Ципрас твърд: Референдум ще има, да гласуваме с "не"

Който каже "да" в неделя, ще е съучастник в изнудването
1 юли 2015 18:26, Бойчо Попов
171
Ципрас твърд: Референдум ще има, да гласуваме с "не"
Снимка: архив Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

Още по темата
"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности".

"Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. „Изнудването трябва да спре", добави той.

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". Според него кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“.
В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение".
 

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pravillno ''NE'' NE NA ES NE NA MATORITE NA ESNE NA POVECHE TRUDOV STAJ ZA PENSIANE NA SAKRASHTENIATA OT RABOTA S EDNA DUMA ''NE ''OZNACHAVA DOLU ES ,RAZPAD NA ES ,NE NA DIVIA KAPITALIZAM
107
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 138:Ами писмото на Ципрас го публикуваха. Общо взето, клекнал е. Обаче, иска запазване на "данъчен рай" на островите - нещо като Кипър, ама само за гръцката олигархия. И сега става ясно, че той защитава ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-КРАДЛИВИТЕ И НЕНАСИТНИ ОТ ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ, които се плашат от чуждестранна конкуренция, както нашата комунистичеса олигархия. Но, Западът вече разглежда Ципрас като лъжливото овчарче, а гърците ще трябва да видят, че В СЪЩНОСТ НЕ ЗАЩИТАВА повечето от тях, а им вреди.
106
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
За мен става съвършено ясно едно - Ципрас, Варуфакис и СИРИЗА ИЗОБЩО НЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА МНОЗИНСТВОТО ГЪРЦИ, а ТЕЗИ НА НАЙ-КРАДЛИВАТА ЧАСТ ОТ ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ, която не може да търпи чуждестранна конкуренция - СЪЩО КАТО НАШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ. Те докараха Гърция до положение, в което няма полезни ходове, също както и нашите комунисти направиха с България. Печелят путлерова Русия и Турция. Но, гърците няма да видят пари, без поне да обещаят, че ще правят икономии и ще връщат.
105
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нас комунизма ни докара до тук, но тъпите гърци не го проумяха и сега си патят.
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи и гърци са прости и крадливи - все чакат някой да имобещае безплатна софра, ама така не става никъде!Искат да лежат и да ядат на корем!И вечно друг им е виновен, те са невинните жертви!Избират си комунисти, а после се жалват...И двата народа са ***.
103
4
 
9
 
! Отговори
Пак Непознахте преди 8 години
Вчера приказвахте, че Ципрас клекнал пред Европата, а се оказа пълен блъф. Така че по-добре си мълчете и в понеделник приказвайте. Най-хубавото е да разгледате дереджето на Българина. Всички го гоня - Правителство, Парламент, вай-много Банките му разкатават фамилията. Евроманията, че всичко произлязло от Европа е свято, ни докара ново робство, където наши и чужди на заробиха. Навсякъде неразбория, навсякъде Българинът е виновен. Ето затова пишете, то е важното.
102
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dris
101
1
 
4
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
Отхвърлянето на последното предложение на Ципрас означава, че Европа е готова и за двата възможни изхода от референдума.
100
1
 
8
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
Гърците ще ги оправи само руски стандарт на живот и руска демокрация! :D
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още от соца 59 стотинки падат се 34 цента за 1 работен ден в земеделието . Как да не се помни раят на другарите
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
банани по нова година кола само след 12 години 4акане жителство само където партията реазреши ПОМНИМГО СКАПАНИЯ СОЦ
97
6
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До 125, Работа и сега има, аз нямам безработни роднини до второ коляно, а имам 14 първи братовчеди, но за разлика от соца сега никой никого не кара да работи за 40$ месечно. Чак глад и не твърдя, че е било за разлика от Северна Корея."училището беше място за учене, играехме пред блока до 12." Това е вярно, имаше ред и сигурност, но и милиционерщина.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 122"Спомнете си петролопровода -Бургас---Александруполис!"Е, аз не знам дали си спомняш, ама аз си спомням, че тогава горя цяла Атина и много бързо си замина правителството на Костас Караманлис-Нова демокрация, който беше готов да подпише Бургас - Александруполис
95
2
 
8
 
! Отговори
петров преди 8 години
соц. демокрация ала бала който е можел е имал който не плаче, верно в соца гледаха горе долу всички да са равни а сега всеки сам за себе си лафа че умен беден няма който не го знае да го научи
94
1
 
5
 
! Отговори
RGB преди 8 години
Денят НЕ: обратното броене започна! (Част I)kpetkov.eu/678/denjat-ne-obratnoto-broene-zapochna-chast-i
93
2
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
Кой ти пречи да минаваш през Босфора ? Плащаш и минаваш. А , виж дадах 2 долара и минах преди малко.
92
8
 
24
 
! Отговори
До П. Петров преди 8 години
Г-н Петров, и ние помним късния соц. Родителите ни имаха работа, ходехме на почивки, имаше общодостъпно здравеопазване, училището беше място за учене, играехме пред блока до 12. И никога не сме стояли гладни; това за салама по празници са приказки за днешните тийнейджъри. Не сте единствения очевидец на соца, ми е мисълта.
91
3
 
6
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Тук някои плюят соца но всички знаят че сме негов продукт. Минало си е минало.
90
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зад всичкото което става в Гърция , стои Москва!Ципрас , не случайно ходи при , за да получи последни инструкции.Главната цел на Москва е :---ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЛОКВАТА-- "ЧЕРНО МОРЕ"... В СРЕДИЗЕМНО ПРИ ОСТОРОВИТЕ НА ГЪРЦИЯ И ДА ОРГАНИЗИРА БАЗИ ТАМ!БОСФОРА Е УЖАСНА ПРЕЧКА ЗА РУСИЯ , ПОНЕЖЕ СЕ ДЪРЖИ ОТ ТУРЦИЯ!Спомнете си петролопровода -Бургас---Александруполис!Там трябваше да има руска рафинерия, за да зарежда директно военни и търговски кораби, а това означава крах на Лукойл
89
11
 
11
 
! Отговори
Остави ги Петров... преди 8 години
Тия им е мъка за СОЦ-а, защото си хивееха без пари, въпреки че взимаха по 400-лв. +"народната пенсия"!При зъболекаря влизаха с предимство , като хора от АБПФК,.... а аз му кихах по шише уиски или тоблерони от Кореком , за за ми направи зъб!Това са все на Партията , коита изобщо не са работили , като СърГея.Излишно е да се спори с тях.