Площадите в Чили "пламнаха" от протестиращи студенти

Учащите искат държавата да гарантира безплатно висше
29 май 2015 16:18,
9
Площадите в Чили "пламнаха" от протестиращи студенти
Снимка: bgonair.bg

Плановете на чилийското правителство за реформа в образованието изкара на улиците хиляди ученици и студенти. Демонстрацията им прерасна в тежък сблъсък с полицията, при който в употреба влязоха водни оръдия и палки, срещу факли и камъни.

Най-агресивните активисти бяха с качулки и изцяло черно облекло. Те превърнаха централните площади на Сантиаго в бойно поле. Те обстрелваха органите на реда с факли и направиха няколко пожара.

Ситуацията ескалира до ръкопашен бой, когато полицията се опита да разпръсне тълпата с водни оръдия, докато машините бяха атакувани с камъни и метални прътове. И всичко това – под тътена на взривове на коктейли Молотов.

Искането на студентите, голяма част от които вече са обременени с тежки кредити, е държавата да гарантира безплатно висше образование, което да се финансира чрез природните ресурси на страната и данъците.

Чилийският президент Мишел Башле вече обеща реформа, която да направи образованието по-достъпно за най-бедните. Предложението й, което трябва да бъде одобрено от парламента до края на годината, включва държавна стипендия, която да покрива до 60% от таксите на студентите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати, хората протестират защото искат образование. Нашите тука сигурно ще протестират защото искат още 5-6 чалгарски дискотеки в студентски град.
4
4
 
6
 
! Отговори
другар преди 8 години
Венсеремос другари, искамекомунизъм.Добре, че нас здраво ни ръководи ГЕРБ за да нямаме такива погрешни залитания.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До baihui Ей, ***- в България и в българското интернет пространство УПОТРЕБЯВАМЕ Кирилица като средство да изразим писмено нашето мнение. Ако използвахме щльокавица щяхме да сме шльоковци и ти щеше да си си точно на мястото но, уви. Така че вземи под внимание забележката и се поправи
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се протестира.
1
2
 
12
 
! Отговори
ранобуден преди 8 години
Само срещу заплащане.