Днес е празник за Гърция, смята Ципрас

Варуфакис хвърля оставка при "да" на референдума
5 юли 2015 15:12, Елена Кирилова
203
Днес е празник за Гърция, смята Ципрас
Снимка: Reuters

Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който гласува на референдума в Гърция, предават AFP и ТАСС.

По думите му правителството може да бъде пренебрегнато, но самият народ - не. Ципрас гласува по-рано днес в училище в атинския квартал Кипсели, в който живее.

Ципрас заяви, че днес е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много силен сигнал, че трябва “да живее с достойнство в Европа”.

Гръцкото правителство води кампания за гласуване с “Не” на референдума, свързан с предложенията на кредиторите за реформите в Гърция в замяна на финансова помощ.

Референдумът дава на гърците възможността да кажат мнението си за "ултиматума" за икономии, поставен им от другите страни в 19-членната еврозона, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, след като гласува на референдума, предаде Асошиейтед прес.

Варуфакис каза, че "сериозните провали" на еврозоната са довели до исканията за нови мерки за икономии, за които гърците трябва да се произнесат днес.

"Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно", каза Варуфакис, след като гласува заедно с 90-годишния си баща Йоргос в атинския квартал Фалиро.

В интервю за германския в. "Билд" Варуфакис отново повтори, че ще подаде оставка, ако гърците гласуват "за" условията на кредиторите на днешния референдум, предаде Ройтерс. На въпрос наистина ли ще подаде оставка, ако гражданите кажат "да", Варуфакис отговори "Безусловно", но добави, че мнозинството няма да гласува с "да".
Резултатите от днешния референдум са от ключово значение за бъдещето на правителството на СИРИЗА. Това е първото правителство на радикална левица в страна от Европейския съюз (ЕС). Освен това резултатите са от значение и за мястото на Гърция в Европа.

Своя глас даде и президентът на страната Покопис Павлопулос, който подчерта, че гражданите на Гърция гласуват за бъдещето ѝ.

“Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и коедо да се грижи за бъдешето на страната”, коментира още държавният глава. По думите му независимо от резултатите от вота, гърците трябва да останат единни.

“Ние казваме “да” на Гърция, казваме “да” на Европа, заяви лидерът на главната опизиционна партия Нова демокраия и бивш премиер на страната Андонис Самарас.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
захари преди 8 години
Г-н Ципрас започвайте веднага да печатате купони, докато гърците не са изтрезняли и не са дошли да ви изядър жив с парцалките
107
0
 
0
 
! Отговори
захари преди 8 години
Сега гърчетата могат да отидат и да поискат тези 60 милиарда от чичко Путин, да видим той какво ще им отговори и дали после ще им е до сиртаки , след като и на тях им се наложи да се редят на 3 км опашки за българско кисело мляко и хляб....
106
1
 
0
 
! Отговори
zahari преди 8 години
Сега трябва да направят в страните от еврозоната референдум дали да отпуснат нова помощ на Гърция да видим какъв ще е резултата и дали след това ще танцуват сиртаки или ще плачат, че са били толкова ***!
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 166:Тъй, тъй, *** съветски, браво на гърците! И на руснаците браво! Да живее православна Европа, под ръководството на великия ***! Да *** гадните американци!Е, в помощите за Гърция ще участва и процъфтяваща социална и православна "пост"-комунистическа България, ама, те, българите, са свикнали да ги стрижат и дерат. Да живее Гърция, Да живее Русия! Да живее православна Европа! Долу САЩ и ЕС! Долу агресорите от НАТО!
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** и той акъл на гръка дава, а е последния *** на последната дупка на кавала.
103
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците, достоен народ, а не д.педавци и мизерници.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе то едни коментари гаче ги пишат авторите на статията
101
0
 
7
 
! Отговори
читател преди 8 години
честит празник, весело изкарване !
100
1
 
4
 
! Отговори
Айде,чао... преди 8 години
Утрото --винаги е по-мъдро от вечерта!
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даам, да ги оставим да "празнуват"!
98
0
 
13
 
! Отговори
Въркулакис преди 8 години
Имали пари германците - дали им...
97
2
 
14
 
! Отговори
ТАКА СИ Е... преди 8 години
ПРИ ЛУКАНОВ , И Ж.ВИДЕНОВ , БЕХМЕ "НАЙ-БОГАТИ" ...ПАРИТЕ БЕХА "КАТО ШУМАТА" ...!СЕГА Е РЕД НА ГЪРЦИТЕ !/..Още от понеделник, ще им почне "валутната промяна"---хем..."РЕВОЛЮЦИОННА"/ТЕ ЩЕ СА ПО-ДОБРЕ-----ПАРИТЕ ЩЕ ИМ БЪДАТ "КАТО СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ"!/..и драхмите../
96
3
 
21
 
! Отговори
узо преди 8 години
Защо в българия всички са толкова загрижени за това, българия е водеща държава, първата икономика в света, всички са много богати, има НАТО, ЕС, успокой се и живейте спокойно, гърците сами ще решат своите проблеми.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хааааа...не притеснявайте
94
6
 
13
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа... преди 8 години
"ПРАЗНИК "...а???!!!Той "ПРАЗНИКА" започва от понеделник.....АМА ПРИ ЗАТВОРЕНИ БАНКИ И БАНКОМАТИ!ШЕ ГЛЕДАМЕ СЕИР...КОЙ-КАК ШЕ "ПРАЗНУВА"...ха,ха,хаааааааааааа...ТЕ ---ТИЯ "ПРАЗНИЧНИ ПЕСНИЧКИ"...ги пеехме и ние при Луканов , Виденов, Царо, и СЪРГея....!ДА ГИ ПЕЯТ СЕГА...ГЪРЦИТЕ!!!!!!НИЕ--ВЕЧЕ НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да стане гърците ще се оправят.На тях икономиката им стои,курортите им стоят ,а и имат поне 5 пъти по голямо крайбрежие от нашето и не е бетонирано.Ние сме зле защото сме на поне 10 нива под тях и продължаваме да затъваме.Нас и господ не може да ни спаси.
92
23
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Правителството на социалистите от ПАСОК ги вкара в пропастта, правителството на комунистите от Сириза ги закопа под дъното. Честит им "социализъм" на гърците. Ще разберат, ама ще е късно.Кой каквото прави, на себе си го прави...
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Ти *** ли си?! Това са резултатите от общо гласувалите, не е сума от процентите
90
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пляскайте, пляскайте на добре изиграното гръцко сертаки.. И помнете защо хората са казали " Лъже като грък"...Има причина хората бизнес с гърци да не правят, и тая причина лъсна пред целия свят като гнойна пъпка на челото на мазна гъркиня..
89
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 години
До (-_-)Ако 55% са гласували "за" и 50% "против", то тогава значи общо са гласували над 100%. Как ли става тая работа?