ЕК отсече: Гръцкият референдум няма смисъл

"Вратата за преговори по нова програма е отворена"
1 юли 2015 15:50, Бойчо Попов
56
ЕК отсече: Гръцкият референдум няма смисъл
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия обяви днес въпроса от предстоящия в неделя в Гърция референдум за безсмислен, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно в полунощ във вторник, предава БТА.

Още по темата
"Все още искаме да постигнем споразумение и да помогнем на Гърция, вратата за преговори по нова програма остава отворена“, заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той поясни, че сега държавите от еврозоната трябва да преценят дали да водят преговори по нова спасителна програма.

Домбровскис посъветва държавите от еврозоната да не правят нищо, преди да бъде изяснено решението дали ще има нова програма.

"Финансовата обстановка в Гърция днес е много по-лоша отпреди седмица. Това е по-сложна основа за началото на преговори по нова програма", коментира комисарят. По думите му щетите са много по-големи и изискват много повече усилия за възстановяване на равновесието.

"За да има споразумение с Атина, необходима е добра воля от преговарящите страни. Необходима е стратегия за завръщането на Гърция на пътя на икономическия растеж и финансовата стабилност. Необходима е силна ангажираност на гръцките власти", заяви зам.-председателят на ЕК.

ЕК вложи много енергия и усилия в преговорите по изтеклата програма, прояви много гъвкавост към гръцките власти. Засега не можем да започнем преговори по нова програма, защото нямаме нейния проект.

Удължаването на досегашната програма бе невъзможно, защото оставаше твърде кратко време, поясни Домбровскис по повод приключилите без резултат снощи преговори в еврогрупата. 

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

Обявяването на референдумa за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението. Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки.

Това принуди по-късно правителството да въведе банкова ваканция и капиталов контрол.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие не осъзнавате ли, че ЕС е една робска фашистка организация. Когато 99 процента от умопомрачаващите директиви на психопатите от третия пол от ЕК се налагат насила и със сила, това се нарича фашистка диктатура, а не демокрация. Демокрация в Западна Европа имаше преди 25-30 години, а сега си е чист фашизъм.
33
0
 
5
 
! Отговори
до ХА_ХА_ХА преди 8 години
Едва ли си наясно с капацитета на Шойбле, но за сметка на това си готов да го обявиш за гений, щото е германец.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ИМА СМИСЪЛ ЗА ЕС Е ДА МУ СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ .ПРЕСТАВЕТЕ СИ ЕДНИ СИЛНИ И ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ .МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ СЕ ОПРЕ ТОГАВА НЕ .ОБЕДИНЯВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ ТОВА Е ИЗХОДА ОТ РОБСВТОТО НА ЕС
31
7
 
2
 
! Отговори
ХА_ХА_ХА преди 8 години
Леле какви светила на икономическата мисъл пишат тук.....Шойбле трябваше само да се допита до някой от тях и да реши надвисналите проблеми....Само,че драги ми смехурковци и на малкия пръст на Шойбле не можете да стъпите....
30
3
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 8 години
Ципрас,Обяви, че имаш официално посещени е Русия и ще коментираш анексирането на Гърция към Русия.Целият дълг ще ти бъде опростен. Даже ще получиш още толкова в зелени хартийки без покритие.Веднага ще ти напечатат няколко милиярдчета. Само внимавай за майдан....
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Безсмислен, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно в полунощ във вторник"Напротив, смислен е, защото следващата спасителна програма няма да се различава много от изтеклата. Все пак ЕК заявява, че чака на масата за преговори за нова спасителна програма...
28
2
 
2
 
! Отговори
Колев преди 8 години
Някой ще трябва да обяснява на сънародниците си, защо изляха толкова пари в Гърция и дали ще ги видят по вече..И този някой с най голям дял е Германия и баба Меркел....80 милиарда....Какво ще каже баба Меркел на германците, защото тия пари надали ще се върнат...Те си правиха едни сметки, но те излязоха други...Има и други които трябва да се обясняват..топли и студени вълни ги заливат...
27
6
 
5
 
! Отговори
rr преди 8 години
Този референдум е по-скоро за това да се види какъв път ще избере Гърция. Това ще послужи за следващото правителство при новите преговори ,защото вече мерките на икономии ще са още по-тежки от изтеклата вече програма. А колкото до Ципрас... каруцата се обърна и той ще се опита да се измъкне по най-добрия начин за него,защото е добър популист , т.е. да отърве затвора или нещо такова.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не направят един ЕВРОПЕЙСКИ РЕФЕРЕНДУМ, да питат всички европейски граждани дали са съгласни да се помага по този начин на Гърция??? Да се извади от техния джоб и да се даде на гръцките кредитори, пък самите гърци да си живеят спокойно? Дали ЕВРОПА е съгласна???
25
1
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Гърция има индустрия и БВП 10 пъти по големи от България, може да си върне дълговете.-Преди да пишеш нещо, първо го провери дали е вярно. БВП на Гърция на човек е само 2 пъти по-голям от българския, но като се има предвид изключително високата задлъжнялост на Гърция на практика нашият е по-голям, защото нямаме такива заеми. Помисли малко! Те от техния БВП ще трябва да връщат заеми - т.е. не могат да го ползват.
24
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Не е ясно коя от двете злини е по-малка.Но все пак куражлий са ,не като нас .
23
6
 
7
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Евентуалният гръцки референдум е фалшив. Ще питат гърците дали са съгласни с условията на МВФ и останалите от тройката, но официалният документ с условията никъде не е публикуван. Как гърците ще знаят за какво да гласуват? Явно само от пропагандата на гръцкото правителство, което както се знае лъже яко. Второ - тези условия вече не важат и ще трябва да се изработи нов документ, в който Гърция вече е фалирала държава с неработеща банкова система, и т.н. Пълна измама!
22
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До хе-хе-хеЦелта на ФАЩ не беше ли именно сриването на ЕС?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям блак вожд отвъд океана много се ядосал на Меркел и Шойбле, че се мъчат да му отнемат световното лидерство и наредил да оправят положението, иначе ще ядат хурката
20
5
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Гърция Е важна страна.-А като е важна страна защо я фалираха? Защо сринаха банковата им система? На никой не му пука за гърчолята. ЕС си защитава интересите. Гръцката икономика е нищожна в сравнение с икономиката на ЕС, която е най-голямата в света. Тръгнали гръцките гольовци да се дръвчат на най-голямата икономика в света - майтап пълен!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фалит на ГърцияА бе, не знам откъде ти е информацията, ама ако влезеш на сайта на Мин.на вътрешните работи на Гърция, ще видиш, че има информация как ще протече гласуването, както и бюлетината
18
4
 
6
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
Ципрас ще приеме условията, защото няма алтернатива.Народът на Гърция ще разбере какво значи думата "икономия".И финалният резултат ще е катастрофа!!!Но пък в крайна сметка "Каквото посееш, това ще пожънеш".Приятен ден!
17
5
 
4
 
! Отговори
хе-хе-хе преди 8 години
Гърция Е важна страна. Доста внимание и обръщат и накрая ЕС под заради желанието на САЩ ще се наведе. Бъди убеден!
16
7
 
6
 
! Отговори
факт преди 8 години
Наивникът Ципрас си мислеше, че Гърция е много важна страна и ще може да изнудва Европа, но фактически доведе страната си до фалит. Нещата май замирисаха на съд и затвор.
15
5
 
4
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Не ви ли прави впечатление, че в Гърция в момента не се подготвя референдум. Ципрас пак излъга, този път на международно ниво. Големи шмекери са гърчолята, но от наглост, шмекерлъци и тарикатлъци си съсипаха икономиката, банките, пенсионната система...