Военната активност на основните глобални играчи се усилва

Има риск от сериозна дестабилизация в Македония
3 юни 2015 16:12, Елка Василева
55
Военната активност на основните глобални играчи се усилва
Снимка: архив, Reuters

Македония е в риск от сериозна дестабилизация. Отдавна видими са негативни тенденции, които всеки момент могат да се активират отново и да породят етнически конфликт. Това посочва в свой анализ на изминалия политически месец институт „Иван Хаджийски“.

Според анализа българското правителство недалновидно е предоставило цялата инициатива на хипотетична „обща европейска позиция“, без да прояви желание за диалог по македонския проблем с другите балкански държави.

В същия момент Европа се е оказала видимо неподготвена за предизвикателството на македонската криза - от една страна се осъждат корупционни и недемократични практики на режима на Никола Груевски (особено от ПЕС), от друга – говорителят на ЕНП потвърди, че доверието на европейската десница в Груевски не е нарушено.

Украйна според анализа изпада във все по-тежка криза при липса на ясна геополитическа перспектива и растящо недоволство срещу управляващите. Киев продължава да се готви за ново настъпление в Донбас. Алтернатива, за която вече се говори, е замразяване на конфликта. Във всеки случай действията за все по-пълна изолация на Донбас не говорят за мирен изход. Опитът за военно решение, колкото и да е рисков, всъщност е един от малкото останали инструменти да се пренасочи вниманието от надвисналата икономическа катастрофа.
 
Състоялият се диалог между американския държавен секретар Джон Кери и руския президент Владимир Путин даде шанс за намаляване на международното напрежение. Но в същото време структурното геополитическо противопоставяне на САЩ и Русия се утвърждава. Военната активност на основните глобални играчи се усилва.

Това е „острото” противопоставяне на глобалната карта.

Утвърждава се обаче и едно „меко” геополитическо противостоене - на САЩ и Китай. В този смисъл нарастващо внимание привлича Далечният изток с конфликтните острови в Южнокитайско море.

Центровете на глобално напрежение се преподреждат: сега изпъкна Близкият изток (с напредването на Ислямска държава, войната в Йемен, възела на иранската ядрена програма), а Украйна остана на втори план.

В стратегически план особено значение има триъгълникът Москва-Пекин-Делхи. Военноморските маневри на Русия и Китай в Средиземно море ще продължат през септември в Южнокитайско море. Бялата книга „Военна стратегия на Китай” предвижда да се задълбочи сътрудничеството между армиите на Китай и Русия в рамките на двустранните отношения на „всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие”.

Същевременно Евразийският икономически съюз и Китай започнаха преговори за създаване на обща зона за свободна търговия. Премиерът на Индия Моди посети Пекин и сключи важни споразумения за развитие на сътрудничество. В Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции Индия става вторият държател на акции след Китай. Русия и Индия пристъпват към съвместно производство на военна техника. И може би най-симптоматично: представители на Китай, Индия и Русия се срещнаха в Ню Делхи за по-тясна координация по въпроса за перспективите на Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Я си припомни колко водки си изпил снощи! За да намираш някаква разлика между имперските амбиции на Путинова русия и САЩ.Анонимен
37
1
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
на тебе ще ти ударя един чепат и на дъщеря ти *** ! ти си джудженце и комплексар очевидно, тролиш глупости за 5 ст на комент хе хехе
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да удари един чепат МАЙДАН на комплексираното джудже, та света да мирне ?
35
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АзИзмисли си друг ник, не копирай!
34
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те освен да дрънкат железария и да се правят на биткаджии, друго не могат.Братушки ни били.Само един закостенял мозък, не виждащ по далече от края на колибата си, може да изръси подобна идиотщина. Говоря за москалската върхушка.
33
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли ми хвалите тъпите и пияни руснаци!?!?*и и българите където пишат тук щом предпочитат друга държава пред собствената си!А може и руски *** пак да драскат тук.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И трите държави съм ги ............!
31
18
 
5
 
! Отговори
Оху преди 8 години
Смотани комунистически хайдуци!
30
19
 
3
 
! Отговори
Оху преди 8 години
*ани комунистически хайдуци!
29
5
 
31
 
! Отговори
от 31 преди 8 години
До до 31Да твърдите, че световноизвестния агресиращ и подчиняващ всички е Русия - това е или просто агитация или непознаване ни на политиката на русия, ни на манталитета на руснаците.
28
16
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Путине,пази се от коварните китайци- те не ти мислят доброто,а ти крОят кюлафо!
27
1
 
7
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Военната активност е като банковата и борсовата- засилва и отслабва според нуждите на едрите търговци на оръжие и на пари,които са в общи линии едни и същи хора. Китай прекалено много почна да се пречка на старите "величия" и да подбива пазарите им,затова се готвят да го смажат. А за да свършат покрай тая работа още нещо полезно,ще замесят в китайската афера и други неудобни сили,та да ги смажат с един удар. "Ударът" обаче няма да е кратък,а дълъг- може да отнеме години и милиони човешки животи.
26
31
 
10
 
! Отговори
--- преди 8 години
Руската мечка се мазни на китайския дракон ама да внимава да не стане закуска за дракона :) Китайците не са от най-православните люде.
25
0
 
29
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
"Утвърждава се обаче и едно меко геополитическо противостоене - на САЩ и Китай. В този смисъл нарастващо внимание привлича Далечният изток с конфликтните острови в Южнокитайско море."==================Аз наричам тези нови китайски територии Крим 2 и в случая геополитическото противостоене между САЩ и Китай съмсем не е меко, а изключително сериозно и твърдо, след като американски представител от най-висш ранг заплаши Китай с война, а Обама го "поправи", че чак до там няма да се стигне.
24
22
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Друга много популярна опорна точка "Доброто е русия" .... Тази опорна точка ни убеждава че това което е угодно за териториалното разширение на руската империя винаги то е правилното, то е моралното то е богоугодното. Абе само това дето разширява границите на руската империя само то е добро и морално.
23
18
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Това е една от опорните точки които почиват на психологичния феномен - Конфортизъм .Конфортизъм е когато човек се води по мнението на масата, на тълпата. За това руските *** постоянно спамят че рублофилите били 80 % . Надяват се че като ви излъжат че са много вие ще се повлечете по мнението на тълпата. Ама ний не сме прости :)
22
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***Като мислещ човек, смятам, че всяка крайност е глупост.Трезвата преценка в момента показва, че единствено адекватна на Доброто е Русия.Значи, съм на нейна страна. Когато тя започне да проявява агресия към всички и предяви претенции дори към Южен Тамбокту, тогава ще фобя в нейна посока.Хотят ли русские войны?Очите си отворете и вижте, кой е арогантния, нагъл световен крадльо-жандарм - САЩ.
21
2
 
26
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 26Устойчиви приходи от продажба на петрол и газ и това в близко бъдеще. Съвместни проекти като Широко и много етажни тежки самолети конкуренти на Аеробус и Боинг. Създаване на високоскоростна трансибирска линия Пекин Москва. Кооперации с Индия поне във военната област. И прочие. Всяка подобна инициатива особенно направена при добри условия за двете страни води само до печалби.
20
12
 
13
 
! Отговори
do 27 преди 8 години
Повръща ми се вече от тая дума русофили, ние сме българи и нищо друго...
19
17
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
И каква тежест имат тея твои братушки в икономически съюз със 2 милиарда и половина индийци и китайци ? Че те руснаците там ще са плюнчица в морето :D