Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат

"Какъвто и да е резултатът от референдума, банките ще отворят"
351
Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците, които утре се произнасят на референдум относно последните предложения на кредиторите за реформи, предаде Франс прес.

Още по темата
Обвиненията бяха отправени в интервю на Варуфакис за испанския в. "Мундо". "Това, което кредиторите правят с Гърция, може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза Варуфакис, известен със свободните си изказвания.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно сигурен съм", каза Варуфакис.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва той пред испанския вестник.

Варуфакис повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката, е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос /испанската радикална левица/, партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние ще получим още няколко милиарда *помощи*, ще потънат, разбира се, както си е традицията, а това, за което няма да се пише, ще е, че ние ще наливаме на кредиторите на гърците, за да е вълкът сит и агнето цяло. Защото гърците знаят как да си гледат интереса и да запазват достойнство. Което е обратно припорционално на потупване по рамото и похвали от страна на сбърканиябрюксел.
211
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо. Главното че хладилинкът да не си огладнее. )
210
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Warum fucked us?Това е въпросът, който гърците ще си задават следващите 20-30 години, в случай, че не изненадат с интелект, а дълбоко се съмнявам.
209
3
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Варуфакис е некадърен финансист и посредствен покер играч, а като политик е кръгла нула.Ако политиката на Сириза вдъхваше стабилност в гърците, нямаше да се стигне до затваряне на банките, защото ЕЦБ продължава да им гарантира ликвидност. Никой няма да преговаря реално със Сириза вече, всеки ще протака докато паднат, защото не им вярват и няма експерт, който да има илюзии, че Сириза ще се справи, те не са решение, а задълбочаван на проблема. Споразумение, ама друг път! "Унищожението" на гърците ще е само и единствено по вина на Сириза!
208
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елементарните бакали на Европа само сметки правят с наплюнчени моливи, но 21 век не е за пари, а за акъли и морал. Гърция ще гласува НЕ по воля Божия. Тия с да-то Е ще има да учат и да учат и да учат как от *** човек не атава. Гърция тепърва ще доказва своята духовност, както и своето справедливо НЕ срещу финансовия бакалски тероризъм на европейската закостеняла, воняща и ОТБЛЪСКВАЩА бездуховност, интегрирана в алчността на античовешки политики. Не, не, не! И пак НЕ.Утре започва бъдещето н
207
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О сигурен бях,че след като има подариха почти 400 милиарда долара ще каже ,че са терористи.Сега остава и да каже че са го насилвали сексуално като малък
206
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки сервитьор е терорист! Искат да си плащаме каквото сме изяли и изпили!
205
5
 
10
 
! Отговори
Въркулакис преди 8 години
Хапнахме, пийнахме! Ха да видим сега кой ще плаща! Ха-ха-ха.
204
3
 
8
 
! Отговори
трезво преди 8 години
Сега гърчулята мечтаят някой да ги унижи че да им даде пари.
203
5
 
13
 
! Отговори
?? преди 8 години
Ако те са терористи, защо тогава сте вземали пари у тях? По-добре да се признае, че вие сте хайлази.
202
7
 
13
 
! Отговори
до 287 преди 8 години
Вуроакис президент на червените *** в България!
201
10
 
8
 
! Отговори
Варуфакис преди 8 години
Варуфакис заслужава да го избера за президент на България
200
11
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
284 Повечето българи, както и медиите са на страната на кредитодателите, а не кредитополучателите изплащащи безумни лихви по главниците? Пита се Защо? пп. защитават като, че имат да взимат, а не да дават!
199
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да си представи, че един ден остане без работа, но и остане без средства и вземе заем. Колкото и да си търси, не успява да намери работа, но има вече дълг. Точно в този момент от банката, от която си теглил започнат да те търсят, но какво следва, това си го представете. Точно така са милионите безработни /няма никаква застраховка, че днес ако сте добре, утре няма да сте зле/ и държави като Гърция, а след време и ние. Сега дали ще сте съпричастни на Гърция вече?
198
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че Варуфакис & Со са проевопейци. Такава дойна крава като ЕС няма да намерят никъде, нзависимо от "унижението" и "терористичните" методи на даване на пари.
197
7
 
12
 
! Отговори
днес преди 8 години
кво ни занимавате с тоя тъпоъгълник? Не е важно той какво казва, важно е кредиторите какво казват! Бай Тошо казваше : " Ти нямаш право да решаваш, като нямаш пари. Решава този, който има пари!" По - *** е и от него даже!
196
4
 
10
 
! Отговори
до 278 преди 8 години
Византиецо, хаха! занимавали се с умствен и физиески труд! хаха! Ами вие ква наука имате бе, ние имаме все още индустрия, ядрена енергетика, имаме златна обувка и колко още успехи!
195
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимо от изхода на референдума Варуфакис е пътник.
194
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако трябва и да гладуват, но всички длъжници са длъжни да върнат заемите заедно с лихвите. Сега Гърция трябва да върне, а след години и ние ще трябва да връщаме /тогава 50-100 милиарда/. Сега Гърция все още има много останало за приватизиране, а при нас всичко вече е приватизирано. Нали и нашите задължения вече растат, а искат връщане. Нима при нас ще може да ни намалят заплатите и пенсиите, но при положение, че се препоръча това от МВФ, то ще стане.
193
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
273ти, Това дет описваш са българите! Пожелавам ти да отидеш /имаш възможност да посетиш престижно гръцко бозуки там се танцува /изкуство/, а не се плюска като при българите седнали по масите и гледащи сеир поради действителен мързел! Гърците винаги са заети с нещо - умствена или физическа дейност!