ООН: Бежанската криза пред Европа достига исторически мащаб!

Мигрантите дошли през Средиземно море с 83% повече
1 юли 2015 11:05,
17
ООН: Бежанската криза пред Европа достига исторически мащаб!
Снимка: Архив Reuters

Рекорден брой мигранти, 137 000, са дошли през Средиземно море в Европа през първата половина на тази година, съобщи службата на върховния комисар на ООН за бежанците в публикуван днес доклад, цитиран от световните агенции.

Това е рязко увеличение от 83 процента спрямо същия период на миналата година. Повечето от тези мигранти са предприели рискованото, и често пъти смъртоносно, пътуване с несигурни плавателни съдове, за да избягат от конфликти. Ситуацията би трябвало да се влоши с подобряването на метеорологичните условия през лятото, когато трафикантите на бежанци се активизират. За сравнение 219 000 мигранти са прекосили Средиземно море през цялата 2014 г. при 75 хиляди през първото шестмесечие.

"Европа е изправена пред криза с бежанците, идващи по море, която достига исторически мащаб", подчертава службата на върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. "По-голямата част от хората, които пристигат по море в Европа, са бежанци, които търсят закрила от война и преследвания", подчертава в комюнике Гутериш.

Най-много от хората, добрали се през Средиземно море до Италия и Гърция, една трета, идват от опустошената от кървава гражданска война Сирия. 12 процента от мигрантите са от страдащия от перманентно насилие Афганистан и от управляваната от репресивен режим Еритрея. Останалите държави, откъдето идват най-много бежанци, са Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.

1867 души са намерили смъртта си при рискования опит да прекосят Средиземно море. 1308 от тях са загинали само през април, когато около 800 души загинаха при потъването на кораб с мигранти край бреговете на Либия.

Докладът отчита и промяна в основния маршрут на бежанците - през Турция и Гърция за сметка на този между Северна Африка и Италия. Италия, на чието крайбрежие миналата година акостираха 170 000 мигранти, или над три четвърти от всички, дошли през Средиземно море в Европа, е регистрирала през първото шестмесечие на 2015 г. 67 500 новопристигнали.

Тя е изпреварена от Гърция, с 68 000 мигранти, пристигнали по море. За сравнение 43 500 бежанци са акостирали в балканската страна през цялата 2014 г. Много от тези мигранти продължават нататък, най-вече към Германия и Швеция, смятани за по-гостоприемни държави. Това ги изправи пред ново дълго и опасно пътуване, през Балканите и Унгария, често оставяйки ги на милостта на трафиканти.

Докладът призовава европейските страни към повече солидарност както с мигрантите, така и с Италия и Гърция, които поемат основния товар от кризата. Той приветства решението на ЕС да разпредели между останалите държавите членки 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, които се намират в момента в Италия и Гърция. Необходими са и други мерки, подчертава в същото време докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
на кино преди 8 години
Утрепаха Кадафи НАТО,пазача на емигрантите,сега емигрантите от Африка ще разкажат играта на ЕС.Европа ще стане едно голямо африканско гето.Белите европейски граждани ще бъдат претопени и ще станат евроафриканци..
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кръгом! ходом марш!!!
8
0
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Как е възможно това?! Скоро континента ни ще се нарича Афропа...
7
0
 
16
 
! Отговори
2 преди 8 години
толерастите унищожават Европа.....а ние мигаме и спим
6
4
 
16
 
! Отговори
до 4 от друг преди 8 години
От Запад забъркаха гов--та, по-точно отвъд океана. Цялата тази миграция е благодарение на "омиротворителните им войни".Има силно евро, има проблем. Няма евро, няма проблем.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нали точно това иска Еврейския съюз!
4
0
 
19
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
Всичкият контрол който щеше да наложи ЕС против наплива е един фалш. Никой нищо не прави за да ги спре, или поне да пускат само хора наистина бягащи от война. Само Орбан донякъде, ама толкова може за сега.
3
2
 
37
 
! Отговори
Напушен преди 8 години
Твърде добре си беше преди 30 години. Всеки си седеше където е израснал и се бореше за правата си.Сега е по-лесно да избягаш, да отидеш в една светска европейска държава и да лежиш на социалната й система докато умреш. Междувременно се опитваш и да проповядваш исляма-нещо, от което си избягал!
2
0
 
29
 
! Отговори
баи ТЕНЮ преди 8 години
нямали кои от одговорните политици да попита тези цернилки защо пълнят България, Гърция, Италия и целия европеиски съюз и скандинавските държави, а не бягат в КУВЕИТ. изглежда МУАМАР КАДАФИ е прав като е казал ,че африкаците и близкия изток ще завземат Европа без воина. защо,защо,защо?
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така става дока ЕК се занимава с кривината на краставиците и обема на тоалетното казанче!