САЩ праща военна техника у нас и към Европа

Ще успокояват съюзниците от НАТО заради Русия
23 юни 2015 20:15,
126
САЩ праща военна техника у нас и към Европа
Снимка: Reuters, архив

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Още по темата

Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона, отбелязва АП. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Русия реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война.

Американският министър на отбраната каза днес пред колегите си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Баба ВИ ВАНГЕЛИЯ преди 8 години
АМЕРИКА ке е ПРОКЛЕТА И ОТ БОГА И ОТ ДЯВОЛА!!!!
54
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Отностно Украйна1. Янукович не е подавал оставка и при старите закони президента на Украйна може да си подаде оставката, да му свърши мандата или да умре. Точно за това се опитаха да го убият и за това най-накрая избяга в РФ.2. Майдана свали с ПРЕВРАТ легалното правителство и от тогава нищо демократично няма в Украйна независимо че се водят "Демократи".3. Хунтата спра над 50% от търговията на Украйна и докара страната до финансов Колапс.4. ТЕРОР и ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в Донбас
53
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Моля ви, не ни "успокоявайте"!!!!!!!!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да живее БЪЛГАРИЯТова го обясни на Кипър, точно толкова и ние сме защитени...
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да живее БЪЛГАРИЯ: Колко ти плащат? Как така Русия не завзе Украйна за 20г, при условие че може да го направи за 2 дни. Кога се намеси Русия, след като Сащ финансираха майдана. По същия начин по-който направиха с Де Гол, с нас 97г., с цяла Южна Америка, с Либия, Египет, Ирак и т.н.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, чичо Сам се е загрижил за бай Петко от Павел баня с мизерната пенсия от 200 лв - да не би някой руски снаряд да се приземи в двора му. Наглостта им край няма, вчера военният им министър каза, че всички са получили съгласието на всички страни за разполагането на танкове, а нашия казва, че никой не ни пита. Разбрахте ли сега ***, колко са загрижени за нас на Запад. Никой не ни бръсне за слива. Продължавайте да ги подкрепята, докато затрият родината. А тя е всичко
49
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Защо само американски танкове и войници ?? НАТО Е БЛИЗО 30 държави - НАТО не е само САЩ - янките нямат право да разполагат такава техника в Бг - ! трябва да бъде пропорционално с другите държави - 30 държави - 30 танка
48
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
Тия Американски *** изобщо да не ги пращат тука.България няма притеснения по повот евентуална Руска агресия, а ако случайно има някой с подобни помисли то определено той е за преглет при психиатър.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Оди сей 00 пак ли пишеш глупости на ниво? Въртиш, сучеш все тая омраза блика от тебе...И както винаги не се свениш да лъжеш и да четеш Библията като Дявола. Теб да не те е онодил някой руснак?
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест, да разбираме, че Париж и Лондон не се страхуват от терористи, а само източноевропейците и то все около Русия се страхуват от ислямисти? Ама че смешка!
45
2
 
8
 
! Отговори
ККК преди 8 години
И най-простия ще разбере филма ! Защо след като влязохме в НАТО войската ни се стопи ? За да дойдат хамериканските военни ! За какво си бракувахме танковете ? За да дойдат хамериканските ! За какво останахме със 2 самолета миг (единия от които развален)...за да дойдат хаааамериканските ! Дано сценария да не включва и започването на атентати на територията на България че ще стане страшно ....а стане ли така Путин да тръгне ....тогава няма да се усети страшното :)
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я КОЙТО СЕ чувства разтревожен от РУСИЯ да гласува с ОТРИЦАТЕЛЕН коментар
43
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да посрещнем братята американци с хляб и сол , както подобава...
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1позакон у нас и ЕС...алооо за къде говоришевропейските закони НЕ СА СВЕТОВНИ !
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Не дрънкай ГЛУПОСТИ! Янукович си даде оставката и трябваше да има избори...Но директно властта в Киев си я завзеха ПРО-ЗАПАДНИТЕ Чучела!..колкото до КРим там винаги е имало 25 000 армия по договор с Украйна! СПРИ ДА ГЛЕДАШ БТВ.и не давай акъл на другите, ами мисли за себе си, че другия месец тока ще ти е със 17 % по- скъп
40
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na amerikanzite!
39
0
 
9
 
! Отговори
Ако имаш достойнство преди 8 години
До Одисей 1Инджев , Отговори на един въпрос , за да те приемам на сериозно - ЗАЩО СЛЕД КАТО БЕ ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЯНУКОВИЧ И ОПОЗИЦИЯТА ЗА сформиране на коалиционно правителство / февруари 2014 / , връщане правомощията на президента към 2004 -та / по-малки такива / , провеждане на предсрочни избори / като гаранти бяха Полша , Германия и Франция/ на следващият ден бе извършен преврат , довел до свалянето на Янукович и оттам пламна всичко . Кой не искаше да има мир - Не бяха ли САЩ ?
38
11
 
7
 
! Отговори
ММ преди 8 години
До АнонименСкалдирани танкове няма в България. Има две бройки, които са дошли за временни стрелби. Така, че Ненчев не е излъгал. Ако има други трудности за четене с разбиране съм готов да помогна отново.
37
2
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
"Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия"NOT IN MY NAME !!!
36
5
 
31
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
Aз не се чувствам заплашен от Русия, а от авантюрите на САЩ.