Затвориха банките ни, за да ни изнудват, отсече Варуфакис

Правителството в Атина готово на икономиите, ако се уреди въпросът за дълга
Обновена: 2 юли 2015 10:01 | 2 юли 2015 07:10, Веселина Йорданова
227
Затвориха банките ни, за да ни изнудват, отсече Варуфакис
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви в телевизионно интервю, че след референдума в неделя може да бъде постигнато споразумение с кредиторите, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно Варуфакис хвърли вината за затварянето на банките върху тях.

Още по темата
"Това е много мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват, за какво? За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", каза Варуфакис в интервю, излъчено по държавната телевизия.

Въпреки че е в открито разногласие с останалите министри от еврозоната, Варуфакис каза, че двете страни са "много близо" по въпроса за реформите за намаляване на разходите, но трябва да преговарят още по темата за устойчивостта на гръцкия дълг.

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува
перспектива за икономическо развитие, заяви още Варуфакис в интервюто, цитирано и от агенция ТАСС.

Финансовите министри от еврозоната казаха на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че ще разгледат неговата молба за нов спасителен заем в светлината на резултатите от референдума в неделя, предаде агенция Ройтерс.

"Ние ще се върнем към вашата молба за подкрепа за финансова стабилност от Европейския стабилизационен механизъм само след, и въз основа на изхода от референдума", е написал на Ципрас холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който председателства Еврогрупата.

Финансовите министри от еврозоната по-рано вечерта снощи имаха телефонна конференция и решиха да не възобновяват преговорите с Атина преди референдума, на който Ципрас призова гласоподавателите да отхвърлят предишното предложение на кредиторите.

В излъчено по интернет изявление Дейселблум посочи, че през следващите дни няма да има други разговори с Гърция, нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите по предложения или финансови споразумения. "Сега ние просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя и ще го вземем предвид", посочи Дейселблум.

"Аз много съжалявам за ситуацията, имайки предвид силната непоколебимост на гръцкия народ да бъде част от Европа и да остане част от еврозоната, за което ние изцяло го подкрепяме", каза още председателят на Еврогрупата.

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да запази спешното финансиране на гръцките банки на предишните нива, съобщи банков източник, цитиран от Асошиейтед прес.

Източникът посочи, че нищо друго не е било решено днес на фона на спекулации, че властите ще изземат гръцки банкови депозити, за да облекчат дълговото бреме на страната. Източникът каза, че Управителният съвет на ЕЦБ ще се събере отново, когато прецени за необходимо./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,ха,ха..жестоко преди 8 години
Е...те това е луд-комунист "ЗА ВРЪЗВАНЕ и ТРЕПАНЬЕ":..."БИЛИ МУ ЗАТВОРИЛИ БАНКИТЕ""....ха,ха,хааааааааааа....Даже искали да му *** в гащите --"ЗА ДА ГО РЕКЕТИРАТ"!!!!!?????????????????
153
1
 
2
 
! Отговори
Basics преди 8 години
До 196BIS was founded in 1930 .. is an INTERNATIONAL ORGANIZATION OF CENTRAL BANK .. and serves as a BANK FOR CENTRAL BANKSКакъв превод те устройва умнико? Какъвто и да е той, смисълът на постовете ми 153 и 154 остава същият - банковата система е НЕЗАВИСИМА
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешо Точно обратното. на 29ти вечерта от ЕК публикуваха какво отказва ЦиПрасчо
151
7
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Гърците предложиха да се вдигнат данъците за богатите и хазарта, Евросъюза иска намаляване на пенсии и заплати за бедните. Кой ще победи? Кого защитава Евросъюза? Защо по нашите телевизии не казват предложенията на гръцкото правителство и на Евросъюза?
150
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** и Тиквоний не си ли дават сметка, че ако не избягат от страната, собственият им народ ще ги линчува. То бива популизъм...
149
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 199какви българи завистники и злодеи
148
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да не вземат гърците да приемат рублата за валута вместо еврото. ЕС и САЩ могат да свалят санкциите на Русия - гърците ще я удавят :)
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
O- pa, o-pa ta bozukia. Mnogo tarelki shte ostanat nena4upeni .Hak im e na malakite , da sa misleli po-rano ,kogato kupiha evropeiskoto po futbol s mnogo pari , praveha olimpiada , misleha shemi kak da ograbvat bankite , no sega vidiov den diode .
146
16
 
19
 
! Отговори
babavi преди 8 години
Ципрас и Варуфакис не си ли дават сметка, че ако не избягат от страната, собственият им народ ще ги линчува. То бива популизъм...
145
3
 
4
 
! Отговори
До Basics преди 8 години
Световна Централна Банка!!! Разбирач си ти, разбирач.
144
1
 
24
 
! Отговори
seira преди 8 години
КОГАТО ВЗЕМАХА КРЕДИТИТЕ, ЗАЩО НЕ НАПРАВИХА РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ДА ГИ ВЗЕМАТ? КОЛКО И КАК ДА ВЗЕМАТ? ЗА КАКВО ДА ГИ ВЗЕМАТ?...ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИМА УНИКАЛНИЯ ШАНС ДА ИЗВЪРШИ ПЪЛНО И БЕЗКОМПРОМИСНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТЕМА: "КЪДЕ ОТИДОХА ПОЛУЧЕНИТЕ КРЕДИТИ?!" И ДА ОСВОБОДИ НАРОДА НА СТРАНАТА ОТ ПЛАЩАНЕТО НА ЧУЖДИ ДЪЛГОВЕ!!!
143
9
 
22
 
! Отговори
Миро преди 8 години
Когато гърци и гъркини почнат да идват у нас да ни слугуват, тогава ще повярвам,че са зле.
142
7
 
21
 
! Отговори
BBB преди 8 години
Разликата между България и Гърция е ,че в Гърция държавата няма пари, а народа има, а в България - и държавата и народа нямат пари. Те ще се оправят пак, какво ще им направят Западните държави? Всеки ще си забие флагчето на някой остров? Те ще се оправят, ще си сменят правителството до Коледа и пак са напред, докато ние "умниците без дългове" ще се чудим, в кой край на Европа да се заврем за 500 евро на месец заплата.
141
3
 
4
 
! Отговори
seira преди 8 години
До Точка 167:ПРИ НАСТОЯЩАТА СИСТЕМА НА "УЖ ДЕМОКРАЦИЯ", МОЖЕ ТРИМА ГРАЖДАНИ ДА ИЗБЕРАТ ПАРЛАМЕНТ!!!ЗА ДА ИМА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО:1. "НА ВЛАСТ ДА БЪДАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!"...2. ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА НЕ ИЗБИРАТ "КОЙ ДА ГИ УПРАВЛЯВА, А ДА УПРАВЛЯВАТ ЧРЕЗ ТЕЗИ, КОИТО СА ИЗБРАЛИ"!!!ЧАК ТОГАВА МОЖЕ НАРОДА ДА ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6. Референдумът е демокрация. Този референдум е нарушаване на демокрацията, тъй като той е на базата на неофициално предложение, което вече не съществува, в рамките на пет работни дни и манипулиране на тълпата впоследствие.
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4. Гарантирам заплати и пенсии. Нито заплати или пенсии не са гарантирани, при условие че централния трезор на страната е празни, а търговските банки затворени. Нито данъци, нито такси влизат в бюджета. Отделно от това, спасителните фондове са блокирани. Гарантирането на тези пари не зависи от волята на Ципрас.5. Преговаряме за по-добра сделка. Преговорите осъществени досега от Ципрас докараха до там, че правителството да предложи само мерки, осем пъти по-големи от тези, включени в имейлите на Хардувелис от предишното правителство.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2. Кредиторите не ни дадоха време. За пет месеца той и неговите министри губиха и време и пари. През цялото време на ЕЦБ подхранва гръцките банки с около 90 милиарда Евро. Времето пропиляно от правителството струва скъпо на страната с връщане към рецесия и растящата безработица.3. Гарантираме депозитите. Не може да има гарантиране на депозитите по простата причина, че няма пари за тази гаранция. Вложителите ще загубят своите депозити без спасителна сделка, без да може днес да се каже със сигурност, че ако споразумението се подпише днес, всичко ще се върне към предишното си състояние. Дори
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вестник "Български новини" прави анализ на вчерашната реч на министър- председателя Алексис Циплас и изважда шест неверни твърдения, които той се опита да пробута на обикновените гърци за чиста истина:1. Затвориха ни банките. Банките затварят с нормативен акт, подписан от министър-председателя, когато самата Европейска Централна Банка/ЕЦБ/ не е надвишила спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA).
136
2
 
3
 
! Отговори
seira преди 8 години
До до 183МНОЗИНСТВОТО ОТ ВСЕКИ ЕДИН НАРОД ИЗОБЩО НЕ ЖЕЛАЕ ДА ВЗЕМА КАКВИТО Й ДА БИЛО ЗАЕМИ!ИЗБРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПРИ ДЕЙСТВАЩИТЕ "УЖ ДЕМОКРАЦИИ" НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ВОЛЯТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ!!!
135
0
 
9
 
! Отговори
До армеец преди 8 години
Като са избрали Русия и БРИКС, защо не излезнат от еврозоната и не въведат драхмата. Това е лесно. А още по-лесно е да напуснат и ЕС. Тогава ще е голям смях - девалвирана валута, липса на капитали, липса на субсидии за селското стопанство и много скъпа селскостопанска продукция, разбит туризъм, огромна безработица и инфлация. В момента по субсидии отинфрастректурни фондове и за селското стопанство Гърция взима окло 30-35 млрд. на година. Нека добрата Русия да ги извади и да ги дава всяка година.