САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд

Сайта "Уикилийкс" разпространи нова шокираща информация
24 юни 2015 07:19, Красимир Ангелов
53
САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд
Снимка: Reuters

САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, като това е станало в периода от 2006 до 2012г., съобщава сайта "Уикилийкс", който разпространява секретна информация, получена от анонимни източници.

Разкритията бяха оповестени от френския в. "Либерасион" и сайта "Медиапар". Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс".

Най-скорошният документ е с дата 22 май 2012 г., т.е. няколко дни след встъпването в длъжност на Франсоа Оланд. Подслушвани били не само разговорите на френските президенти, но и на министри и на френския посланик в САЩ.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, твърди"Уикилийкс". В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон заяви пред Асошиейтед прес, че е сигурен, че документите са автентични. Той отбеляза, че предишните разкрития на сайта са се оказвали точни. Говорителят отказа да коментира как "Уикилийкс" е получил документите, но увери, че френската преса "може да очаква още разкрития в близко бъдеще".

От своя страна Белият дом отказа да коментира или да опровергае информациите, според които САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти, съобщи Франс прес.

"Ние не правим коментари по конкретни твърдения, свързани с разузнаването", заяви Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина освен ако съществува конкретна и сигурна заплаха за националната сигурност. "Това важи както за обикновените граждани, така и за световните
лидери", добави той.

Прайс увери, в разпространено снощи писмено изявление, че американските спецслужби не се занимават с подслушване на телефонните разговори на френския президент Оланд, съобщи ТАСС.

По думите на Прайс, контактите на президента Оланд не са и няма да бъдат мишена на разузнавателните служби на САЩ. Оланд реши да свика днес сутринта "Съвет по отбраната", за да оцени естеството на тези информации и да си извади съответните заключения, съобщи източник от Елисейския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подсушват за6тото могат. И другите искат да го правят но не могат. Само ревът.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 44Ако така интерпретираме историята то и САЩ от такива е основана? А пък за А$$тралия да не говорим.
33
0
 
8
 
! Отговори
sw. преди 8 години
идат мрачни времена в света,злото никога няма да пусне плячките си сиреч западните държави и пр.Страхуват се ,че хората вече започватр да осъзнават същостта на сащ,пъклената държава,която освен лъжи и да скарва нацийте и страните др.неправи!!!ДСтрана основана от бандити и мафиози и изперкали ционисти.Това са те вън хубави вътре отрова!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
sw. преди 8 години
До Анонимен40ти мн.объркан,че имали по точен държавен глава от Путин в света?няма кажи ако има,за какъв полоний,говориш това с обийствата са в стила на гадовете англосаксони и колонийте им! сащ на 1 място като синвол на злото!!!
31
0
 
5
 
! Отговори
Ь преди 8 години
Пък Боко и Цвъко подслушваха на поразия политически опоненти, журанлисти, инакомислещи граждани и въобще цялатата ни държава.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСЯКА ДЪРЖАВА И ВСЕКИ ЕДИН СЪЮЗ АКО ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАПОЧВАТ ДА ДОМИНИРАТ НАД САЩ ПОСЛЕ СИ ИМАТ НЕПРИЯТНОСТИ (МЕКО КАЗАНО). РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. И С ЧУЖДИ РЪЦЕ САЩ СИ ПОСТИГАТ СВОЕТО ..
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...после изнудваме съюзниците си със заплахата от същия този тероризъм, в същото време и ги подслушваме "за тяхно добро".Е, няма такива мекотели като западноевропейците, честно. И когато все пак им дойде много, спретваме един конфликт в Източна Европа и въвличаме в него руснаците, пък после плашим с тях западноевропейците.И за да им е по-гадно, съсипваме Либия, че да плъзнат оттам африкански емигранти към Европа, та еврпопейците съвсем да се изпокарат. Разделяй и владей,нищо ново под слънцето
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да, ама те са добрите, пък руснаците са лошите. Нали?Тази сутрин новините по немското радио бяха в смисъл "американците мълчат като *** и отказват да коментират, а самите французи били шокирани, ама все пак коментирали, че не могат да се откажат заради това да "работят с американците" защото сами не можели да се справят със заплахата от тероризма.Стана ли ви сега ясно? Спонсорираме тероризма няколко десетилетия, после изведнъж му обявяваме война щото нали сме демократи, ...
27
0
 
12
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
С.А.Щ. СА ПРОКЛЯТИЕТО НА ЗЕМЯТА.ТЯХНИТЕ ИМПЕРСКИ АМБИЦИИДАНО ИМ КОСТВАТ ЗАЛИЧАВАНЕТО ИМ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА.БЕЗ С.А.Щ. СВЕТЪТ ЩЕ БЪДЕ В ПЪТИ ПО МИРЕН И ДОБЪР.
26
1
 
25
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Защо мълчите седераски ***?
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соросоидовите *** са като белия дом - не коментират като шефовете им са хванати със свалени ***...
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28"А краставицата съдържа 88% вода..":) Едно си баба знае - едно си баба бае!
23
1
 
1
 
! Отговори
st преди 8 години
kaa ste 4ukunduri bulgarski ehehehehhe
22
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не подслушва никого, те са светата вода ненапита особено вожда им.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
golqma novina slanceto izgrqva ot iztok
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ko se pravite na 4yknati sqkash drygite darjavi nqmat taini slujbi i ne shpionirat...
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро , това което се предполагаше , се потвърди . Сега е известно , как американското посолство , контролира голяма част от българските политици , които са "безпогрешни" . "честни" и "неподкупни" , веднъж сгрешили и документирано , това значи че стават послушници с наведена поза , или биват шантажирани , че ако не слушат ,стават клиенти на Прокуратурата ,и ще се управни натиск върху нея ,за да си получат наказанието . Един ден , ако я няма Хамерика , тогава ще е светъл ден за демокрацията
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е не е подслушването на Оланд от САЩ,а подкрепата на САЩ за "прайд феста" в София.Не мислите правилно другари.Оди сей 1 кукуруз
17
1
 
29
 
! Отговори
Платен Трол преди 8 години
*** нещо не коментират. Сигурно са на почивка, или се готвят за "прайда".
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подслушването на Оланд и Меркел от САЩ :"Отговорно сътрудничество и равнопоставеност в рамките на америкън НАТО юнион."По същия начин британските колонизатори са се отнасяли с "нецивилизованите ***" в индийските,арабските и австралийските си колонии.