Унгария плаща на млади емигранти да се върнат

Осигурява и обратен полет
48
Унгария плаща на млади емигранти да се върнат
Снимка: архив, Ройтерс

Унгарското правителство въведе схема, която насърчава млади унгарци, емигрирали в чужбина, да се върнат в родината си.

Властите предлагат на човек по 100 000 форинта (226 британски лири или към 320 евро) на месец, ако се върне в страната, съобщи британският в. "Индипендънт".

Схемата "Върнете се у дома, младежи" осигурява на младите емигранти и безплатен полет до Унгария. От края на април, когато е въведена програмата, предложението на правителството са приели около 800 души, каза държавният секретар по въпросите на професионалното обучение и пазара на труда Шандор Чомба.

Макар на пръв поглед 226 лири на месец да не са достатъчно, за да насърчат младите хора да се върнат в родината, с тази сума в Унгария можеш да си свършиш повече работа, отколкото във Великобритания.

Според уебсайта Нумбео средният наем за едностаен апартамент в центъра на Будапеща е около 190 лири (към
270 евро) на месец.

Тази седмица около 100 млади унгарци участваха в ден на отворените врати в Лондон, за да научат повече за новата схема.

Много източноевропейски страни бяха засегнати от "изтичането на мозъци" в чужбина в търсене на работа и по-добро заплащане.

Средната работна заплата в Унгария се равнява на около 450 лири (към 630 евро), а във Великобритания - на около 1600 лири (към 2250 евро).

Правителството се надява паричните поощрения да обърнат тенденцията и да върнат младите и талантливи работници в Унгария.

По-рано тази година унгарският статистически институт съобщи, че през 2014 г. равнището на емиграцията е било 46% по-високо, отколкото предходната година. Емигриралите през 2014 г. са шест пъти повече, отколкото през 2009 г., а от статистиката уточняват, че реалният брой е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството, че напускат страната. Към 77% от емигрантите са на възраст под 40 години. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Унгария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 8 години
Parvo madjarite da kazat koga shte varnat parite na horata ot zakupenite samoletni bileti na Malev i companijata im falira.Normalno e sled kato ne se e izvarshila uslugata ,parite da se varnat.Te sa sashto lazci kato garcite,zashtoto veche minaha godini.A tova koi i kak smiatat da go vrashtat si e tehen problem i ne znam zashto ne pishete tova koeto e vazno za horata,a samo bludkavi psevdo ***.
26
1
 
2
 
! Отговори
Anon преди 8 години
Аз имам един съвсем простичък въпрос- защо да се връщам? Убийствено *** въпрос е. Не съм глупав- но отговор нямам... "защото всички така мислите в чужбина затова сме на това дередже"... Да. Така е. И?
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгария ги връща а в България Тикваров с простотиите и лакомията си изгони един милион. Малка разлика. Един ден ще се разбере, че Рапоня е Трета национална катастрофа. Той ще си харчи милиардите а ние ще се чудим как да оцелеем ако не е наказан до тогава.
24
5
 
2
 
! Отговори
До Пешо преди 8 години
Съгласен съм : абсурди много и държава слаба, но ние сме народ и ще бъдеме, защото сме видяли 2 и 200. Проблема е , че под револция се крие понятие като дестабилизация на държавата
23
3
 
3
 
! Отговори
До Пешо преди 8 години
Я се изрази по-ясно. Кого искаш да пометеш. Луканов и ли Борисов, понеже не мога да схвана твоята идея.
22
2
 
3
 
! Отговори
До до 33 от славянин преди 8 години
Със сигурност по-малко от товарищчите: Ленин, Сталин, Мао, Хо Ши Мин, Пол Пот и останалите милиони партийни секретари.
21
3
 
8
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 8 години
А вие капиталистите откакто съществувате колко милиарда души избихте и поробихте!?
20
6
 
1
 
! Отговори
До до 29 преди 8 години
Разликата между социализъма и социалдемокрацията е огромна но ти се правиш на дърво, нали така си преименувахте БСП-то, та и до сега се мислите за социалисти, а колко истински социалисти и милеещи за хората политици избихте само вие си знаете. Няма да те обиждам повече, ще ти кажа само че си *** и наследник на убийци и толкоз. Хайде без здраве.
19
1
 
2
 
! Отговори
17 до остатъкапи преди 8 години
Пичове съжалявам ако сте се припознали в коментар 17 , но съм се обедил в това което съм написал разбира се има и изключения които се развиват и се учат
18
3
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Толкоз си *** ме не си даваш сметка ме говорим за едно и също ЗА СОЦИАРИЗМЪТ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ШВЕЦИЯ РУСИЯ ИЛИ НА ЮПИТЕРАИИИ ПЪРВО СИ ОПРАВИ ПОНЯТИЯТА ЧЕ СА ТИ ПЪЛНА КАШАОХЛЮФФФФ
17
11
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Ами върви в Северна Корея, *** - сега там е най-добре развития социализъм и там остани завинаги, евентуално в Русия - там ще ти е..ът мамата доста бързо и досвидания в Ада. А социализъма в Швеция например ти пожелавам никога да не го видиш, щото ще се пукнеш от яд веднагически.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Че ти не си спрял бре НА КАКЪВ БИЗНЕС ПЛАН СИ САМО НЕ МИ КАЗВАЙЧЕ И ТИ СИ НА ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКАПФФФФФ ПАЛЯЦИ КОЛКО ЩЕШ
15
1
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Кога пръдне Рак ххххххххххх
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗВИТИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ НЕ МОЙТЕ ГО СТИГНА ОЩЕ 500 ГОДИНИ С ТЕЯ ТЕМПОВЕА СЕГА ЧЕСТИТО ВИ РОБСТВО ОЩЕ ТОЛКОВА БУНАЦИ
13
15
 
3
 
! Отговори
преди 8 години
Ако утре има слънчево затъмнение, троловете на Болен и *** ще обвинят Бойко Борисов, ЕС и НАТО и ще ни обяснят научно как по времето на развития социализъм такива явления просто са били невъзможни!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че като стана въпрос за ТЮТЮН ако си въобразявате че в България Тютюна е първо качество и е Марков Може и да е така. НО когато ПРЪДНЕ РАК
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSICKI OTREPKI OTIVAT NA ZAPAD.KRADZI,MOSHENNIZI,KOGATO TE RAZBERAT CE RABOTISH VINAGI ZDRASTI DAI ZIGARA ,CERPI NESHTO ,DAI 10-20 NA ZAEM,A AKO USPEIAT TE PREBIVAT I TE OBIRAT DO SHUSHKA.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Ооооох *** щото тука пък пушат от DUNHILL НАГОРЕМАНИ МАНИ
9
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са тия най-талантливите дето са в чужбина бе само *** са по европа разни селяни марзеливи миячи и берачи живеят като скотове и зимата като нямат работа седат на помощи и свиват ниско качествен тютюн
8
2
 
3
 
! Отговори
ни пари ни мадами преди 8 години
Някой си търсят и вносни мадами , не че парите не са мотив , но мадамите са още по голям мотив , то всъщност българките първи напуснаха в търсене на ......