Отношенията между ЕС и Великобритания не са достатъчно добри!

Камерън иска промяна преди референдума за оставането в съюза
29 май 2015 12:20,
4
Отношенията между ЕС и Великобритания не са достатъчно добри!
Снимка: bgonair.bg

Взаимоотношенията между ЕС и Великобритания не са достатъчно добри! Това заяви британският премиер Дейвид Камерън след разговор с френския президент Франсоа Оланд. По думите му планът на Лондон за промяна има за цел да направи Общността по-конкурентоспособна, а гражданите на Острова по-удовлетворени.

Оланд от своя страна изтъкна, че Франция не желае напускане на Великобритания от рамките на съюза. Днес Камерън пристига в Полша, а след това и в Германия, за срещи с полския премиер Ева Копач и германския канцлер Ангела Меркел.

С остър тон спрямо Брюксел Камерън категорично заяви, че статуквото в отношенията между Великобритания и ЕС трябва да се промени. Даунинг стрийт иска промяна на основополагащи договори, която да осигури правомощия на националните власти.

В Париж Камерън изрази надежда, че ще успее да постигне компромис с ЕК и желаната промяна ще е на лице преди провеждането на обещания от него референдум.

"Ние искаме да помогнем на еврозоната да функционира по-добре. Не искаме да пречим на по-голямата интеграция. Имаме различни приоритети, но споделяме обща цел – да намерим решение на проблемите на държавите-членки на Евросъюза. Всички 28 страни трябва да имат по-голяма гъвкавост и сами да могат да решават проблемите си.", заяви британският премиер.

От своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд изрази готовност да изслуша предложенията на Лондон. Малко преди това външният министър на Франция Лоран Фабюс дори заяви, че няма нищо против конструктивни реформи в ЕС. Но ако става дума за "БРЕКЗИТ", и той, и президентът Оланд са твърдо против.

"Франция желае Великобритания да остане в европейското семейство. Ще има референдум и британските граждани ще решат какво да бъде бъдещето. От наша гледна точка – интересът на Европа и интересът на Великобритания са да вървят заедно. Но решението е на хората и ние ще го уважим", отговори Франсоа Оланд.

Уестминстър ще зададе на британските граждани достатъчно конкретен въпрос – Искате ли да останем в ЕС? Засега повечето европейски държави не желаят каквито и да е реформи в договорите, което може да изостри напрежението и обществото да реагира с наказателен отговор - "НЕ"!

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче Шотландия не иска да напуска ЕС и гледаме как Великата Британия скоро ще се разцепи.
2
0
 
17
 
! Отговори
s преди 8 години
Камерън е английския Радан Кънев.Какво повече да каже човек.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм сигурен в Едно само Английските политици искат да останат в ЕС на самите Англичани като цяло им се все тая.Но Хората в Европа като цяло също са безразлични дали Англия ще е член на ЕУ или не.Те и без това не са във Еврозоната и правят само проблеми.Аз лично ги смята за стара демокрация която трудно се напсва към новите реалности.Англия вече не е имперска държава и трябва да свиква със това.За общо добро.