Холандците срещу вятърните турбини

Защо в Ниската земя не искат ветрогенераторите?
5 юли 2015 21:30,
45
Холандците срещу вятърните турбини
Снимка: Архив Reuters

През 17-ти век кралство Нидерландия е в разцвета си. Страната се възползва по най-добрия начин от вятърните мелници – има над 10 хиляди на територията на монархията.

Днес много холандци считат представата за “страната на вятърните мелници” като дразнещ, дори некоректен стереотип, посочва сп. “Икономист”.

Вятърните турбини доставят едва 5.2% от елетричеството в Холандия през 2014-та година, което е далеч зад Германия, Испания и Дания. Като цяло възобновяемите енергийни източници са само 4,2% от енергийния сектор, което поставя страната на 26-то място в Европейския съюз, само пред Малта и Люксембург.

Това е сериозен проблем за правителството, защото до 5 години по силата на общоевропейска разпоредба трябва да бъдат достигнати 14%. За целта трябва да бъдат построени множество нови вятърни турбини.

Въпросът е защо досега не са били  построени. И отговорът е съвсем прозаичен – никой не иска тези инсталации в “задния си двор”. Всеки проект за парк от ветрогенератори среща яростна съпротива от местното население, защото турбините били грозни и шумни.

За да укроти общественото недоволство, правителство се ориентира към морето. По силата на одобрен през 2013-та година държавен проект, нови паркове ще бъдат изградени в Северно море. Очаква се така да бъдат генерирани 3450 мегавата.

Но и тук има съпротива. Два от тези ветропаркове трябва да се разположат на 18 километра от брега, с видимост от два плажа северно от Хага.

Общинските управи на тези курортни градчета твърдят, че ветротурбините ще загрозят гледката и ще отблъснат немските туристи. Затова настояват парковете да бъдат построени по-навътре в морето. Но властите изтъкват, че подобна промяна ще доведе до екстра разходи от 45 милиона евро на година.

В същото време природозащитни групи заведоха дело срещу държавата за липса на достатъчно активност по отношение намаляването на вредните емисии газове. По силата на настоящата програма до 2020-та година емисиите трябва да са намалени с 17 на сто в сравнение с нивата от 1990-та година.

Според съда обаче всичко под 25 на сто би поставило живота на местното население под сериозна опасност. Затова и правителството трябва да постигне тази квота в следващите 5 години.

Това не е непостижима цел, но трябва да се спазят квотите от проекта “2013”. По този начин обаче ще се гарантира само половината от допълнителните 8% съкращение на емисиите.

И неизбежно трябва да се инвестира сериозно във ВЕИ. И то веднага.

Факт е, че над 70% от холандците подкрепят изграждането на ветрогенератори, но проблемът е гъстотата на населието. Просто няма място.

Но изглежда все пак холандците ще трябва да се примирят... в името на бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 1chovek 38Малко сте назад с материала. Вече има вятърни генератори без една движеща се част и съответно целия звук е едно "свиркане". За съжаление до масово серийно производство ще минат окло 5 години. След като масово влезе тази технология и природозащитниците ще мирнат. Просто време и инвестиции. До 10 години на запад вече ако кажеш ядрена или въглищна нова централа ще те гледат като прокажен.
23
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Разходи за една Ядрена централа1. Проучване включително сеизмично и задължително охлаждане от река2. проектиране3. Изграждане4. Обучение и подръжка на персонал за 30-50 години 5. доставка Ядрено гориво6. Изграждане на буферна мощност ПАВЕЦ7. погребване гориво8. погребване реактор9. ОХРАНА през целия жизнен цикъл и след това на погребания материалВЕИ1. проучване за слънце и вятър2. изграждане паралелно3. Буферна мощност ПАВЕЦ4. рециклиране на амортизираните или повердени елементи
22
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 8 години
До БобиПрав си, аз малко преиграх .
21
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ВутеВуте аз съм ОЗ от Химически войски. Ще ти задам въпрос защо ядрените електроцентрали имат комини? И аз се изненадах като ми го съобщи провокативно военния преподавател. При действието на Вдрения реактор се отделят разни летливи газове като водород и хелии ит.н. също радиоактивни. Но с много малко време на разпад секунди или минути. те се изхвърлят в атмосферата.Къде е УЛОВКАТА?Времето за полуразпад/Разпад е СТАТИСТИЧЕСКА величина елемента няма гаранция колко време ще е Радиоактивен.
20
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Владо 30Хоризонта е на 4 км или там някъде ако глрдната точка е на морското равнище. Вятърните перки които се монтират в морето са по-големи от тези монтирани на сушата. височина до и над 150м така че колега хоризонта се увеличава. За ваше сведение Стандартна радиолокационна вишка от 38м на ЗРК С-300 гарантира прехват на нисколетящи цели на 40 км радиус от радиолокатора. Горе долу на такава височина се намират и корабните радари на съвременните ракетоносци и осигуряват зона 40км или 25мили
19
0
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До#30 Господин Петров,какъв атом,какъв рак Ви ВЕЕ Вас!?
18
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Защо перка въртяна от вятъра да е по скъпа от АЕЦ
17
2
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Вярно е, само в Словения нямаше война, защото има АЕЦ.
16
5
 
2
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Глупости - как се виждат от 18 km, като хоризонта е на 4 km ?!
15
10
 
9
 
! Отговори
Тодор Петров преди 8 години
Здравейте,Първо информацията на г-н Томов е тотално грешна. Холандия е на 3то място след Германия по процент на ВЕИ в енергийният микс. Второ до ЦК на либералистите: Във вятърните турбини няма редки метали, с изключение на тези в компютъра им. Точно толкова го имате у вас в телефона си, лаптопа си итн. Всичко горе е стомана алуниний и мед.От носно токът от ядрените за стотинки: Докато Владути не може да си позволи скъпият ток от ВЕИ, аз не мога да си позволя РАК от АТОМА. (Експерт по ВЕИ)
14
7
 
28
 
! Отговори
Владути преди 8 години
Аз пък искам ядрени централи и не 1-2 , а 5- 6 най - малко ! Простите западняци да плащат скъп ток от тея грпзни вентилатори , аз искам ядрен ток за стотинки ! Освен тока , ще ни пазят и от чужди мераци за територия !
13
6
 
26
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
Бе тва с тия турбини е умрела работа нема ли реактора да бумти ***!
12
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за дъртофелниците:Токът от нови вятърни турбини е вече към 2 пъти по-евтин от тока на нов АЕЦ.-------Koгато Рейгън спечели първия си мандат, ЦРУ решиха да дестабилизират СССР (Русия)чрез балканите. Като техен сателит ЦРУ ни изиграха номера с искане на автономия отнашите турци, "атентата" с/у папата, който удари БГА Балкан и т.н.....Ако не беше Атомната централа в Козлодуй войната в Югославия (организирана от ЦРУ) през 90-те години щеше да бъде със същата жестокост у нас.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 12Щом "вече" е 2 пъти по-евтин ние защо го плащаме 10 пъти по-скъпо? :-)
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука има много инвеститори, можете да ги вземат всичките. Ще ви построят не 10 ами 30 % нови зелени, пембени, сини и всякакви енергии срещу съответните договори за изкупуване за миниум 15 години. хахах Даже цените ще ви харесат, има няма 10 пъти над нормалните. нищо работа. Какво му плащаш. хахха :-) Привлечте ги, големи инвеститори са. хахах :-) Нас вече ни наведоха 10 години пресрочно и 15 години ще ни ***.
9
0
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Санкции!
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,интересувал съм се.Сегашните начини за съхранение са от преди половин век.С развитието на технологиите е възможно изразходваното гориво да се рециклира и да се ползва отново и отново също както презареждаема батерия само,че доста по-дълго време.Другият вариант е да бъде използвано отново като гориво но в друг тип реактор,след това върнато в друг и така.Има начини и технологии осигуряващи почти безкраен цикъл на заряд.Има хиляди неща и технологии.Но човечеството регресира.Ето ти пример.
7
13
 
18
 
! Отговори
професоре преди 8 години
зелената енергия е СКЪПА и БЕЗОПАСНА.ядрената евтина и опасна. Няма пълно щастие.
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за дъртофелницитеАми аз не съм дъртофелник и смятам че тази технология е нищо друго освен символ на технологичен регрес.Та съвременните атомни реактори са просто едни от първите поколения.Всеки по-следващ модел ще бъде все по-съвършен мощен и безопасен.В един момент дори няма да имат нужда от подмяна на горивото ще се управляват сами и ще бъдат с размерите на малък автомобил-цялата система.Но това няма как да се случи със строителство на вятърни перки.
5
1
 
30
 
! Отговори
И кво? преди 8 години
В България пък е пълно с турбини ама колко ток реално произвеждат не е ясно. В централна Стара планина целите била на планината са накичени със перки. Нощем целия балкан мига като коледна елха.