ЕЦБ запази ликвидната помощ за гръцките банки

Банките в Атина остават "над водата"
Обновена: 1 юли 2015 22:54 | 1 юли 2015 22:50, Миглена Иванова
13
ЕЦБ запази ликвидната помощ за гръцките банки
Снимка: архив Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) е запазила без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, съобщава MarketWatch.

Опасенията бяха, че след като Атина не плати дължимата вноска към Международния валутен фонд (МВФ), ЕЦБ ще спре програмата за спешна ликвидност, с която банките в южната ни съседка се държат над водата.

Междувременно обаче Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната – т.нар. Еврогрупа, отказа да подновява преговорите с правителството на Гърция по новите предложения, които премиерът Алексис Ципрас изпрати по-рано днес.

Още по темата
Еврогрупата застана зад мнението на канцлера на Германия Ангела Меркел, че първо трябва да се видят резултатите от референдума в неделя, на който гърците ще трябва да одобрят или отхвърлят предложенията на кредиторите.

Управителният съвет на ЕЦБ се опасява, че ако спре програмата си за финансиране на банковия сектор в Гърция, това допълнително ще дестабилизира южната ни съседка в навечерието на съдбоносния референдум, съобщава Ройтерс.

Затягането на финансовата подкрепа щеше да принуди правителството в Атина да намали лимита за дневните тегления на пари. Това можеше и да обърне общественото мнение точно преди референдума, допълва информационната агенция.

Според ЕЦБ мерките за контрол на капитала, които кабинетът на Гърция въведе, са попречили на трансферите на големи суми, което означава, че сегашното ниво на ликвидност ще е достатъчно за банките през тази седмица.

Някои от членовете на управителния съвет на ЕЦБ обаче имат резерви към продължаващата ликвидна подкрепа за гръцкия банков сектор. Централната банка на Германия отдавна настоява финансирането да се обуздае, но е и в известен смисъл предпазлива относно призивите за радикална промяна в този деликатен момент.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До ТТIPСтига с това МВФ бе. Фонда държи 10% от гръцкия дълг не повече. Разпенявили сте се срещу него понеже случайно сега е падежа на този дълг. А като дойде време за плащане на Германия с 35% от дълга? А Франция с 20%? Те ли ще станат поробителите? *** *** се докопват до компютри.
8
4
 
1
 
! Отговори
ТТIP преди 8 години
Представлението е за пейзаните. Това което става под повърхността е че, ЕС и Гърция изхвърлиха МВФ от картинката. От момента на отстраняването на Стросс Кан, МВФ е маша на САЩ, лост по-малко за натиск върху Европа да подпише Трансатлантическото споразумение. С него ще се изсмуче европейската индустрия и заграби пазара - това всеки го знае! Цялата гимнастика се свежда до това. Включително и демонизирането на Русия. Европа трябва да бъде скарана с всеки. Понеже е най-голямият пазар и има много индустрия, на която искат да сложат ръка.
7
0
 
5
 
! Отговори
хм! преди 8 години
Като не щат, не им давайте бе!Имали си били богатства, флот и други тинтири-минтири... Ами да си платят версиите като имат!Докато не си платят старите задължения, кранчето да остане затворено! Наглостта не трябва да се толерира.
6
0
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 8 години
Писна ми от тези гърци! Като не щат помощ, пускайте ги по нанадолнището и да се спасяват, както си знаят! Повече нито цент за тях, докато не се помолят учтиво!
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, какви, са тези измислени банки, ако народа тръгне да тегли пари масово, всички банки фалират. А това означава, че в тези банки пари няма, има ги само в компютрите на ***, някакви виртуални пари, които нито можеш да ги видиш, нито да ги докоснеш, а камо ли да си купиш нещо с тях. Родшилдовата банкова система е една финансова пирамида и нищо повече.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук някои с такова нетърпение чакат гърците да стигнат до просешка тояга, за да могат да се изкефят хубаво, че ако не се случи ще трябва да минат на успокоителни.
3
4
 
14
 
! Отговори
до 2. преди 8 години
Каква приватизация бре, там има само туризън и чиновници
2
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Явно Обамчу е позвънил където трябва! Ако ли НЕ, няма страшно - ще се обади.
1
0
 
15
 
! Отговори
крес преди 8 години
Явно ги карат да правят приватизация Дано не я направят бандитска като нашата