Евродепутатите с по-малко местни сътрудници

ЕП може да ограничи броя им
2
Евродепутатите с по-малко местни сътрудници
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският парламент е на път да ограничи броя на "местните" сътрудници на евродепутатите - онези, които са наети в държавите на произход на народните представители от ЕС, съобщават белгийски медии.

Уточнява се, че предложението за увеличаване на бюджета на евродепутатите за сътрудници с 1500 евро месечно, прието през април, остава замразено, докато не бъде изяснено как тази сума да бъде използвана.

Белгийски евродепутати обясняват, че "местните" сътрудници получават възнаграждение съобразно заплатите в съответната държава от ЕС. Съществуват съмнения за нередности в наемането на такива сътрудници, както и за неравенство в броя им за отделните евродепутати.

Пояснява се, че заради средната заплата от 300-400 евро в България, българските евродепутати могат да си позволят с личния бюджет повече сътрудници, отколкото германските им колеги.

Затова белгийските евродепутати са на мнение, че е необходимо допълнителните бюджетни средства, гласувани през април, да бъдат насочени към сътрудници, които работят на място в ЕП.

Всеки нает сътрудник, който работи в Брюксел и Страсбург, плаща данъци и осигуровки в Белгия. След минимален брой години, в които се е осигурявал и е бил облаган с данъци по този начин, всеки сътрудник получава правото на "европейска" пенсия, когато достигне определена възраст, както и на обезщетения за безработица за две години, близки по размер до заплатата, която е взимал.

Белгийските евродепутати коментират, че големият брой наети "местни" сътрудници не е оправдан, тъй като те не могат да работят по много от направленията в дейността на своя работодател. Затова белгийските евродепутати настояват допълнителните средства, отпуснати за заплати на сътрудници, да бъдат насочени към служители в Брюксел. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не направят едно проучване по колко сътрудници има всеки евродепутат? Бас ловя, че нашите юнаци ще бъдат на първо място и по този показател.