Границите на Балканите трябва да падат, не да се местят

Плевнелиев: Европейското бъдеще е обединяващ фактор за региона!
26 май 2015 17:52, Елка Василева
52
Границите на Балканите трябва да падат, не да се местят
Снимка: БТА

България разглежда сътрудничеството, помирението, свързаността и добросъседството като основополагащи ценности за Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, която се провежда в албанската столица Тирана, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
На форума България пое ротационното председателство на Процеса от досегашния председател Албания.
 
Развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията ще са основните приоритети на българското председателство, представени от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на ПСЮИЕ. 
 
Пред участниците във форума държавният глава подчерта, че за последните две десетилетия Балканите са постигнали напредък и са разрешили редица сериозни проблеми, но са необходими още усилия за мира и просперитета в Югоизточна Европа.

„Трябва да гледаме напред, а не назад – агресията, нестабилността, промяната на граници със сила не водят към добро бъдеще. Нито пък популизмът и агресивният национализъм“, изтъкна държавният глава. Росен Плевнелиев посочи европейското бъдеще като обединяващ фактор за региона, а интеграцията – като двигател на позитивна промяна.
 
Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят. Сътрудничеството между съседните държави е мощен инструмент за напредък, особено на Балканите, заяви президентът Плевнелиев.

„Нека избегнем двойните игри и двойните стандарти – в тълкуването на историята, в политиката, демокрацията, във върховенството на закона и свободата на медиите“, призова президентът.
 
Росен Плевнелиев заяви категорично, че интеграцията на региона няма алтернатива и е основната гаранция за мир, стабилност и просперитет на Балканите. „Скорошните събития в Република Македония показаха необходимостта да препотвърдим подкрепата си за независимостта и териториалната цялост на страната“, заяви президентът.

Държавният глава съобщи, че като председател на ПСЮИЕ България ще инициира и ще работи за приемането на Съвместна декларация за препотвърждаване на принципа на ненарушимостта на границите в региона. 
 
„Искаме суверенният избор на народите на Балканите да бъде уважен. Векове наред Великите сили си играеха с региона. Сега това е наша собствена отговорност“, обърна се президентът към участниците в ПСЮИЕ.

Росен Плевнелиев изтъкна и необходимостта от съвместни усилия и регионален подход за справяне с комплексните предизвикателства, пред които Югоизточна Европа е изправена -  енергийната зависимост, липсата на свързаност, икономическите проблеми, климатичните промени, най-големият миграционен поток от десетилетия насам.

По отношение на безпрецедентната бежанска вълна България ще работи за обединяване на усилията и провеждане на регионална политика, основана на солидарността със засегнатите страни.

Реализирането на проекти в областта на транспортната и енергийна инфраструктура е друг водещ приоритет за българското председателство. Европейската комисия планира да инвестира почти 50 млрд. евро до 2020 г. в ЮИЕ, което означава значително повишаване на фондовете за трансгранично сътрудничество, коментира Росен Плевнелиев. Президентът призова за ефективно оползотворяване на тези средства за изграждането и модернизирането на регионалната инфраструктура.
 
В следващите 12 месеца като председател на ПСЮИЕ страната ни ще работи приоритетно и за укрепване на основите на демокрацията,  включително свободата на медиите, осигуряване на достъп до интернет и нови технологии в подкрепа на активно гражданско общество в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Глупаво изказване от глупав човек. Господин ПреЦедент, защо не си ходите вече. Стига сте се излагали. Вие сте срам за България
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак Плевнята изберете за президент.....Той се занимава само с толкова възвишени, некасаещи и неразбираеми неща за простолюдието... Мога да го сравня само с Господ слязъл на земята!
21
0
 
5
 
! Отговори
експертчето преди 8 години
Границите реално ще паднат когато стандартът на живот бъде изравнен! Асимилирай това-----*** ***....
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаме суверенният избор на народите на Балканите да бъде уважен. Векове наред Великите сили си играеха с региона. Сега това е наша собствена отговорност - Не, господин *** НАРОДИТЕ НА Балканите отново не са суверенни и ти го знаеш много добре !
19
0
 
7
 
! Отговори
демо преди 8 години
То от 89 година като че ли май няма граници. А преди всяка жаба си знаеше гьола и хората бяха хора. Но спирам че ше почне рак някой да ме нарича я *** я ***.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев, *** безроден, границите няма да паднат, но ти със сигурност ще изгниеш в Белене.
17
5
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Точно така . Нека да проявим достойнство . Браво !!!!!!!
16
0
 
16
 
! Отговори
111111 преди 8 години
Плесенлиев не става за президент. Дайте му парцала и да ходи да работи чистач. Празният му телешки поглед казва всичко. Пионка, предател и червей - това ни е "президента"........
15
8
 
1
 
! Отговори
А ти коя си! преди 8 години
До Анонимен 28Викаш друго си е само Москва да прави каквото си иска.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентката пак се изплиска. То границите на България първо не се преместиха, а след това окончателно паднаха и сега земята я тъпче който си иска и прави, каквото на Брюксел и на Вашингтон им скимне
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб Велики 7 "На Балканите не трябва да има граници" Добре,това което правителство е в състояние да реши всички огромните проблеми на всички балкански страни? Може би само Плевнелиев..? !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kiakvo badeshte be predatel takav v sofia ste samo izmenici .
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лабаво при прецедента. Все ще намери с нещо да овони пространството.***, не виждаш ли че Българите не те понасят бе, предател.Дано скоро народа се събуди и ти потърси отговорност
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с глупости се занимава тоя човек... Свикай Консултативния съвет за национална сигурност бе, Президенте, от колко места трябва да ти го кажат и вижте как ще решавате въпроса с етническите проблеми, не се прави на сляп и глух, държавата загива!!! Мушморок загубен!
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев, трябва да отидеш на психиатър.. ша ти *** агентите.
8
0
 
19
 
! Отговори
Гейополитика... преди 8 години
Са па при Халбанците.... отиде и там циркове да предава.... Ццццц Са разбирам що всички на Балканите ни мразят.... Та чак и тия от Кравардистан...
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей Плевнялиев..ти ли си с тоя генертор?? Познах те веднааага!хах!
6
0
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Пак ги е наговорил едни сладки... Време е да му пренапишат речите, че едно и също повтаря от бая време...
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашните граници са по силата на Ньойския мирен договор с приятелите ни от НАТО и ЕС, който България трябваше да подпише принудително след предателството на демократите и царя през 1915 г.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя практически харизва България на съседите ни----по "умен" от тоя не съм виждал.Това е тотален предател!!!!!!!!!!!