Съседите на Гърция са предпазливи

Банките с гръцка собственост функционират нормално
29 юни 2015 21:00,
6
Съседите на Гърция са предпазливи
Снимка: Ройтерс

Петър Бахчеванов изтегли малко пари от банкомат в българската столица в понеделник, за да се увери, че задълбочаващата се криза в съседна Гърция не се е пренесла върху банките с гръцка собственост, където държи парите си, пише в свой анализ Ройтерс.

Милиони от жителите на бившите социалистически републики България, Македония, Албания, Сърбия и Румъния имат депозити в банки, собственост на гръцките трезори. Това поставя този край на Югоизточна Европа на преден план, ако гръцката криза причини зараза.

Централните банки на Македония и Сърбия въведоха допълнителни ограничения за движението на капитали между местните поделения и техните банки майки в Гърция, посочвайки това като превантивни мерки срещу евентуална зараза от Атина.

„След като гледах новините по телевизията, просто исках да проверя дали всичко е наред и дали мога да изтегля пари от сметката си“, коментира пред Ройтерс Бахчеванов пред клон на Пиреос Банк, която е дъщерна на гръцката Piraeus Bank.

Той успява да достигне до парите си, теглейки 100 лева от банкомата. След това влиза в банковия клон, като служителите го уверяват, че не трябва да се притеснява за своя депозит.

Такава е и картината в региона – банките заявяват, че бизнесът върви както обикновено, като няма рестрикции или тегления в гръцки стил. Няма и никакви признаци за образуване на опашки пред клоновете на банките с гръцка собственост.

Централните банки в региона поставиха под ефективна карантина гръцките банки, за да не бъдат разтърсени търговските банки от сътресенията в Гърция. Въпреки това агенцията отбелязва, че съседите на Гърция са нервни и остават нащрек, следейки драмата в Атина.

В неделя Централната банка на Македония съобщи, че е наредила на трезорите да изтеглят депозитите си от гръцките банки и да въведат временни мерки, за да предотвратят изтичането на капитали от македонските поделения към гръцките им банки майки.

„Не забелязваме необичайна дейност“, заявява представител на Централната банка на Македония, пожелал анонимност. „Не сме видели и необичайно поведение на вложителите.“

В Сърбия, където четирите най-големи гръцки банки притежават 15% от пазара, централната банка въведе подобни ограничения за дъщерните гръцки банки.

Като цяло банките в региона работят, приемат депозити и раздават нови кредити.

„Вършим обичайния си бизнес“, коментират от Обединена българска банка – четвъртата по големина банка у нас, собственост на National Bank of Greece.

„Понеделник е нормален работен ден“, заявяват пред агенцията от Пиреос Банк.

В столицата на Македония – Скопие, клон на Stopanska bank, собственост на National Bank of Greece, също функционира нормално.

В Сърбия дилър в месно поделение на гръцка банка казва, че междубанковите операции в Гърция са спрени, защото банките там не работят, но коментира, че другите операции протичат нормално. Дилър в Румъния потвърждава това, но добавя, че е така от месеци насам.

В Албания, където също няма опашки пред клонове на гръцки банки, представител на централната банка заявява, че страната няма планове да последва Македония и да налага допълнителни ограничения за движението на капитали.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Баба Пена преди 8 години
Може би ще са най-сигурните банки в България известно време. Поради простичкия факт, че в момента ги наблюдават под микроскоп. Няма място за паника у народа. Това са банки, а не търговски фирми с всичките им регулации и законови особености.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мене ме интересува какво ще стане с гръцките банки у нас и вложените пари на хората, ако Гърция фалира. Не ме интересуват локумите на Ройтерс и спокойният работен ден на гръцките банкери у нас.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е унизително все още да ни обявяват за (макар и бивша) социалистическa републикa! Tова свърши преди 26 години! Докога щe сме така дамгосани и белязани??!
1
3
 
9
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
дори и при наи лошият сценарии примерът на гърция е убииствен за европеиските народи и за планетата знак че са отключени колосални процеси на радикални промени