Русия не се опасява от транзитна газова зависимост от Турция

Чижов изтъква самостоятелната политика на Анкара
Обновена: 27 май 2015 14:03 | 27 май 2015 10:07, Елка Василева
19
Русия не се опасява от транзитна газова зависимост от Турция
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

Русия не се опасява от транзитна газова зависимост от Турция, заяви в интервю за ТАСС руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов.

Чижов посочи, че сред руските проекти са „Син поток“, който съществува, и „Турски поток“, който се строи. Той изтъкна, че на отправяния понякога към него въпрос дали Русия не се бои, че може да се сблъска в Турция с газови проблеми, подобни на украинските, отговаря, че на първо място самата Турция е голям потребител, а на второ - тя е една от малкото страни в този район на света, способна да провежда самостоятелна политика. По думите му политическата воля на турските власти за реализацията на тези проекти е очевидна.

Турция днес се превръща в една от ключовите страни за транзит на газ от каспийския регион до Европа, отбелязва ТАСС.

След отказа на Газпром от строежа на „Южен поток“ и предвид неговото намерение да спре преноса на газ през територията на Украйна, всички тези обеми ще бъдат прехвърлени към новия проект - „Турски поток“. Агенцията изтъква, че освен руските инфраструктурни проекти през територията на Турция трябва да премине и системата от газопроводи на Южния газов коридор, които ЕС планира в този регион, заобикаляйки Русия през Черно море, Турция, Грузия и Азербайджан.

По думите на Чижов Русия не настоява за промяна на текста на споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС. Той каза, че ориентировъчно нова министерска среща ще има в средата на юли, а дотогава експерти ще направят необходимата подготовка по шест направления.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Ден пабеди! преди 8 години
До АнонименСпоред твоето мнение, руснаците са просто генетично обременени да бъдат винаги Победители!Всички пабеди и патоци да бъдат все за тях!Като са си самодостатъчни да се заключват в колхозния си *** и по-тихо там!Никой не ги желае, време е да заемат заслуженото си място като треторазрядна в технологично и икономическо отношение територия.Ако не беше жалък и манипулативен би могъл да бъдеш взет за поредния промит от руската военна пропаганда мозък.Това е истината, приемете я.
9
2
 
1
 
! Отговори
Смехории преди 8 години
До БобиНяма вечни приятели, има вечни интереси.Сега *** е удобен на турците, защото могат да го издоят да си свали максимално гащите и после да го изклатят както само те си знаят. А той горкия е толкова на зор да намери пазар за все по-безинтересната като суровина газ, че я предлага насам и натам.В крайна сметка турския поток ще се окаже изцяло руски, като обаче ще бъде представено като невероятна победа на зомбираните руснаци, а някои ще приберат тлъсти комисиони..Всички са доволни! :)
8
1
 
7
 
! Отговори
do bobi преди 8 години
Za6toto Turtsia vinagi darji na dumata si. Doverieto v mejdunarodnata politika ve4e e riadkost , zatova.
7
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Защо Рашките са сигурни че няма да спре никога Турски/син поток? Защото Турците си знаят интереса. Ако има 2 тръби руска и западна Турция ще взима винаги по-евтината оферта плюс транзитните такси и на двата конкурента. Турция ще има не една, а две газови "крави" от които да смуче газ.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Махмуд--явно ти си запознат доста добре-нали ти чистят задният двор...
5
4
 
2
 
! Отговори
Махмуд преди 8 години
На този етап няма защо да се притесняват, но като стигнат на границата ушанките ще заварят добре монтирани и здрави дръжки на земята - знаете предназначението им!
4
4
 
11
 
! Отговори
Реално преди 8 години
Сами сме си виновни за скъпата газ...По-малко политиците ни трябва да говорят..а някои въобще трябва да престанат да си отварят устата.Щял *** да ги пляска руснаците...Щял *** да ги учи как да живеят демократично...Бизнес се прави с добри отношения и уважение към партньорите ти....а не като нашите псевдо политици.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чижов същото щеше да каже и за Украйна по времето на Янукович,...пък после амириканците били винони !!!
2
3
 
3
 
! Отговори
кук преди 8 години
Браво на Касабов, сложи на място Сидеров
1
2
 
8
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Аз мога да ви благодаря за скъпия газ и нефт през годините. С нищо не се различават от капиталистите, така че по добре Газа ви през Турция за Европа обаче с общи цени тукк!