Арменците се опълчиха на руския монопол

Но Москва отново вижда чужда намеса
4 юли 2015 21:30,
247
Арменците се опълчиха на руския монопол
Снимка: Архив Reuters

Миналия месец арменската електрическа компания, която е монополист на пазара и собственост на руски конгломерат, получи одобрение от правителството за рязко покачване на цената на тока. Решението моментално предизвика масови протести, намеси се полицията и се стигна до сблъсъци, припомня в-к “Вашингтон поуст”.

Демонстрациите обаче продължават – протестиращите са предимно млади хора, нямат открояващи се лидери и избягват политическите лозунги. Западните страни се въздържат от реакции. Американското посолство се ограничи до пускане на призив в социалната мрежа “Туитър” за мирно поведение.

Русия обаче побърза да атакува. Медиите в страната обвиниха американската мисия в Ереван в организиране на протестите и опит за повтаряне на сценария от революцията в Украйна. “Всички знаем как започнаха революциите в Грузия и Украйна”, посочи и външният министър Сергей Лавров. Което, разбира се, е препратка към теорията на Кремъл за всички тези събития, а именно – че са плод на конспирация от страна на ЦРУ.

Според “Вашингтон поуст” Владимир Путин и обкръжението му са обхванати от параноя и не пропускат да защитават теорията за намеса на Вашингтон при всеки протест в Русия или някоя от съседните й държави. Кремъл директно отрича като “наивна” вероятността арменците, които са беден народ, чиято икономика е почти изцяло в руски ръце, просто да са вбесени от покачването на тока със 17 на сто. И да са недоволни от руския конгломерат, който стои зад това покачване.

Арменският президент Серж Саркисян е в близки отношения с Русия, но все пак се опитва да балансира. Той отхвърли категорично идеята, че протестите са антируски. Освен това обеща, че държавата ще поеме спорните 17% покачване на цената на тока и че ще започне одит на електрическата компания с опция за национализиране или препродаване.

В същото време обаче получи 200 милиона долара от Русия под формата на военна помощ.

Всички ходове на Саркисян се оказват недостатъчни за успокояване на гражданите и протестите не спират.

Към момента решението да е в “прегръдката” на Русия може да се окаже пагубно за политическата му кариера. Саркисян направи Армения едва третата страна след Беларус и Казахстан, която се присъединява към Евразийския икономически съюз, създаден от Путин като противовес на Европейския съюз.

При визитата си през май във Вашингтон, арменският президент настоя, че това решение е изцяло прагматично – арменците, работещи в Русия, изкарват 1/5 от БВП на страната. На по-маловажен е фактът, че Москва е единственият енергиен доставчик на Армения. “Арменският коняк не се продава в Париж”, изтъкна Саркисян.

Русия обаче е в икономически срив и рублата повлича надолу всички валути, обвързани с нея. В това число и арменската. Москва реши да попълва собствените икономически дупки с по-високи цени на енергията, която продава на други държави – може би все пак е нормално това да разгневи огромна маса от обикновените хора без нужда от американска намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
maora преди 8 години
Paranoia niama.......toia film sme go gledali. Kravarite sa zad vsiaka podobna iziava !!!!!!!
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Когато пишеш ,че комунистите са виновни за всичко,тогава защо си гласувал за ГЕРБ ,80 % ОТ ТЯХ са били в Б К П ?
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия обаче побърза да атакува. Медиите в страната обвиниха американската мисия в Ереван в организиране на протестите и опит за повтаряне на сценария от революцията в Украйна. Всички знаем как започнаха революциите в Грузия и Украйна, посочи и външният министър Сергей Лавров.----------Всички казва знаем как започнаха революциите :)Америка виновна че алчните *** в Масква вдигат тока...
138
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Имам усещането ,че у нас са същите макар с други паспорти
137
0
 
6
 
! Отговори
От Мнение 188 преди 8 години
До 190 П. ПетровПрочети много добре какво съм написал - няма руски, няма западни - всички компании си гледат интереса, което е нормално, а той е ПЕЧАЛБА! Това, че в нашия регион "бизнесмените" са от службите си е НАШ проблем, че го търпим това. Както и това, че има чиновници, които ги правят монополисти отново си е НАШ проблем. Не защитавам ничии интереси, а межди редовете съм написал, че основния проблем навсякъде е КОРУПЦИЯТА! Единстените, които критикувам сме НИЕ и корумпираните чиновници.
136
4
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Мнение 188, Я кажи Лукоил инвеститор ли е или монополист?, Газпром инвеститор ли е в България или монополист? Крупните руски фирми се държат от хора свързани с КГБ, както у нас са свързани с хора на ДС, чиято цел е да превърнат икономическата си власт в политическа, а политическата във финансова изгода. Те не са свикнали да работят на свободен пазар и реална конкуренция.
135
3
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Значи ако компанията е русйа е "монопол", а ако е западна са "инвеститори". Ако питате мен и в двата случая става въпрос за ограничаване на пазарната конкуренция и скубане на гражданите т.е. Гражданите са все прецакани независимо кои са "приятелите" на властта в момента. Също така смятам, че проблемите идват от упрсвляващите и не обвинявам компаниите, защото тяхната цел е "печалба", а не морал. Така, че виновните сме ние в крайна сметка.
134
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA LI VDIGA TOKA I V BALGARIA? KOI SA SOBSTVENICI NA SKAPITE CENTRALI V BALGARIA?
133
13
 
18
 
! Отговори
кой,кой преди 8 години
за всичко са им виновни американците ,а руснаците са света вода не напита .Демагогия и идиотщина!
132
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По лошо от враг на русия е само приятел на русия
131
7
 
9
 
! Отговори
aсaкa 18+ преди 8 години
Убеден съм, че във всички сфери нa обществото ни е нужнa чисткa ( aко тaзи думa плaши някого некa избере другa), но смисълa е че докaто свързaнaтa с Москвa " бг." олигaрхия упрaвлявaт блaгaтa нa Бългaрия спрaведливост в нaшaтa стрaнa нямa дa имa. Доходи, цени, кaчеството нa живот ще продължaт дa сa кaто в стрaнa от Третия свят.
130
13
 
23
 
! Отговори
aсaкa 18 + преди 8 години
Тaкa е Бултрaс, сaмо че русофилите у нaс контролирaт всичко- те сa мaфиятa в бaнки, енергетикa, икономикa, политикa... Кaк без революция ще им вземем влaсттa, кaк ще ги нaкaрaме дa обичaт Бългaрия, a не Русия, кaто те от мaлки им е втълпено че ние сме " мaлки" и трябвa дa сме *** нa Москвa и дa я обслужвaме всячески. Къде е прaвдaтa тук?
129
16
 
16
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Руските енергийни и нефтени корпорации враг номер едно на българският народ!Агент Роли Станфийлд!ЦРУ!!!
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1...Осрейчо--на тебе ли да вярвам--или на очите си--записа го има---с изказването на МакКейн---ти нормален ли си????Та ти ли си най-начетения тук-значи да не вярвам на това което виждам--а на теб--ти съвсем изпуши бе....
127
7
 
10
 
! Отговори
aсaкa 18+ преди 8 години
207 Тези ченгесaрски aфоризми зa " собственост нa фирми и компaнии" върви ги рaзпрaвяй другaде, Лукойл е рускa и тaм носи печaлбaтa си, огрaбенa с монополните цени от всички нaс. Тия говедa зaслужaвaт линч зaрaди мaфиотските си изпълнения
126
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАО"Електрически сети Армени" са купени през 2002 г. от Британската корпорация"""Мидланд Ресорс Холдинг"""-------изводите си правете сами-а не слушайте *** като Одисей.
125
10
 
16
 
! Отговори
Тончев преди 8 години
Я не се правете на интересни - знайно е,че който не е с Русия веднага й става враг и на русна ците за всичко са им виновни американците! Стига са се оправдавали - и те са виновни за много подобни ситуации в света ! Забравихте у нас годините,когато се внимаваше за всяка стъпка "какво ще кажат съветските другари" Поразровете се из литературата и историята и се запознайте с имперските мараци на Русия...те никога не са стихвали!
124
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 205 Тебе кой те излъгa, че е зaбрaнено нa Сорос дa пътувa в Унгaрия??? Зaбрaнено е нa някои хорa, товa е вярно, но те сa руснaци и сa в списъкa нa ЕС със сaнкции! Те нaистинa не могaт дори дa прелетят не сaмо нaд Унгaрия, но и нaд цялa Европa! ФAКТ
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Виж видеото в нета--не се прави на ударен--в тубата го има.Факти соросоиде--факти!!!
122
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До aсaкa 18+........"ЛукОйл"България е собственост на корпорацията"ИмерсиСА" --67% от акциите са купени 2007 год.А същата корпорация е собственост на френският клан на фамилията Ротшилд....Така че,въпроса за цените в България,го задавайте на чичко Ротшилд...