Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"

Сушата "пресуши" запасите на страната
31 май 2015 07:30,
176
Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"
Снимка: архив, Reuters

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде БТА, позовайки се на информация на Reuters.

Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

"Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

"Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма проблем да гладуват. Важното е Великия Лидер да е задоволен.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Булгари манънка карне ди омо." румънска пропаганда от началото на века. Превод - българите ядат човешко месо. ЦРУ-шниците не са отишли далеч напред.
95
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм вСеверна Корея, никъде няма опашки пред кофите за ***.Не съм видял запален човек или труп на улицата - нещо нормално за РБ.Нито пък съм чул за фалирала банка.
94
2
 
4
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДА ИМ ИЗПРАТЯТ ЗА ПРЕПИТАНИЕ АРАБСКИТЕ ТЕРОРИСТИ И БЕЖАНЦИ ФИНАНСИРАНИ ОТ САЩ. ЩЕ СТАНАТ НА ГУЛАШ ЗА НУЛА ВРЕМЕ.
93
5
 
8
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Цифрите ясно показват колко са по-зле - БВП на Северна Корея е около 13 пъти по-нисък от този на България, еквивалентът покупателна способност около 10 пъти. Показателите им са близки до тези на Зимбабве, Мозамбик, Мадагаскар и т.н. бедни африкански държави.
92
17
 
6
 
! Отговори
СТАНИСЛАВ преди 8 години
още 30...35 години санкции и ембарго ,и ще дойдат на нашето дередже.....СЛАВА НА USA,СЛАВА,СЛАВА,СЛАВА.............УРААААААААА
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те С.Корея тази организация ООН не я броят за жива тук Ройтерс в лицето на някакъв си "анализатор" ме убеждават че са загрижени за тях.Не се спряхте да публикувате *** пропагандни статии купени жалки журналисти.Тоя *** като е анализирал със сигурност не е бил на място в Корея за да ползва истенски данни най-вероятно е писал поемката на масата в хола удома
90
14
 
29
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Как не ви омръзна да лъжете и да сеете омраза към всичко различно от американското...
89
5
 
9
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 8 години
Прасчо ще стане курбан на гладните и онеправданите...
88
7
 
11
 
! Отговори
xxx преди 8 години
До Анонимен 138Ако ти лично миеш *** или пък подготвяш децата си за това, туй си е твоя работа мухъл!Лично познавам доста българчета учащи в престижни университети на запад , и други вече завършили работещи в голе компании пак там. Явно цялата агитка на Сидер Ага и шефовете му от Москва желаят мизерно бъдеще на България! Наври си съветите отзад и остави хората да решават сами за какво да подготвят децата си ахмако!!!
87
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таз година Севрна Корея, догодина -Русия!...Средна заплата в Русия - 900 евроСредна заплата в България - 200 евроСредна заплата в Москва - 1800 евроСредна заплата София - 350 евро.
86
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРублата поскъпна спрямо долара с над 30% и вече е 50 рубли за долар. "Стана това, което трябваше да се очаква: стабилизира се обемът на златно-валутните резерви, рублата в началото беше стабилна, а сега започна да се укрепва. Ние смятаме, че рублата се закрепи дори твърде много", поясни финансовият министър Силуанов.
85
15
 
5
 
! Отговори
до Анонимен. преди 8 години
2014 година средната в Русия беше към 35 хил рубли - около 900 долара. Сега пак е толкова в долари - около 50 хиляди рубли. Но повечето стоки от първа необходимост там са по евртини. Като цяло стандарта на живот в Русия е около 4-5 пъто по висок от този в България.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименрублата бе оставена 100% на пазарен механизъм и стана конвертируема, заплатите се коригираха незабавнои при всяка промяна на курса - руснаците не са усетили никакви сътресения-------------Брей, колко лесно било!
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 131Средняя зарплата в российской системе образования в 2014 году составляла 19,3 тыс. рублей в месяц, в том числе в;дошкольном образовании 17,1 тыс. рублей в месяцначальном общем образовании 19,5 тыс. рублей в месяцосновном общем образовании 26,2 тыс. рублей в месяцсреднем профессиональном образовании 31,7 тыс. рублей в месяц________Данните са от статия проучване на Росстат, не ми говори глупости, такива заплати от по 50 х рубли за учител има само тук таме в някои частни у-ща
82
2
 
9
 
! Отговори
ист преди 8 години
Гладни но въоражени. Прасето е преяло.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако кръцнат прасето от снимката ще се спасят от гладната смърт, към която ги доведе.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 124Стига си писал глупости бе, учителите в Русия са по зле платени и от България, майката на жена ми е учителка в Москосвко училище, с 30 години стаж, заплатата и е 29 хиляди рубли бруто, баща и е лекар,заплатат му е 38 хил рубли
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 119Хахах ти строши *** :) средната брутна заплата в Московска област е 42 хил рубли/около 1500 лв/, в Русия е 33 хил рубли/около 1200 лв/ това с брутни заплати преди облагане с данъци, средната пенсия след индексацията и от началото на годината е 11 хил рубли/ 340 лв/, минималната заплата е 6000 рубли / около 200 лв/ тока в Московска област е малко над 5 рубли киловата / 18-19 ст./, като цяло живота в Русия е средно между 1,5-2 пъти по-скъп от този в България
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България - глад и дрехи втора употреба=демокрация!