Дойде ли време за отстраняването на Башар Асад?

След това разгромяването на ИД ще е далеч по-лесно
10 юни 2015 21:04, Елка Василева
85
Дойде ли време за отстраняването на Башар Асад?
Снимка: архив, Reuters

Постигане на сделка с Русия и Иран може да даде на Запада възможност да разработи подходяща стратегия за побеждаване на екстремистите, пише Кон Кофлин в "Дейли телеграф".

Откакто избухна жестоката гражданска война в Сирия преди повече от четири години, голямата неизвестна за западните политици бе как да подходят към диктаторски управляващия страната президент Башар Асад.

В началния етап на конфликта, когато лидери, които трябваше да са по-наясно с нещата, бяха заблудени от лъжливите обещания на Арабската пролет, преобладаваше мнението, че на 40-годишната тирания на клана Асад трябва да се сложи край и тя да бъде заменена от светско демократично управление от западен тип.

В преследване на тази цел, както и в отговор на употребата на химически оръжия от Асад срещу собствените му граждани, Дейвид Камерън подхвана неуспешния си опит да спечели парламентарна подкрепа за въздушни удари срещу Дамаск през 2013 година. "Даунинг стрийт" споделяше въодушевлението на Вашингтон, че военна намеса ще завърши с поражението на Асад, както стана с кампанията от 2011 г. срещу либийския диктатор Муамар Кадафи.

Един от главните аргументи против плана на Камерън обаче беше, че ако Западът успее да свали Асад, кой ще го замести?

Западът може и да копнее за някой дипломиран в Харвард секуларист, който да защитава основни западни ценности като върховенството на закона и свободата на словото, но действителността бе, че Асад вероятно ще бъде заменен от същите ислямистки фанатици, които тероризираха други части на Близкия изток. В крайна сметка, именно това се случи в Либия след свалянето на Кадафи и нямаше причина да се смята, че в Сирия нещата ще протекат другояче.

Тъй като Камерън загуби гласуването, с което се сложи край на всякаква възможност за военна намеса на Запада срещу Асад, се появи нов консенсус: че задържането на Асад на власт е по-малкото зло.

Сега обаче изглежда, че този подход отново ще бъде преразгледан, поне ако се вярва на пресконференциите от срещата на върха на Г-7.

Според източници от "Даунинг стрийт" на вечерята в последния ден от срещата на върха в баварския замък Елмау е преобладавало обсъждането на задълбочаващата се криза в Сирия и Ирак. Една от активно разискваните идеи изглежда е била, че Асад ще бъде пратен в изгнание като част от сделка между Русия и Запада за борба срещу възхода на Ислямска държава. Както коментира представител на "Даунинг стрийт" в края на срещата на върха: "Не искаме да създаваме завишени очаквания, но сега има по-силно усещане, че политическо решение е възможно, отколкото от доста месеци."

Няколко фактора обясняват тази внезапна промяна в мисленето. Очевидният е растящото осъзнаване, че Асад, след първоначалния му успех да попречи на бойците на ИД да проникнат в алауитската крепост на режима около Дамаск, сега до голяма степен е преминал в отбрана, а в региона се говори, че режимът може да рухне всеки момент.

Това сега застава в центъра на вниманието както в западните столици, така и в Русия и Иран - страните, които биха загубили най-много, ако Асад бъде свален от власт. Москва продължава да държи на отдавнашното си стратегическо партньорство с Дамаск, докато Иран се нуждае от приятелски режим начело на Сирия, за да поддържа жизненоважните снабдителни линии за Хизбула в Южен Ливан.

Ако съдбата на Асад наистина виси на косъм, Русия и Иран имат силен интерес да постигнат споразумение със Запада, при което отстраняването на Асад да се извърши така, че столицата да не бъде превзета от ислямистки бойци.

Официално отношенията между САЩ и Русия хич не са цветущи. Барак Обама завърши срещата на върха на Г-7 с обвинения към Путин, който бе изключен от участие заради незаконното анексиране на Крим от Кремъл, че разорява руската икономика в мисията си да възвърне славата на съветската империя.

Зад кулисите обаче дипломатите рисуват различна картина, в която що се отнася до Сирия, Москва и Техеран все повече приемат, че е в техен интерес да работят със Запада за постигане на споразумение, което удовлетворява общата им цел: да се попречи на ИД да превземе Дамаск.

Както каза запознато с въпроса официално лице: "Руснаците са готови да разделят интересите си в Украйна от интересите си в арабския свят, а иранците отчаяно държат да запазят отворени снабдителните си линии до Хизбула, дори ако това означава Асад да бъде оставен на произвола на съдбата."

Със сигурност възможността за Запада да приложи малко от добрата стара дипломация на реалната политика е добре дошла, а и е крайно време за нея.

Преди една година ИД превзе Мосул, вторият най-голям град в Ирак, където фанатичните й поддръжници потискат и тероризират едномилионното му население по начин, който не бе виждан от нацистката окупация на Европа. Инакомислещите са подлагани на изтезания и масови екзекуции, а малцинствените религиозни групи като християните са преследвани.

Както обаче призна Обама на срещата на върха миналата седмица, САЩ и съюзниците им, включително Великобритания, все още нямат "цялостна стратегия" за разгромяване на ИД – което трябва да е едно от най-меките изказвания за годината.

Какъв по-добър начин има в такъв случай да се промени ужасяващото представяне на Запада в последните четири години от това да се постигне споразумение с Русия и Иран за свалянето на режима на Асад? След отстраняването на сирийския диктатор разгромяването на ИД ще е далеч по-лесно. Кой знае, може дори да се окаже успешно.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Хайдар преди 8 години
До да питам.....Приятелю, 40% от нефтените и газови полета се контролират от ИД, но на 100% се управляват и подържат от Сирийската държава- споразуменитето между правителството в Дамаск и ИД е да си делят приходите от продажбата- същото е и с електрическите централи и ВИК мрежата. Служителите на тези добивни площадки до ден днешен си получават заплатите от Дамаск, същото е с болниците и администрацията в завладените от ИД територии. Звучи странно, но е факт.
64
0
 
10
 
! Отговори
111 преди 8 години
Абе гледам, държавите които наскоро бяха "демократизирани" и лидерите им свалени - нещо не са цъфнали и вързали. Що така? Либия, Ирак, Авганистан - все освободени държави, и все по-зле става в тях?
63
1
 
7
 
! Отговори
да питам..... преди 8 години
До ХайдарКато всичко е под контрола на Асад как така 40% от нефта но Сирия е в ръцете на исямисткити главорези и се продава на европейската и американска оръжейна мафия !!?
62
1
 
15
 
! Отговори
Хайдар преди 8 години
Не само, че Асад няма да падне, а и става все по-силен. 70% от населението живее в райони под контрола на режима, различните религиозни общности го подкрепят, а и да не забравяме Хизбула и иранските Ал Кудс бригади които му помагат. Също така само 2 областни града са под власта на ИД и Нусра, всички други градове са на Асад. Новата стратегия на властите в Дамаск е да се концентрират върху няколко основни фронта, а не както досега на стотици фронтови линии.
61
0
 
29
 
! Отговори
Az преди 8 години
Мръсните игри на САЩ със създаването на ИД ще им излязат през носа.
60
1
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Няма абсолютно никакво значение кой ще е на власт и какво ще прави с народа си. Важното е да ни осигури стабилен коридор от средиземно море към персийския залив. Коридор по който ще тече половината нефт и газ в света до неговото изчерпване. Ако Асад не дава, ще сложим ''Масад''.
59
0
 
22
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Казаха ли си цената, срещу която ще "ликвидират" ИД?...И целта, заради която я създадоха...Падането на Асад.Тогава щели да разгромят ИД, че може би и успешно!...Падне ли Асад - пада и Сирия.След това по-умните могат да се досетят какво следва...Не и краят на ИД.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разделяй и владей, Кой има полза да разделяб Самия Асад н нищо срешу религиозното делене на хората от страната му
57
0
 
10
 
! Отговори
вярващ в Бог не в ре преди 8 години
Религиите са взели най много жертви но този свят и ще продължават да вземат докато човечеството разбере че Бог е един за всички и не се нуждае от различни и противоречиви религии. Всички религии са манипулативна система за надмощие и подчинение на човека от човек
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-малкото зло за Сирия е Асад все пак.
55
0
 
16
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Значи ако следваме логиката-унищожаваме най-големия противник на ИД-режима в Дамаск и като резултат-ислямистите, които ще имат един враг по-малко , ще бъдат по-лесно победени. Абе аз нещо се обърках.Или може би авторката на статията не я е преписала правилно, или не са и обяснили правилно за какво става въпрос. Истината е, че Асад е диктатор, но също така, че е по-малкото зло. Каквото и да говорите - вижте какво стана в Либия и Ирак - резултатите са плачевни. В Египет след пролетта имаше военен
54
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Статията кърти, добре се посмях.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко нещо има своя край
52
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Светска диктатура е най-доброто, което може да се случи на Близкия изток. Алтернативата е халифата на ИД. Американците сега стоят, като наакани, след като ИД ги прецака брутално в Ирак и не знаят какво да правят. Съсипаха Либия и Ирак и като цяло показаха, че са абсолютно откъснати от реалностите, приемат всичко сякаш е игра на Кънтър страйк. Русия няма да си даде базата на Средиземноморието по никакъв начин. Заради базата в Севастопол си взеха и Крим. Обама, добре дошъл в реалния свят, пич!
51
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този ще го убият бавно. ....с лихвите.... за показно. Наследи от баща си властта на готово и се помисли за нещо. Убиец !
50
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дните на цирея Асат са приброени. Преди 5 години изби 230 хиляди от сънародниците си за да се задържи на власт.
49
11
 
6
 
! Отговори
запишете си го преди 8 години
Продължавайте да блъскате минуси. Тя природата си знае работата.
48
35
 
5
 
! Отговори
запишете си го преди 8 години
Докато Асат е там през територията на България преминаването на бежанци ще е ежедневие.
47
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искат да изкарат Асад,като Адолф Хитлер....определено не се справят
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
даже има 6 пръста на ръката