Берлускони обяви края на Студената война за своя лична заслуга

През 1989 г. обаче той бе изцяло отдаден на телевизионния и рекламен бизнес
3 юни 2015 18:00, Елка Василева
0
Берлускони обяви края на Студената война за своя лична заслуга
Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

Италиански блогър откри в Тwitter фраза на Силвио Берлускони, която предизвика фурор. Бившият премиер съобщава, че краят на Студената война е настъпил благодарение на него.

Точният туит в акаунта на основаната и оглавявана от него партия "Форца Италия" гласи: "#Берлускони: договорът в Пратика ди Маре от 2001 г. сложи край на студената война. Лично аз го написах".

Туитът е пуснат в 20.45 часа местно време на 29 май, но явно е останал незабелязан в последната вечер на предизборната кампания.

Веднага прави впечатление, че е сбъркана датата на събитието. На 28 май 2002 г. държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и руския президент Владимир Путин подписаха Римската декларация, известна като "договора от Пратика ди Маре" по името на военно-въздушната база край Рим, в която се състоя церемонията.

Декларацията предвиждаше създаването на Съвет на двадесетте, включващ 19-те тогава държави от Североатлантическия договор и Русия, който да обсъжда и приема мерки в девет направления: борба с тероризма, управление на кризи, неразпространение на оръжия за масова поразяване, контрол над въоръженията и укрепване на взаимното доверие, противоракетна отбрана със среден обсег, морски спасителни операции, военно сътрудничество и реформа на отбранителните системи, планиране на противопоставянето на бедствия и катастрофи, нововъзникнали предизвикателства и заплахи.

В бомбастичните си изявления след подписването на декларацията Силвио Берлускони така и не спомена, че седем държавни ръководители - Джордж Буш, Жак Ширак, Ахмет Неджет Сезер, Александър Квашневски, Вацлав Хавел и Владимир Путин, както и 13 премиери - между които тези на Великобритания и Германия, плюс генералния секретар на НАТО - са му възложили самостоятелно да съчини текста на документа. В аналите останаха записани други негови слова.

"Трябва да предприемем по-нататъшни стъпки и Русия трябва да влезе в Европейския съюз. Путин избра един смел път, независимо от вътрешните трудности. Европа трябва да се възползва от Путин, защото той е демократ, либерал и западняк", заяви тогава Берлускони.

Заслугата за слагане край на Студената война досега е приписвана на различни изтъкнати личности, като се започне със Свети папа Йоан Павел Втори, който обаче в духовното си завещание собственоръчно записа: "От есента на 1989 година трудната и напрегната обстановка се промени. Последното десетилетие на миналия век се освободи от предишното напрежение и това означава, че не донесе нови проблеми и трудности. Нека най-вече бъде прославено Божието провидение за това, че така наречената студена война завърши без жесток ядрен конфликт, чиято заплаха тегнеше върху света в предходния период".

По повод разсекретяването на документи на Белия дом, на Държавния департамент и на ЦРУ неотдавна се появиха редица коментари, че без подкрепата на президента Роналд Рейгън още през 1985 година политиката на последния съветски ръководител Михаил Горбачов не би успяла да създаде климата, довел до спиране на Студената война.

Колективната памет по света свързва края на Студената война със събарянето на нейния символ - Берлинската стена, на 9 ноември 1989 година.

По онова време Силвио Берлускони бе изцяло отдаден на телевизионния и рекламен бизнес и не го интересуваха външни събития, освен ако не бяха свързани с представянето на притежавания от него футболен клуб "Милан". В политиката влезе през 1994 година, когато Студената война бе само предмет на исторически изследвания. Въпреки това успя отново да изпревари всички, защото стана първият, който сам си приписа заслугата за ликвидиране на последния глобален конфликт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари