Откриха перла на 2000 години в Австралия

Възрастта й е определена с рентген и е сравнена с други перли
3 юни 2015 21:01,
5
Откриха перла на 2000 години в Австралия
Снимка: Australia's University of Wollongong

Археолози откриха естествена перла на 2000 години при разкопките на древен аборигенски обект в Западна Австралия, съобщи АФП, цитиран от БТА.

"Естествените перли са много редки и досега не сме намирали такава на острова-континент", каза Кат Жабо от екипа.

Перлата е полусферична с розови и златисти отблясъци. Диаметърът й е приблизително 5 мм. Намерена е на брега на Кимбърли в северния щат Западна Австралия, в яма с останки от ритуали. Възрастта й е определена с рентген и сравнения с култивирани перли. В културата на за местното австралийско население перлите никога не са заемали значително място.

Стридите, които ги образуват, обаче са използвани в церемониите за дъжд. Древната перла ще бъде изложена в музея на Пърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не било бисер, но било "перла"!?!Не било въртолет, било "хеликоптер"...Ама къде учите Български бе, журналисти?!??Напълнихте родния език с безобразни чуждици, пишете постоянно глупости. Явно, това е резултатът от образователната реформа в България.
1
0
 
3
 
! Отговори
s преди 8 години
Сигурно Синди я е намерил докато се гмурка по рифове, мрифове, яхти, пачки, долари, фирми и прочие. Синди, признай приятелю, не се прави на скромен.