Без изненада: Гърция не плати на МВФ

Съседите искаха отсрочка като Никарагуа и Гайана
1 юли 2015 07:33, Бойчо Попов
77
Без изненада: Гърция не плати на МВФ
Снимка: Reuters

Точно в 18 часа местно време във Вашингтон, където е централата на Международния валутен фонд, стана ясно, че Гърция не успя да плати дължимите над 1,5 млрд. евро към фонда.

В същия час (00.00 часа централноевропейско време) изтече и срокът на действие на втората спасителна програма за страната. Това става на фона на задълбочаващата се финансова криза и въпреки усилията, които Атина и кредиторите ѝ положиха в последните часове за постигане на сделка.

Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

В последния момент правителството в Атина е поискало отсрочка на плащането по много рядко използвана клауза от правилата на МВФ, предаде Ройтерс. Такова отлагане е било използвано само два пъти, през 1992 г. за Никарагуа и Гайана.

Фондът може да реши за петгодишна отсрочка, без да е нужно да се допита до своите страни акционерки, а за седемгодишна отсрочка трябва да получи одобрение със 70 процента от гласовете на акционерите. 

Случилото се е сериозен удар по МВФ, един от тримата обществени кредитори на Гърция, която му дължи почти 21 млрд. евро (около 23,7 млрд. долара). Това са 27% от всички раздадени от МВФ кредити на изпаднали в криза страни. Общо кредитите за европейски страни възлизат на две трети от общия обем, ако се прибавят и сумите, отпуснати на Украйна и Португалия. Останалата сума се пада на други страни, сред които и доста бедни.

Още за кризата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: мвфгърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истинатаprez 1989 beshe 69 miliarda U$ y 1U$ struvashe 0.93 leva
40
0
 
0
 
! Отговори
Нани нани преди 8 години
Унаааасяй се и заспиииивай.... айдееее... айдееее...
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 69 Пост 68 вече стана 67...:)Моде...аноним... написа с главни букви, че си спомня , че родителите му не били на парно, но после се усети и си изтри поста :)
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 68Ако една страна е със силна икономика и добър жизнен стандарт , тя привлича мозъци и работници. Населението й се увеличава. Германия...И понеже материалът е за Гърция - следва да видим и гръцки гастарбайтери по строежите в Западна Европа. Ама като са свикнали да не работят...Може да открият фирми в България с изтеглените си Евра :)
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вън МВФ от Европа!!! Вън МВФ от Европа!!! Вън МВФ от Европа!!! Вън МВФ от Европа!!! МВФ го използват в Европа като лост за натиск при приемане на различни споразумения. Едните, с които преговаряш са съгласни, идва след това Лагард и не е съгласна и преговорите почват отначало. И така, докато отстъпиш. Все едно, че имаме икономически убийци.
36
1
 
5
 
! Отговори
От 58 преди 8 години
До Анонимен 59Да бе, и за дънките пропусна. И аз си купих корейско видео за 1500 лв със заем тогава. Между другото и TV -то беше държавно и свръхпечалбата от него отиваше да покрие на Одисей парното по 13 лв на двустаен апартамент. Очевидно е , че камбанарията ти е висока , колкото един телевизор...без да те обиждам.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I NA MEN SASEDA TAZI SUTRIN NE MI DADE 5 LV. DA SI KUPIA RAKIA---TRIABVALO DA MU VRASHTAM PREDISHNITE DVADESET.NE VIDISH LI GARZIA BE,KOGATO BOIKO MI UVELICI PENSIATA S 20% SHTE TI GI VARNA ---INACE DEFAULT.
34
1
 
6
 
! Отговори
Вън МВФ от Европа!!! преди 8 години
За който не знае да уведомя,въпреки,че Гърция беше в програма,МВФ не е дал нито едно евро на Гърция от м.февруари 2014,а кредиторите не са дали и те от м.юли 2014.От тогава до сега Гърция е плащала заемите-17,5млрд.При разсипаната си икономика не беше изненада,че парите свършиха.МВФ го вкараха в еврозоната,за да могат чрез него да изнудват държавите.Лагард чупи оченце на Германия,тъй като се надява на подкрепата й за кандидатурата й за президент през 2016година.SOS-контролират ни чрез банките!!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисей да разкаже нещо за покупателна способност на една средна българска заплата преди и сега, за етническата и социална структура на обществото ни , за "правото" на гурбет - вкл. и висшистки да стават прислужнички на същите тези гърци, или пък на изтичане/кражба на мозъци. Като как така, след като сега е много по-добре от отпреди, населението на България е с 2 млн по-малко ? Не трябва ли да е обратното?Опашките за дънки ли...?
32
0
 
20
 
! Отговори
Чиновниците на ... преди 8 години
... ниво работник в отдел от катасТройката (Еврогрупата, ЕЦБ и, най-вече, МВФ) вкараха с грешните си прогнози, основани, както винаги, на до болка познатите им грешни макроикономически, неолиберални модели, Гърция в досега в развита страна невиждана икономическа Депресия.Ако Гърция приеме условията на катасТройката, то ще се превърне като нас - нискодоходна, най-много, среднодоходна макроикономика, разпродала цялата си държ. собственост, загубила 2 млн високообразовани в емиграция.
31
2
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Условията на МВФ са пладнешки обир, който се реализира с помощта на местни корумпирани управници. Я, кажи Одисей коя държава преминала през 'лечението' на МВФ не е била съсипана? Където не могат да ги 'лекуват' идват НАТО да им унищожат инфраструктурата, а после пак ще дотърчи МВФ и компания да 'помага'..
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грък не плаща а само взима. Пример гръка лавчис от левски който е кредитен милионер от 90-те години разведе се избяга в Гърция и се ожени за ....и сега се връща на бял кон и дава акъл по телевизията.
29
2
 
11
 
! Отговори
Дано ESM ... преди 8 години
... да плати тези 1.6 млрд $ на Фонда и по този начин Фондът да бъде изритан от Гърция и Европа!Браво на Ципрас и Варуфакис ако това стане!
28
2
 
18
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
До Анонимен 61 Одисей 1проблема е 4е след препоръките от МВФ и СБ т. е. след тяхните лекарства (отрови) тези икономики продължават да се разрушават нали Гърците следват от 2009г. пият от това лекарство, да си спомнята ултуматума на СБ за България за 18месеца трябва да се ликвидират или приватизират 150 структуроопределящи предприятия за БЪЛГАРИЯ и ..ганина КОСТОВ изпълнява. ИНджев или Сугарев който си там не те знам подготовката на стипендиантите на фондацията ви е слаба.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците си имат ЮРИСТИ за съветници освен това се вслушват и в мнението на народа не като нашите. Баничар шеф на АЕЦ. Земеделец военен министър. Бакалавър по изкуствата министър на Енергетикат, а за съветниците им няма думи.....
26
4
 
8
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До 46Точно така ! Оправиха се след като набиха шута на МВФ , Също както Еквадор и Исландия !
25
3
 
9
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До @36Ама знаеше , че каквото и да става , работа и сигурност ще има , а сега ?
24
13
 
18
 
! Отговори
@36 преди 8 години
Баща ми чака 7-8 години за Жигула, имаше месеци със зверски режим на тока, спираха го на всеки 2 часа, печено пиле ядяхме веднъж месечно и беше празник, дънките в корекомите струваха половин месечна заплата. Абе, то направо си беше рай!
23
3
 
19
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До (-_-)То да сме само ние !!! Цяла Латинска Америка , Източна Европа и половината Азия изгоря ! Няма държава която да е прокопсала от "помощта " на МВФ !
22
10
 
2
 
! Отговори
off преди 8 години
До (-_-) da ne sa zimali zaemi, nqkoi da im oprq pistoleta na gurcite v tila i im kaza vzimaite 23 milqrda ot fonda??? ne, sega da si go plashtat, kalvachi kato tebe, samo se pravqt na otvorkovci, a si karash ladata do rabota, mishok