Ципрас иска подкрепата на Оланд и Меркел

В последните дни бил постигнат напредък с кредиторите
29 май 2015 16:58,
4
Ципрас иска подкрепата на Оланд и Меркел
Снимка: bgonair.bg

По-силна подкрепа от Германия и Франция за постигане на компромис между Гърция и кредиторите - това поиска премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас след едночасов конферентен разговор с Ангела Меркел и Франсоа Оланд. В това време говорител на гръцкото правителство заяви, че споразумението е пред финализиране и това не са празни обещания, а прогноза, основана на постигнат значителен напредък в последните няколко дни.

По време на последните технически разговори между Гърция и кредиторите, Атина е била притисната да се съгласи на споразумение в рамките на няколко дни, за да даде време на парламентите на държавите от Еврозоната да го одобрят, преди страната да изпадне във фалит.

Съвсем скоро пред Гърция на дневен ред ще бъде изплащането на 1,5 млрд. евро транш към МФВ, които в момента изглеждат непосилни. Затова Атина е направила нови предложения относно промяна на Данъка добавена стойност.
Според правителствени източници става дума за въвеждането на ниска ставка от 6,5% за лекарствата, средни стойности от 10-11% за хранителната промишленост, енергетиката и туризма, както и високи ставки от 22% за всички останали услуги и стоки.

Целта е приходите в бюджета да се увеличат с 850 млн. евро тази година – резултат, който е много под изискването на кредиторите за 1,8 млрд. евро.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДДС 30% за всички стоки без изключение и ще излязат от кризата. Труд, високи цени, дупки по коланите. За 10 години ще се измъкнат. И нищо чудно точно така да стане накрая.
2
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 8 години
И аз отивам в Германия и Франция да прося пари с думите искам силна подкрепа от вас,моля, подкрепете ме. И тоя нямаше да проси и да излага Гърция.
1
0
 
3
 
! Отговори
Gladen Gryk преди 8 години
Закривай !