Краят на Студената война в Карибите – наследството на Обама

Той "разкри картите" си и това доведе до историческото помирение с Куба
Обновена: 3 юли 2015 19:09 | 3 юли 2015 19:07,
27
Краят на Студената война в Карибите – наследството на Обама
Снимка: Архив Reuters

Студената война най-накрая приключи в Карибския регион, след като Куба и САЩ официално възстановиха дипломатическите си отношения, прекъснати от повече от половин век на враждебност. Двете страни се готвят да отворят отново посолствата в столиците си на 20 юли.

Твърде дълго Вашингтон възприемаше комунистическа Куба като заплаха в задния си двор. Сегашното сближаване ще бъде важна част от наследството, което Обама ще остави след края на мандата си, но все пак доминираният от опозицията Конгрес в САЩ може да му създаде някои пречки, пишат Пер Майнерт и Айзак Риско от ДПА.

Отварянето на американското посолство "ще легитимира репресиите в Куба и няма да поощри каузата на свободата и демокрацията", оплака се в Туитър във вторник кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Джеб Буш, син и брат съответно на президентите Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши.

Законодателите от консервативната партия вече дадоха ясно да се разбере, че Обама няма да може така лесно да назначи посланик, чиято номинация ще трябва да бъде утвърдена от контролирания от републиканците Сенат. Още по-трудна може да се окаже отмяната на дългогодишното американско ембарго върху търговията с Куба, въпреки надеждите на американските компании, туристите и разбира се на любителите на пурите и рома, че режимът на ограничителните мерки скоро ще бъде вдигнат. Помирението с Куба отдавна беше в дневния ред на Обама, но той изчака почти до средата на втория си мандат, за да разкрие картите си.

Обама и кубинският президент Раул Кастро изненадаха света през декември, когато заедно обявиха намеренията си да възобновят отношенията. Станалото бе резултат от 18-месечни тайни преговори с посредничеството на Ватикана. С тържествен тон Обама заяви на испански: "Тодос сомос американос" /"Всички сме американци"/. През април двамата държавни глави се видяха в Панама в кулоарите на лидерската среща на Организацията на американските държави и отново твориха история.

Кастро, 83-годишният брат на болния 88-годишен революционен лидер Фидел Кастро, припомни инциденти като опитите на ЦРУ да убие брат му, както и безуспешното нахлуване през 1961 г. на кубинските изгнаници в Залива на прасетата. Старият революционер тогава заяви, че първият президент на САЩ от афро-американски произход не носи никаква вина за действията на предшествениците си: "Според мен президентът Обама е честен човек. Смятам, че поведението му до голяма степен се дължи на скромния му произход".

Обама гледаше в пода.

Години наред САЩ бяха в международна изолация, що се отнася до политиката им към Куба. Дори папи посещаваха Хавана и осъждаха търговското ембарго, което бе въведено от американския президент Джон Кенеди.

По улиците на Хавана обикновените кубинци хранят големи надежди да се измъкнат от бедността. Туристите от САЩ вече се увеличиха значително през януари, но все пак много от ограниченията върху пътуванията остават в сила.

Пред сградата на Службата за защита на дипломатическите интереси на САЩ в Куба, 50-годишният Едуардо Валдес изрази надежда, че новото посолство ще го улесни да емигрира и да се събере със семейството си във Флорида."Не съм виждал сина си от пет години", обясни той.

Абел Гарсия, 45-годишен мъж, който чакаше пред службата да получи отговор на молбата си за американска виза, заяви, че сближаването "ще бъде нещо добро за страната" му.

В старата част на Хавана и в градовете от времето на колониалната ера като Тринидад в Централна Куба бизнесът с туристи от САЩ вече разцъфтява. Много западни туристи вече бързат да си направят планове да посетят Куба и да добият представа какви са били нещата там десетилетия наред, да се повозят в легендарните лимузини от 50-те в островната държава, преди там да са потекли очакваните чуждестранни инвестиции.

Също пред службата за защита на американските интереси 57-годишният Раул Бусо изрази очаквания за подем в икономическите отношения със САЩ: "Сега всичко би трябвало да се подобри".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Наследството на Обама е външен дълг достигнал над 18 трилиона. После гърците яли и пили на вересия.......
16
0
 
2
 
! Отговори
Steve преди 8 години
За сметка на това възобнови "Студената война " в Европа - срещу Русия и Азия - срещу Китай .
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при това етническо напрежение - за черните или добро , или нищо!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая статия е PR - да се чуе нещо и за Обонги.:)А преди не се ли говореше така и за СССР и Горби - а глей 20 години по- късно какви ги редят PR -ите по новините:)
13
5
 
9
 
! Отговори
американски бургер преди 8 години
Кубинци, гответе се за 'свобода' и 'демокрация'...
12
1
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Мене пък.....повече ме е страх от топлата война. Студената как да е я изкарах.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Загубената Студена Война на Карибите!Има ли война има победител и победен.А победения със сигурност не е Куба.
10
1
 
10
 
! Отговори
БОЙКО преди 8 години
Сюлейман Паси
9
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Биби Натаняху може да постави и Соломон Паси за президент на САЩ.
8
0
 
2
 
! Отговори
БРИКС преди 8 години
regnum.ru/uploads/pictures/news/2015-06/hecta_big.png
7
4
 
12
 
! Отговори
бг преди 8 години
Американските фанатизирани *** ***-журналисти открито и гордо заявяват,че те първо са патриоти,а след това журналисти.
6
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Договорката е била американските сатанисти да изтеглят ракетите си от демократична Турция тайно,без никакъв медиен шум.
5
10
 
4
 
! Отговори
Веса Стюардеса преди 8 години
Ах Обама! Много ме кефи това момче. Влюбена съм в него. Политик от класа. Ето и Куба му клекна,след колко десетилетия разрив.
4
0
 
13
 
! Отговори
бг преди 8 години
Между тази краста(евреин по майчина линия)и краставите "републиканци"(също евреи)няма никаква разлика,защото Биби Натаняху е командира(сатанинската тайна сбирщина на фарисеите-убийци).
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическа Куба победи САЩ!Въпреки санкциите,ембаргото САЩ отидоха при Кастро да искат възстановяване на отношенията.Така ще стане с Иран,Северна Корея и всички други страни с наложено ембарго от САЩ!Те ще победят накрая!
2
3
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Който и да иска, ама който и не
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пък ние искаме да ходим в Евразийския съюз