Ципрас настоя за намаляване на гръцкия дълг с 30%

"Не" на референдума означава продължаване на преговорите
Обновена: 3 юли 2015 17:41 | 3 юли 2015 17:36, Бойчо Попов
111
Ципрас настоя за намаляване на гръцкия дълг с 30%
Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоя днес за намаляване на гръцкия дълг с 30 процента, както и за 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към нацията Ципрас каза, че публикуваният вчера доклад на Международния валутен фонд (МВФ) имал същия смисъл. Фондът прогнозира, че може да бъде необходимо отписване на част от дълга на Гърция, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит.

Още по темата
Гръцкият министър-председател изрази съжаление, че тази позиция на финансовата институция "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ за страната.

Според него на референдума в неделя няма да става дума за сбогуване с еврозоната.

"На референдума в неделя става дума за това дали нашият народ ще продължи да обеднява и мизерства“, каза Ципрас в обръщението си. В неделя гърците нека вземат "в свои ръце своето бъдеще и да гласуват срещу програмите за строги икономии на кредиторите“. Едно „не" не означава срив, а продължаване на преговорите“, увери Ципрас сънародниците си.

В четвъртък обаче ръководителят на еврогрупата Йерон Диселблум постави под въпрос членуването на страната в еврозоната, ако резултатът от гласуването е „Не“. „Ако хората казват, че не искат това, то няма повече основание за нова програма за помощ", предупреди в четвъртък председателят на еврогрупата Йерун Диселблум. „Тогава вече дори няма основа за Гърция в еврозоната". Същевременно обаче от Европейската комисия определиха бъдещия референдум като безсмислен.

По-рано днес пък от германското финансово министерство отново се изказаха срещу редуциране на гръцкия дълг. "Определените от фонда финансови нужди по никакъв начин не налагат извода, че е наложително опрощаване на част от дълга“, каза говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер, цитиран от DPA. 

Още за ситуацията в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 8 години
НА ГЪРЦИЯ Е НЕОБХОДИМО:1. "ЗАЛИЧАВАНЕ" НА ВСИЧКИ ЛИХВИ И "ОТПАДАНЕ" НА 30 % ОТ ГЛАВНИЦАТА ПО КРЕДИТИТЕ;2. ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО И ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЪРЖАВАТА, ОБЩИНИТЕ, ФИЗИЧЕСКИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА;3. КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ, НЕДОКАЗАНА ПРЕД ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА;4. ПРИНУДИТЕЛНО ЗАВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ ЛИЦА (ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ) ЗАД ГРАНИЦА;5. ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ НА КРЕДИТНИЯ ДЪЛГ;...
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито евроцент отстъпка!!!! Яли и пили на корем и после не щат да си платят сметката. Такива клиенти в заведенията ги изхвърлят. Понякога с леко променена фасада
70
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До 90 Варумфакис. Дали ще има референдум в Германия или не, се решава във Вашингтон. Освен това в Немско демокрацията е по-развита. Референдуми за сериозни въпроси или се избягват или се манипулират.
69
1
 
3
 
! Отговори
Ципрасоид преди 8 години
И аз настоявам за намаляване на гръцката територия с 30%. По-малко гърла по-малко пари.
68
0
 
5
 
! Отговори
Варумфакис преди 8 години
А защо германците не направят един референдум да подаряват ли още милиарди на гърците??
67
1
 
0
 
! Отговори
4epa преди 8 години
BSI4KI KOMUNISTI SA MU6ENICI, CIPRAS E 1 KLASA MU6NIK- VSE EDNO DA HODI6 NA RESTORAT DA PORA4A6 , DA HAPVA6 NA KOREM I SLED TOVA DA NE SI PLATI6- S OPRAVDANIETO 4E TI E BILO SOLENO MALKO !!!!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго е да си отличник.Гол и бос ама курназ.
65
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Другари, как мислите, Ципрас вчера ли е разбрал, че Гърция не може да си обслужва дълга и от МВФ ли трябваше да му го кажат, за да го разбере?Гърция от вторник е във фактически фалит, никой от кредиторите вече не очаква да си върне всичко. Въпросът е колко кожи ще свалят от гърците преди да им "опростят" дълговете.Ципрас и Варуфакис уверено водят Гърция към излизане от евро зоната, тотална приватизация и безработица. Имате ли идея при какви лихви се отпуска кредит на някой фалирал ?
64
0
 
6
 
! Отговори
ДО 82 преди 8 години
гърците не могат да сменят нищо за нищо..те няма да станат бедни като българите..те ще станат бедни като..гърците...защото втори гладни като тях няма да има..!!!няма да има нови коли,няма да има кръчми и почивки..защото няма да го има едно друго без което почивката,колата и кръчмата не са същите...ХЛЯБ НА МАСАТА..!!!!!
63
0
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
82 удари пирона право по главата!Затуй като ми казват колко са зле гърците си викам- де и за нашенците това зле, де. На 45 в пенсия. Бонус, че си били миели ръцете. Бонус, че ходели на време на работа. Пенсии по 1500 еврона. Па и времето е топличко. Пей, сърце!
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кукувица1. Могат да сменят новия мерцедес с нова дачия или опел на 2 години.2. Ходене на кръчма - само петък вечер (а не 6 дни в седмицата).3. Вместо 6-стаен апартамент-в 4 стаен 4. Вместо 4 пъти почивка в годината по 2 седмици - 2 пати по 10 дни.5. И още има...
61
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До КукувицаМи, няма да живеят! Ще се гръмнат като пловдивския старшина! Нали така повеляват евроатлантическите скъпоценности..., но гърците, прости и безчестни мързели, явно не искат да постъпят по човешки.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов гръцки нац. танц - Ципраки - сиртаки на гладно!
59
1
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Добре де. Като оставим кретенизмите с резбата на Бойко Борисов, написани тук от некви Членски карти, да опишем проблема.На едно смейство не му стигат парите и трябва да всима всеки месец по 1000 лева от банката допълнително на заем. В един момент банката казва, че няма вече да дава заеми и натрупаните трябва да се платят. Значи това семейство не само, че има 1000 по-малко (липсата на заеми), ами и има още 1000 още по-малко (изплащане на стари заеми). И как ще живеят?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко ми прилича на Антонио Бандерас...ама доста тъжен и гузен.
57
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До КукувицаИ ко!
56
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До КукувицаХоди при Тиквата в Банкя, там ще намериш каквото търсиш, но и резбата трябва да обърнеш, това е сигурната рецепта за интелигентност по рецепта на Тиквата!
55
1
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Хаде,хаде.....за 100 години са били 4 пъти в несъстоятелност великите гърци
54
1
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ей такъв тапет търся отдавна- като на Ципрас зад гърба. Само като се снимам пред него и....някъкси образован ще изглеждам. Нъл така?
53
3
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До КукувицаТази държавица, както благоволихте да я наречете, смятано с морската акватория която контролира е по-голяма от Германия!