ЕЦБ спешно ни финансира заради гръцката криза?

Ситуацията в Гърция застрашава страните в региона
3 юли 2015 16:08,
23
ЕЦБ спешно ни финансира заради гръцката криза?
Снимка: Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да подпомогне България и е готова да подкрепи другите страни в региона, за да бъде предотвратена зараза от Гърция, посочва пред Bloomberg човек, запознат със ситуацията.

ЕЦБ ще осигури достъп до нейните операции по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система, срещу допустими обезпечения, изтъква пожелалия да остане анонимен източник.

От ЕЦБ и Българската народна банка отказаха коментар по темата пред Bloomberg.

Източна Европа е изложена на риск от трусовете в Гърция поради значителните си търговски гръцки със средиземноморската страна. Гръцки банки притежават почти една трета от банковите активи в България. Възможността Атина да напусне еврозоната, както и затварянето на банките и налагането на контрол върху капитала постави под натиск източноевропейски валути, които бяха сред най-лошото представящите се в развиващия се свят през тази седмица.

"Заплахата от Grexit разбираемо хвърля тъмна сянка върху перспективите за региона", посочи в доклад от миналата седмица базираната в Лондон изследователска компания Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, включително България и Румъния".

България и нейните банки са основен фокус на загриженост сред длъжностните лица на Европейския съюз при разглеждането на потенциалните въздействия от гръцката криза в региона, отбелязват близки до Брюксел хора. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с падеж през 2024 г. скочи с 25 базисни пункта през тази седмица до 2,61%.

Това не е първият път, когато ЕЦБ действа като спасител за по-малките европейски страни извън еврозоната. В разгара на световната финансова криза през октомври 2008 г. институцията отпусна кредит на стойност 5 млрд. евро на Унгарската централна банка.

Докато българският лев е фиксиран към еврото, то свободно конвертируемата румънска лея отслабна с 0,7% спрямо единната валута през тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за предпазен заем се провалиха през миналия месец, засилвайки опасността от гръцката кризата да се пренесе и на север в близките месеци.

Развитието на ситуацията около Гърция застрашава и други страни в региона. Полската злота изгуби 0,5% от началото на седмицата, а унгарският форинт – 0,6%.

Всички от четирите най-големи гръцки кредитора имат дялове в България и Румъния. Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece и Alpha Bank AE държат 28% от общите банкови активи в България, а в Румъния – около 12%, показват данни на централните банки в двете страни.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези активи са в България, не в Гърция. Само една от изброените не е с дъщерно дружество. Дъщерните дружества няма как да бъдат източени от банката майка от чужбина и да не остане нищо. Ако има проблем със собствениците, просто ще се сменят и толкова. Поевтиняване на една валута с 0,5% за ден не е някаква колосална новина. Активите на дъщерните дружества на банките в България не са в гръцки ДЦК, няма да изчезнат, освен ако не ги накарат насила, като с една наша банка преди година.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ama kvo finansirate bre kato tia sersemi vsichko dradat tia sersemi v sofia naroda mesto da gi izbesi im raboti ...na tia gadove ...
14
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Ако ЕС се разглежда като един 'организъм' дали пък няма да пострада ако си отреже единия крак..? Може пък намазването с балсам на хемороида да свърши работа.. Като това финансиране..
13
3
 
11
 
! Отговори
рес еоод преди 8 години
Е НАЛИ ТИКВИТЕ КАЗАХА ЧЕ СТРАШНО НЕМА
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не бих се радвал на тази ,,помощ''от ЕЦБ.Тази банка просто търси повод да си пробута кредитите и след товая да се чудим как да връщаме с лихви.Гърция е един от примерите.Друг пример е Португалия-в началото на кризата не искаха кредити от ЕЦБ,след което последва няколко месечен натиск ,докато накрая не клекнаха.Сега както предполагате,банкате управлява икономиката им,защото са ,,длъжници''.Политиката на ЕЦБ е същата като фирмите за бързи кредити-веднъж като се излъжеш,след това ревеш
11
0
 
13
 
! Отговори
9 преди 8 години
13,оценихте с плюс.Искам да ни оценяват достойно, а не според интересите си.И искан всичките ни Правителства да се да се държат ДОСТОЙНО.Или искам нещо неизпълнимо ли ?
10
8
 
8
 
! Отговори
ава, зевтакис преди 8 години
Хората ти казаха, че няма опасност за банките ни и това си е така, колкото и да ви се иска да е обратното на теб и другите Путински будъоновци. Иначе ти какво очакваш? Гърция да се срути и ние да не го усетим, при положение че са 3-4 по значимост търговски партнъор?
9
2
 
13
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
До Одисей 1 (8)той и Сугарев "гладния" се издържаше от книги и статии, но излезе и прихода му от фондазция "Америка за България" и по добре не пиши глупости.
8
3
 
13
 
! Отговори
123456 преди 8 години
Българина спомни си приказката за Мечкта и играта и в съседния двор!!!! Десетки псевдо разбирачи ни кръщавха че ако гори юргана нямало страшно можло да му обърнем гръб. Да ама не!!!Професионални профани пълнят медиите и ни заливат с помия
7
4
 
29
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Като не разбираш да ти го обясня, с пример от нашата история. Виденов реши да не играе по правилата и да изгони разни чужди елементи, съответно беше наказан с тотален срив на лева, после Костов си свърши работата и приватизира за жълти стотинки половин България. Целта в Гърция е точно масова приватизация, а основните играчи са Световна банка, МВФ и разни други спонсорирани от евреите кожодерски организации.
6
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЕЦБ най после се сети , че има и БЪЛГАРИЯ.Браво ГЪРЦИ.АЗ ОБИЧАМ ГЪРЦИЯ....
5
7
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Одисей 1Ти пък от какво разбираш, освен от това да вземаш доларчета от американците. Доносника Иво Инджев се пребоядисал за демократ, айде у лево!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOBRE DOSHLI PARICKI,SHTE IMA ZA GERB I ZA ROMITE.
3
2
 
5
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Заглавието ми хареса, да видим резултата
2
8
 
5
 
! Отговори
кк преди 8 години
"Заплахата от Grexit разбираемо хвърля тъмна сянка върху перспективите за региона"Абе, тези няма ли да седнат да се разберат и да говорят едно и също???Тези дни специалист над специалиста се изреждаха да ме убеждават, че всичко у нас е стабилно и няма никакви причини за притеснение...На кого да вярваме? Бойко, моля те излез и кажи истината!Ти се единствения спасителен пояс за народа си!!!!
1
4
 
29
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Нали всеки ден нашите умници ни обясняват, че опасност нямало, или може би има опасност да прихванем вируса на гръцкото желание за свобода?