Морето е изхвърлило десетки тела на бреговете на Мианма

Повечето са мигранти от Бангладеш
Обновена: 3 юни 2015 18:39 | 3 юни 2015 18:39, Анисия Иванова
13
Морето е изхвърлило десетки тела на бреговете на Мианма
Снимка: БТА

Правозащитна организация съобщи, че десетки разложени трупове са донесени от морето в последния месец до бреговете на западния щат Рахин в Мианма, предаде Асошиейтед прес. Крис Леуа от организацията "Аракан проджект", която  наблюдава изолирания северен Рахин повече от десетилетие, днес съобщи, че между 12 и 24 май на брега са били изхвърлени 47 тела.

Предполага се, че някои са на мюсюлмани от народността рохингя, опитали се да избягат от кораби на трафиканти край западното крайбрежие, докато другите са на бангладешци. Според Леуа повечето от жертвите са се удавили опитвайки се да доплуват до брега.

Група от повече от 700 мигранти пристигна в северната част на Мианма, на границата с Бангладеш, шест дни след като мианаманският флот ги намери наблъскани в кораб в Бенгалския залив, съобщи Франс прес.

Вашингтон заяви, че следи много внимателно съдбата на тези мигранти - поредната група, открита в морето от началото на мигрантската криза в Югозападна Азия, за която международната общност научи в началото на май.
Около групата от 608 мъже, 74 жени и 45 деца цари неяснота. Мианма твърди че повечето идват от Бангладеш и не са рохинга - мюсюлманско малцинство, лишено от гражданство и подложено на всевъзможна дискриминация в Мианма. Мианманските власти отказват да ги признаят за граждани, твърдейки, че идват от Бангладеш.

Двете страни все още не намират решение за съдбата на първата група от повече от 200 имигранти, които от дни се намират на границата. "Следим внимателно случващото се, тъй като искаме да сме сигурни, че с тези невинни хора на борда се отнасят добре", заяви американският помощник държавен секретар Ан Ричард в Джакарта, дни след като посети бежански лагер в Западна Индонезия.

Бангладешки университетски преподаватели са получили смъртни заплахи от екстремистка групировка, съобщи Ройтерс. Заплахите подхранват обстановката на страх след убийствата тази година на трима интернет критици на религиозния национализъм в преобладаващо мюсюлманската страна.

Полицията разследва заплахите, получени от над десет представители на академичните среди - от заместник-ректора на университета в Дака до бившия председател на университетската комисията за стипендиите - държавния министър на вътрешните работи Асадузаман Хан. "Разпоредих щателно разследване", каза Хан, уточнявайки, че
 заплахите са отправени от базираната в Бангладеш ислямистка групировка "Ал Каида ансарула бангла тийм", поела отговорност за убийството на блогърите.

В последните месеци бангладешката полиция е арестувала 15 души, включително ръководителя на отдела за информационни технологии в компанията за безалкохолни напитки "Кока-Кола Ко", за подозрителни връзки с групировката "Ислямска държава".

Властите се опасяват, че ислямистката организация може да разшири влиянието си сред мюсюлманите в Южна Азия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Бангладешмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
A ako bese se sluchilo podobno neshto na edin ot zapandnite strani tseliya svat be na krak.no nalisa myusulmani nikoy ne vijda
9
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Sega svetat ne vijda koisa istinskite teroristi .kak ognetyavat bednite myusulmani .nevinnite
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре Добре, те на 15-16 години вече са с по 7 -8 и после "децата се давят".И милозливите откачалници ще си счупят краката от тичане да ги спасяват.Как няма да се давят след като любящите им и загрижени родители собственоръчно ги товарят на най-ръждивото и прогнило корито в историята на светът и ги пращат в открито море?
7
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Da taka e.kazah che sum pochti siguren.rezil malko.sluchva se
6
0
 
6
 
! Отговори
sss преди 8 години
До istinataЕдно е почти сигурно, че си много ***. Старото име е Бирма
5
3
 
0
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Male ako sum prav che Mianmar e novoto ime na Bangladesh a tova e pochti sigurno statiata e unikalna glupost napravo rezil-sublichai!
4
3
 
1
 
! Отговори
iatinata преди 8 години
Na bregovete na Mianmar sa izhvurleni bangladeshtzi :) bangladesh ne e li staroto ime na mianmar
3
1
 
8
 
! Отговори
до географ преди 8 години
На турски е така затова така го пишат
2
1
 
17
 
! Отговори
Географ преди 8 години
Абе неграмотници, кога ще разберете, държавата се казва МИАНМАР, с Р, като РАПОНИ.....
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апокалипсис сега. Той вече започна, но се правим, че не го забелязваме.