде направен опит да се помогне на Гърция да съживи икономиката си".

 "Форбс" отбелязва, че само една жена застрашава обявяването на Меркел за най-влиятелната жена в света догодина - нейната подгласничка Хилари Клинтън.

Бившият държавен секретар на САЩ и първа дама при президента Бил Клинтън ще се бори за Белия дом на изборите през 2016 г.  Ако успее, Хилари Клинтън ще стане първата жена президент в историята на Съединените щати. Миналата година тя бе шеста в класацията на "Форбс".

Трета е американската филантропка Мелинда Гейтс, съпругата на най-богатия човек в света Бил Гейтс.

Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джанет Йелън отстъпва от втора на четвърта позиция. Пета е Мери Бара, президент и главен изпълнителен директор на американския автомобилен гигант Дженерал Мотърс.

Управляващият директор на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, отстъпва с една позиция до шестото място. Бразилският президент Дилма Русеф е седма.

Списъкът включва осем държавни глави и 15 милиардерки. За първи път в него попадат тази година 19 жени, сред които американската певица Тейлър Суифт.

От класацията изпадат нейната колежка и сънародничка Лейди Гага, лидерът на продемократичната опозиция в Мианма Аун Сан Су Чжи и бразилската манекенка Жизел Бюндхен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя е дъщеря на онзи чичко с мустака. На него се е метнала, вгледайте се внимателно!
5
1
 
2
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
да всички в ккриза в германия се търсят все повече работници,браво на меркел,
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия си е Германия и който и да я управлява пак ще е това, което е. Защото германците се учат от грешките си и не ги повтарят, защото знаят да работят и защото са точни, коректни и последователни. Затова целият свят иска да прави бизнес с тях, а всяка немска фирма е гаранция за качество.
3
5
 
2
 
! Отговори
Не им се връзвайте преди 8 години
***, по-***, най-*** - Американец! Ами то има ли друга жена държавен глава някъде бе с която да се съревновава, че да наричате тая торба най-влиятелната жена на света? Лъжа номер 2-Германия никога не се е справяла с рецесия. Германия избегна рецесията заради икономическите реформи които направи предшественикът на Меркел. Лъжа номер 3-Американците я наричат такава защото им е удобна и ги слуша, ако откаже да ги слуша ще я нарекат-Меркел тежкото бреме за Германия.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин слуша само Меркел. Тя му каза и, че 9 май се пада на 10ти !
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава е!!! Щом може да носи на гръб цялото Ес щот без Германия и Ес няма да има!! Па и да носи на гръб Гърция и да им налива бездъната каца !!!Без Меркел вероятно Еврозоната може и да се разпадне !!!За съжаление на Гърция заеми трябваше да се отпускат само чрез ипотекиране на острови имущество а не на доверие!!! Който им е дал заеми на доверие да си носи последствията :DМеркел си е Меркел! Желязна е!